Kocatepe Camii Ne Zaman Yapıldı?

Kocatepe Camii nerede? Kocatepe Camii'nin dikkat çeken hikayesi ne? Mimarisi nasıl? Sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde…

Kocatepe Camii, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987’de Ankara’nın Kocatepe semtinde inşaatı tamamlanan camidir.

Kocatepe Camii’nin inşasına 1967 yılında başlanmıştır. Kocatepe Camii için açılan yarışmayı Mimar Vedat Dalokay’ın hazırladığı proje kazanmış. Bu projeye göre caminin temeli atılmış fakat “fazla modern” bulunduğu için projeden vazgeçilmiştir. 1967 yılında Hüsrev Tayla ve Fatin Uluengin’in çizdiği projeye göre caminin temeli yeniden atılmıştır. Bu proje, Mimar Sinan tarzını taklit etmesi nedeniyle eleştiri konusu olmuştur. Kocatepe Camiinin inşaatı çok uzun sürdü. 1981’de caminin inşaatını ve mal varlığını Türkiye Diyanet Vakfı devraldı. Bu tarihten sonra inşaat çalışmaları hızlanan Kocatepe Camii 1987’de dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından ibadete açıldı.

KOCATEPE CAMİİ MİMARİSİ

4500 metrekare alan üzerinde inşa edilen caminin alt kısmında konferans salonu, kütüphane, otopark, ticarethane ve idari birimler bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın geliştirdiği üsluba bağlı kalınarak inşa edilen Kocatepe Camii’nin ana mekânı 4 fil ayağı üzerine oturan bir merkezi kubbe ile dört yarım kubbeden oluşur. Caminin 88 metre uzunluğunda 4 minaresi vardır. Minarelerin şerefelerine hem asansörle hem de merdivenle çıkılabilmektedir. Camideki yazılar Hamit Aytaç ve Mahmut Öncü tarafından, konferans salonundaki yazılar ise Emin Barın tarafından yazılmıştır. Caminin halı desenleri Afyonkarahisar Ulu Camii’ndeki halı desenleri göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Caminin avizeleri, mihrabı, minberi, kapıları, çinileri ve mermerleri özel olarak tasarlanmış ve ince bir işçilikle yapılmıştır. İç tezyinatta Klasik Osmanlı Mimarisi örnek alınmış, malzeme olarak çini, mermer, sarı maden, altın varak ve özel boyalar kullanılmıştır.

Bakmadan Geçme