KOBİ destekçileri faaliyetlerini anlattı – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar 3. KOBİ Zirvesi kapsamında iki ayrı panel düzenlendi. İlk panel “Kobi ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” başlığında AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın Moderatörlüğünde gerçekleştirildi.AKÜ GİRİŞİMCİLEREKATKIDA BULUNACAKModeratör AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar 3. KOBİ Zirvesini destekleyen kuruluşlardan biri olarak böyle bir zirvede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Solak, AKÜ’nün bu tip [&hellip]
Afyonkarahisar 3. KOBİ Zirvesi kapsamında iki ayrı panel düzenlendi. İlk panel “Kobi ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” başlığında AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın Moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
AKÜ GİRİŞİMCİLERE
KATKIDA BULUNACAK
Moderatör AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar 3. KOBİ Zirvesini destekleyen kuruluşlardan biri olarak böyle bir zirvede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Solak, AKÜ’nün bu tip çalışmalarda Afyonkarahisar’ın gelişmesine yönelik girişimcilere katkı da bulunmak üzere her zaman yer almaya özen göstereceğini ifade etti.
2018’DE ÇALIŞMALAR KATLANACAK
“Kobi ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” başlıklı panelin ilk konuşmacısı KOSGEB Müdürlükleri Koordinasyon Daire Başkanı Erdal Çınar yaptı. 3. KOBİ Zirvesi’nin Afyonkarahisar’a ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Çınar, “Süre sınırlaması nedeniyle KOSGEB’in tüm faaliyetlerini anlatmamız mümkün değil. Afyon bizim çok önem verdiğimiz bir ilimiz. Bu ilimize 2017 yılı içerisinde yaptıklarımızı 2018 yılı içerisinde katlayarak yapmak istiyoruz. Bu manada yaptığımız çalışmaların yol haritalarını değerli sanayicilerimizle paylaşmak istedim. Özellikle Tosyöv Derneğine bizi buralara davet ettikleri için kurumumuz anlatman anlamında sanayicilerimizle buluşturduğu içinde ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
ÇOK ÇEŞİTLİ DESTEKLER VAR
KOSGEB’in küçük ve orta boy işletmelerin Türkiye de ki en önemli temsilcilerinden bir tanesi olduğunu aktaran Erdal Çınar, 3,5 milyon işletmeye hitap edildiğini vurguladı. KOSGEB’in yaklaşık 1 milyon 600 bin işletmeyi destekleyen bir kurum olduğunu belirten Çınar, “Bu kurumun çok çeşitli destekleri var. Tanınması açısından bugün girişimcilikle çok ifade ediliyor ama Zafer Tekno Park’tan bahsediliyor. Buraya gelirken üniversitenin oradan dolaşarak geldim. Tekno parkların kurulumuna kadar çok çeşitli destekleri var. Yaklaşık 15 yıl önce de iki değerli bakanımızın katkıları, katılımlarıyla Ankara da ‘Stratejik Ürün Tanıtım Destek Programı’ yaptık. Bir ay önce de ‘Teknolojik Destek Programı’nı açıkladık” diye konuştu.
AFYON İÇİN DÜŞÜNÜLEN 20-25 MİLYON
Desteklemelerin son derece önem taşıdığını, Afyonkarahisar’ın desteklemelerden nelerden yararlanacağını aktaran Çınar, “Ben özellikle hedef göstermeyi çok seviyorum. Çünkü o hedefe ulaşmak gerekiyor. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Genel Müdürken o gün ile bugünkü Afyon arasında dağlar kadar fark olduğunu söylüyor. Doğal olarak bizim bütçemizden yararlanacak olan Afyon’da dağlar kadar fark yaratmamız gerekiyor. Yatırım ortamında Afyonumuzdan 55 adet işletmenin başvurusu değerlendirme aşamasında. Şu an tüm Türkiye genelinde bir değerlendirme aşaması sözkonusu. Devletimizin, hükümetimizin ayırdığı miktar 500 milyon TL’dir. Biz bu 500 milyon TL’yi işletmelerimize aktaracağız. Bu bir yatırım ortamı. Afyon için 55 işletme başvurusuna 20-25 milyon TL civarında değişen bir rakam düşünülüyor. Stratejik ürünlerin Afyon tarafından değerlendirilmesini düşünüyorum. 3 128 girişimci Afyon’da eğitim aldı. Girişimcilik sistemine katılım ve fikirlerin tartışılması, işbirliği çok önemlidir. Üniversiteye işletme fakültesinde ki hocalarımıza, Tekno Parka çok işi düşüyor” şeklinde konuştu.
SERTCAN BİLİŞİM ÜRÜNLERİNİ ANLATTI
Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, organizasyon düzenleyicilerine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kendisinin KOBİ’nin destekler ve hibeler tarafından daha çok bunların dijitalleşme tarafında, KOBİ’lerin işletmelerde ki verimliliğini arttıran süreçlerin yönetime katkı sağlayacak, girişimlerine ve gelişimlerine katkı sağlayacak bilişim ve yazılımı ürünleri konusundan söz etti. Sertcan, sunumunda dünyada ki dijitalleşme ile ilgili bazı bilgileri dinleyicilere aktardı.
KREDİ GARANTİ
FONU BİLİNİYOR
Oturumun ü��üncü konuşmacısı Afyonkarahisar Kredi Garanti Fonu Müdürü Veli Doğan oldu. Kredi Garanti Fonunu son dönemlerde iş dünyasında yaygın biçimde duyulduğunu kaydetti. Kredi Garanti Fonu’nun 26 yıllık bir kuruluş olarak 2017 yılında gösterdiği performansla Türkiye ekonomisinin önemli isimleri arasına girdiğini söyleyen Doğan, “Kredi Garanti Fonu birçok işletme tarafından bilinir hale gelmiştir. Teminat yetersizliği nedeniyle krediye ulaşamayan firmalara kefalet desteği vermek suretiyle kurulmuş bir destek kuruluşudur. Başlangıçta KOBİ’lere hizmet vermek için kurulmuştu. Zaman içerisinde 2017 yılında diğer firmalara destek vermeye başlanmıştır. Ana ortaklarımız KOSGEB ve TOBB’dir. Kredi Garanti Fonunun 40 şubesi bulunmaktadır. Bizde 40 ATSO’da hizmet veriyoruz” dedi.
AFYON’DAN TEYBED’E 43 BAŞVURU
TÜBİTAK TEYDEB Bilimsel Programlar Baş Uzmanı Taylan Mete Aksoy, oturumun dördüncü konuşmacısı oldu. Aksoy, sunumunda TEYDEB ve programlarının tanıtımını yaptı. 2007 yılından 2017 yılına kadar Afyonkarahisar’dan TEYDEB’e 43 başvuru geldiğini kaydeden Aksoy, bunlardan 32’nin KOBİ, desteklenen 19 projeden 15’i KOBİ, ödemesi yapılan 2,5 milyon TL’den 2,1’nin KOBİ olduğunu ifade etti. Oturumun son konuşmacısı ise Ekonomi Bakanlığı İhracaat Genel Müdürlüğü Uzmanı İsmail Bozdemir oldu. Ekonomi Bakanlığı’nın her ölçekte ki firmaya destek sağladığını söyleyen Bozdemir, sunumunu çeşitli başlıklarda gerçekleştirdi. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi