Kocatepe uyanış ve yükselişin başlangıcı

Afyonkarahisar’da, Büyük Taarruz'un 95. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, büyük taarruz emrinin verildiği ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı 1874 rakımlı Kocatepe’de 26 Ağustos sabahı tören düzenlendi.ANITA ÇELENKLER SUNULDUBaşkomutan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'ndaki tören (Kocatepe) Türkiye Bisiklet Federasyonu'nca 'Büyük Taarruz Turu'  adıyla düzenlenen ve 9 Eylül 2016 tarihinde İzmir'de sona erecek olan bisiklet turu başlangıcını Vali Mustafa Tutulmaz'ın vermesi [&hellip]

Afyonkarahisar’da, Büyük Taarruz‘un 95. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, büyük taarruz emrinin verildiği ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı 1874 rakımlı Kocatepe’de 26 Ağustos sabahı tören düzenlendi.
ANITA ÇELENKLER SUNULDU
Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı’ndaki tören (Kocatepe) Türkiye Bisiklet Federasyonu’nca “Büyük Taarruz Turu”  adıyla düzenlenen ve 9 Eylül 2016 tarihinde İzmir’de sona erecek olan bisiklet turu başlangıcını Vali Mustafa Tutulmaz’ın vermesi ile başladı. Daha sonra Afyonkarahisar Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Afyonkarahisar Belediyesi adına çelenklerin sunulmasıyla başlayan saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.
TAARRUZ EMRİ
KOCATEPE’DE VERİLDİ
Törenin açılış konuşmasını İkmal ve Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Özdemir Şan yaptı. Albay Şan, Atatürk’ün önderliğinde bağrından çıktığı Yüce Milletiyle, Türk Yurdunu ele geçirmek isteyen sözde medeniyet temsilcilerine karşı bir bütün olarak verdiği destansı mücadelenin sonunda tarihe altın harflerle yazdırdığı büyük zaferin 95’nci yıldönümünü kutlamanın haklı gururunun yaşadığını belirtti. Şan, “Kutsal vatan topraklarımızı istilaya ve milletimizi tarih sahnesinden silmeye kalkışan düşmana karşı tüm imkânsızlıklara rağmen Yüce Milletimizin ve kahraman ordumuzun sarsılmaz azmi, yüksek irade gücü, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılan büyük zaferin taarruzu 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’den verilen emirle başlamıştır” dedi.
30 AĞUSTOS’TA DÜŞMAN YOK EDİLDİ
Düşman ordusu ile yapılan muharebeler sonunda, 30 Ağustos 1922’de dört taraftan sarılarak Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında bizzat Zafertepe’den idare ettiği savaşta düşmanın tamamen yok edildiğini aktaran Şan, “Bu muharebelerde düşman tamamen yok edilmiş ya da esir alınmıştır. Müteakiben Mustafa Kemal Atatürk o tarihi ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri’ emrini burada vermiştir. Bu nedenle daha sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi adını almıştır” diye konuştu.
BÜYÜK
TAARRUZLA YURT
KURTARILDI
İkmal ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Özdemir Şan, Türk Milletinin vatan sevgisinin, yıkılmaz azim ve iradesinin bir eseri olarak ortaya çıkan büyük zaferle sadece vatan topraklarının düşmandan kurtarılmadığını söyledi. Şan, “Büyük Önder Atatürk’ün liderliğinde ulus iradesine ve milli egemenliğe dayanan bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin sağlam temeller üzerine kuruluş süreci başlatılmış ve 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Büyük Zaferden 2 yıl sonra Mustafa Kemal Paşa Meyden Muharebesini sevk ve idare ettiği Zafertepe’de tarihinde büyük zaferin önemini şu şekilde ifade etmiştir, ‘Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk Devleti’nin genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri burada atıldı. Ebedi hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, devlet ve Cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır’ Yaşadığımız bu süreçte anlamını ve önemini daha da iyi idrak ettiğimiz ülkemizin bugünkü kazanımlarının dönüm noktasını teşkil eden ve milli mücadelenin önemli bir aşamasını oluşturan büyük taarruz yurdumuzun kurtuluşuna katkısı büyüktür. Bağımsızlığımızın kazanılmasına Cumhuriyetimizin kuruluşuna ve gerçekleştirilen tüm köklü devrimlere, milli yücelişimizin ve sonsuza kadar sürecek inançlı birliğimizin önemli adımlarından biri olarak ayrı bir değer taşımaktadır” şeklinde konuştu.
ZAFER MAZLUM
MİLLETLERE ÖRNEK
İkmal ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Özdemir Şan, büyük taarruzun ahval ve şartlar ne olursa olsun vatan, özgürlük ve egemenlik gibi kutsal değerler sözkonusu olduğunda her Türk evladının gücünü ve imkânlarını sonuna kadar nasıl kullanabildiğini gösteren eşsiz bir örnek oldu��unu kaydetti. Zaferin ordusuyla bütünleşmiş her türlü ayrımcılıktan uzak, kadın, erkek, yaşlı, çocuk hep birlikte ölüm kalım savaşı veren bir milletin fedakârlığı dayanışma, mücadele ruhu ve inancı ile kazanıldığını vurgulayan Şan, “Kocatepe uyanışın ve yükselişin bir başlangıç noktasıdır. Afyonkarahisarlı hemşehrilerimiz başta olmak üzere büyük Türk Milletinin varını yoğunu ortaya koyarak kazandığı bu zafer Türk’ün kahramanlık destanı olduğu kadar, mazlum milletlere de örnek olan bir bağımsızlık mücadelesidir” ifadelerine yer verdi.
TÜRK ORDUSUNA
MENSUPLUK ONURDUR
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz ifadesiyle ‘Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebeleri, Türk Ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek gücünü ve kahramanlığını tarihte bir daha tespit eden çok büyük bir eserdir. Bu eser Türk Milletinin hürriyet ve istiklal fikrinin ölmez anıtıdır’ Bizler bu zaferi kazanan asil Türk Milletinin ve zaferleri insanlık tarihi ile başlayan ve her gittiği yere zaferle birlikte uygarlık ışıkları götüren, Türk’ün çelikleşmiş ifadesi olan kahraman Türk Ordusunun mensubu olmanın, onurunu ve gururunu taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRK MİLLETİ VARLIĞINI
MUHAFAZA EDİLECEK
Vatanın gelişi güzel bir toprak parçası olmadığına temas eden Kurmay Albay Özdemir Şan, vatanın baştan sona fethedilmiş her bir karışı mübarek şehit kanıyla sulanmış ortak kültür ve değerlerin yaşadığı toprak olduğunu vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti üzerinde huzurla yaşandığını, kahraman ataların emaneti olan vatanın milli birlik ve beraberlik duygusu içinde emsalsiz fedakârlık ve mücadelelerle kazanıldığını belirten Şan, “Türk Milleti ve ordusu; koşullar ne olursa olsun, bir bütün olarak aziz vatanımıza göz dikenleri daima yok edecektir. Büyük fedakârlıklar pahasına bizlere emanet edilen bu vatanı ve bırakılan mirası, tüm değerlerin üzerinde tutarak, kanı ve canı pahasına, tarihine yakışır bir şan ve şerefle daima koruyacak, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ve Necip Türk Milleti, dünya durdukça var olacaktır. Büyük coşkuyla kutladığımız eşsiz zaferin mimarı, Türkiye Cumhuriyetini bizlere armağan eden ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kahraman silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız, bayrağımız ve tüm değerlerimiz uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Yüce Türk Milletinin ve kahraman Türk Ordusunun Zafer Bayramını kutluyor, saygılar sunuyorum” Tören Tank Kurmay Yarbay İbrahim Yılmaz tarafından Kocatepe’den başlayan büyük taarruz topçu atışları eşliğinde anlatıldı.
TÖRENE GENİŞ
KATILIM
Törene; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Milletvekilleri Ali Özkaya, Hatice Dudu Özkal, CHP Milletvekili Burcu Köksal,  MHP Milletvekili Mehmet Parsak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı EDOK Eğitim Komutanı Tuğgeneral Mehmet Hakan Akyol, GNKUR Başkanlığı’ndan Ulaştırma Albay Nurettin Kutluyuva, Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürü Tuğgeneral Engin Durak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı Deniz İkmal Albay Fikret Esin, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Özdemir Şan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı STR ve PLD Başkanı Hava Tuğgeneral Hüseyin Duman, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kardeş Şehir Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann, Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Turgay Şahin, Vali Yardımcıları, İl Müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme