KOAH’lı olabilirsiniz – Kocatepe Gazetesi
KOAH hastalığı ile mücadelede erken tanının önemine değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, vatandaşları hastalık belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık olduğunu belirti. KOAH’ın süre gelen, müzmin bir akciğer hastalığı olduğunu kaydeden Dr. Yemenici, bu hastalığın [&hellip]
KOAH hastalığı ile mücadelede erken tanının önemine değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, vatandaşları hastalık belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık olduğunu belirti. KOAH’ın süre gelen, müzmin bir akciğer hastalığı olduğunu kaydeden Dr. Yemenici, bu hastalığın kronik bronşit ve amfizem hastalığın türleri olduğunu bildirdi.
Akciğer zedelenmesi yavaşlatılıyor
KOAH’ın bir akciğer hastalığı olduğunu, bulaşıcı bir hastalık olmadığını açıklayan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Hastalık çocuklarda görülmez. Hastalığın oluşumunda en önemli neden sigara içimidir. Sigara ve tütün ürünleri kullanan kişilerin yaklaşık yüzde 15-20’sinde KOAH gelişmektedir. Dünyada ve ülkemizde sık görülen ve yaygınlığı giderek artan bir hastalıktır. Hava yolları akciğerlere hava taşır. Sağlıklı kişi-lerde bütün hava yolları açık ve temizdir. Eğer KOAH varsa, akciğerlerinizde sorun var demektir. Hava yollarının içi daralır, daha az hava girer, hava yollarının duvarları kalınlaşır ve şişer. Etrafındaki küçük kaslar hava yollarını sıkıştırır, hava yollarında öksürükle çıkarılan balgam oluşur. Minik hava keseleri boşalamaz ve akciğerlerinizi aşırı doluymuş gibi hissedersiniz. Doktorlar, KOAH’ı iyileştiremezler, ama şikâyetlerinizin azalmasına yardımcı olabilir ve akciğerinizdeki zedelenmeyi yavaşlatabilirler.” dedi.
Erken tanı hastalığı durduruyor
Türkiye’de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın 3. ölüm nedeninin KOAH olduğunu, her yıl 26 bin vatandaşın bu hastalıktan öldüğü tahmininin yapıldığını aktaran Dr. Necip Yemenici; “Buna karşın her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Hâlbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalık durdurulabilir, hem hastalığın görülmesi hem de hastalıktan ölümler azaltılabilir. Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak spirometrik test yaptırmalarını teşvik etmek, yöneticileri ve yet-kilileri bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.
Belirtilere dikkat edin
KOAH hastalı-ğından yüzde 90 oranında tütün ve tütün ürünlerinin sorumlu olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “Kişi sigara içmese bile sigara dumanına maruz kalması KOAH gelişimine neden olabilir. Ayrıca organik yakıtların dumanının solunması ya da meslek nedeniyle toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak da KOAH’tan sorumlu olabilir. Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı ve/veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Özellikle sigara içen 40 yaş üzeri bireylerde uzun süreli öksürük, balgam çıkarma ve giderek artan nefes darlığı yakınmalarından en az birinin gelişmesi halinde, yakınmalar çok şiddetli olmasa dahi aile hekimlerine veya göğüs hastalıkları uzmanına başvuru gereklidir. Hastalığın gerek başlangıcında gerekse ileri evresinde yakınmaları kontrol altına almak mümkündür.” (Kocatepe)