• Haberler
  • Genel
  • Kocatepe Ruhu’nu anladılar, okullarında anlatacaklar

Kocatepe Ruhu’nu anladılar, okullarında anlatacaklar

Cumhuriyet Eğitim Gezileri’nin Afyonkarahisar bölümü tamamlandı. 24 Eylül’de başlayan geziler çerçevesinde son kafile de illerine uğurlandı. Bir aylık süre içinde 80 ilden 3 bin 200 öğrenci Kocatepe’yi ve Afyonkarahisar’daki diğer tarihi mekanları ziyaret etti Çanakkale Savaşı ile başlayan ve İstikla Harbi’ye sonuçlanan Milli Mücadele’nin daha iyi tanıtılması ve yeni kuşaklara aktarılması için hayata geçirilen Cumhuriyet [&hellip]

Kocatepe Ruhu'nu anladılar, okullarında anlatacaklar

Cumhuriyet Eğitim Gezileri’nin Afyonkarahisar bölümü tamamlandı. 24 Eylül’de başlayan geziler çerçevesinde son kafile de illerine uğurlandı. Bir aylık süre içinde 80 ilden 3 bin 200 öğrenci Kocatepe’yi ve Afyonkarahisar’daki diğer tarihi mekanları ziyaret etti

Çanakkale Savaşı ile başlayan ve İstikla Harbi’ye sonuçlanan Milli Mücadele’nin daha iyi tanıtılması ve yeni kuşaklara aktarılması için hayata geçirilen Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi’nin Afyonakarahisar bölümü tamamlandı.
Afyonkarahisar’a gelen Çanakkale kafilesi Kütahya’dan, Niğde ve Gaziantep kafileleri ise Anıtpark önünden uğurlandı.
CUMHURİYET’İN KAZANILDIĞI TOPRAKTALAR
Planlanma ve organizasyonu bu yıl Afyonkarahisar ve Çanakkale’ye verilen Cumhuriyet Eğitim Gezileri projesinde, 80 vilayetten 40’ar öğrenci, Afyonkarahisar’daki tarihi mekanları ziyaret etti. Öğrencilerin yanı sıra her vilayetten iki öğretmen de bu ziyaretlerde hazır bulundu. Toplamda 3 bin 360 kişinin bu proje için ziyaret ettiği Afyonkarahisar’da Şuhut’taki Atatürk Evi, Kocatepe, Zafertepe, Zafer Müzesi gibi Kurtuluş Savaşı’nın cereyan ettiği yerler ve tarihi mekanlar incelendi.
ÖNCE ANKARA, SONRA
AFYONKARAHİSAR
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu gezinin Afyonkarahisar bölümünde öğrenciler önce Ankara’yı ziyaret etti. Samsun, Sivas, Amasya ve Erzurum da, bu vilayetlere yakın illerdeki öğrenciler tarafından gezildi, ardından Ankara’daki ziyaret gerçekleştirildi. Ankara’daki ziyaretlerin ardından ise öğrencilerin Polatlı ve Afyonkarahisar yolculukları başladı. Öğrenciler, Cumhuriyet’in Kazanıldığı Topraklar ile ilgili görüşlerini, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan hatıra defterlerine yazdılar. Öğrenciler, yazılarında “Buraları çok sevdik, okulumuzda anlatacağız” dediler.
REHBERLER EŞLİK ETTİ
Afyonkarahisar’da Alan Kılavuzları’nın, Afyonkarahisar dışında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sertifikalı rehberlerin eşlik ettiği öğrenciler ve öğretmenler, gezdikleri yerler hakkında ayrıntılı bilgi edinme imkanına sahip oldu. Gezi kafileleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen gezi güzergâhını, zaman darlığı dolayısıyla esnetme olanağına sahip olamadı. Seyahatler sırasında öğrencilerin, ferdi ve kaza sigortaları da yapıtırıldı. Bu sigortaların, güzergah için geçerliği olduğu kaydedildi.
NİSAN’DAN BU YANA
MESAİ HARCANDI
Projede herhangi bir aksaklıkla karşılaşılmaması için 2012’nin Nisan ayından bu yana mesai harcandı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yusuf Tuğlu’nun İl Koordinatörlüğü’nü üstlendiği projenin yürütülmesi için İl Yürütme Kurulu, Merkez Yürütme Kurulu, Kontrol Teşkilatı ve İzleme Grubu oluşturuldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın “olur” vermesiyle birlikte hazırlıklara başlayan Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 24 Eylül-22 Ekim tarihleri arasında sürekli bir devir daim yaşananan gezilere ev sahipliği yapmış oldu. (Kocatepe)

Cumhuriyet Eğitim Gezileri çerçevesinde Afyonkarahisar’a gelen öğrenciler, evlerine giderken Afyonkarahisar’a hatırlayabilecekleri hediyeler de götürdüler. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Afyonkarahisar’ı ziyaret için gelen öğrencilere çanta, şapka, bloknot, kalem, Türk Bayrağı hediye etti. Öğrenciler için, okullarındaki bayrak törenlerinde kendilerine takdim edilmek üzere bir de katılım belgesi tasarlandı.

Yalçın’dan
Afyon Lokumu

İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Niğde ve Gaziantep kafilelerini uğurlama töreninde öğrencileri yalnız bırakmadı. Yalçın, kısa bir konuşma yaptıktan sonra öğrencilere ikram edilmek üzere kafile yöneticilerine Afyon Lokumu hediye etti.

Cumhuriyet Eğitim Gezileri’nin amacı, şöyle özetleniyor:
“Çanakkale savaşları ile başlayan ve Başkomutanlık Meydan Savası ile sonuçlanan bir başka ifade ile Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas, Ankara, Afyonkarahisar, Kütahya ve Çanakkale illerinde bulunan şehitlikler, müzeler, anıtlar, tabyalar, millî parklar ve ören yerleri tarihi ve turistik alanlar gençlerimize gezdirilmekte, görmeleri sağlanmakta, Afyonkarahisar, Kütahya ve Polatlı arasındaki coğrafi sahada cereyan eden Dumlupınar da düşmanın kesin yenilgisi ile sonuçlanan Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasını sağlayan olayların yeni nesillere öğretilmesi hedeflenmektedir. Türk ve dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Savaşlarını, Ulu Önderimizin liderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş savasını ve zaferlerini ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerimizin kavramalarına ve bu yolla milli şuurlarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak, farklı coğrafi bölgelerdeki öğrencilerin birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarını sağlamak, kardeşlik duygularını güçlendirmek ve başarılı öğrencilerimizi ödüllendirerek diğer öğrencilerin özendirilmesini teşvik etmek amacıyla, Bakanlığımızca 2004 yılında başlatılan “18 Mart Çanakkale Eğitim Gezileri”nin kapsamı, 2006 yılında genişletilerek Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi adıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce sürdürülmektedir.”

Bakmadan Geçme