• Haberler
  • Genel
  • KOAH’ı hafife almayın! – Kocatepe Gazetesi

KOAH’ı hafife almayın! – Kocatepe Gazetesi

Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan, KOAH’ın tedavi edilmemesi halinde öldürücü olduğunu açıkladı Kronik Obstrüktif Akciğer (KOAH) hastalığının Türkçesi’nin süregen müzmin tıkayıcı akciğer hastalığı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan, hastalığı akciğerde kronik ilerlediğini belirtti.ANA FAKTÖR TÜTÜN ÜRÜNLERİ KOAH hastalığının oluşmasındaki etkenin yüzde 90 tütün ve tütün ürünleri olduğunu aktaran [&hellip]

KOAH'ı hafife almayın!

Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan, KOAH’ın tedavi edilmemesi halinde öldürücü olduğunu açıkladı

Kronik Obstrüktif Akciğer (KOAH) hastalığının Türkçesi’nin süregen müzmin tıkayıcı akciğer hastalığı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan, hastalığı akciğerde kronik ilerlediğini belirtti.
ANA FAKTÖR
TÜTÜN ÜRÜNLERİ
KOAH hastalığının oluşmasındaki etkenin yüzde 90 tütün ve tütün ürünleri olduğunu aktaran Dr. Sami Şahan; “Kişi sigara içmese bile sigara dumanına maruz kalması KOAH gelişimine neden olabilir. Sigara içmeyenler pasif içici diye nitelendirilen konumda ise KOAH hastalığının meydana gelmesine maruz kalabilir. Tütün mamullerinin haricinde organik yakıtların dumanlarının solunması, toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak da KOAH’tan sorumlu olabilir. KOAH riski yüksek olan meslekler arasında; maden, metal, çimento, tahıl ve tekstil işçiliği ile ulaşım sektörü ve odun, kağıt üretiminde çalışma gelmektedir. Bu sektörlerde çalışanların gerekli iş yeri korunma tedbirlerini almaları gereklidir.” dedi.
BİR ÇOK KİŞİ HASTA
OLDUĞUNUN FARKINDA
Dr. Sami Şahan, hastalığın büyük oranda sigara dumanı ve bazı kişilerde diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan bir iltihabı sonucu oluştuğunu dile getirdi. İltihaplanma sonucu hava yollarının daraldığını belirten Dr. Şahan; “Normalde balon gibi rahatlıkla genişleyip daralabilen hava kesecikleri, bu özelliklerini yitirir, yıpranır ve normal boyutlarına geri gelemez hale gelir. Birey soluk verdiğinde bir miktar hava akciğerlerde hapis kalır. Bu durum kirli havanın dışarı atılmasını ve temiz havanın içeri alınmasını güçleştirir ve akciğerde kalıcı hasar gelişir. Dünyada ve Türkiye’de her 10 kişide ikisi KOAH’lıdır. Ancak KOAH’lıların ancak onda biri hastalığının farkındadır.” ifadelerini kullandı.
BULGULAR HEKİME
GİDECEK KADAR ÖNEMLİ
KOAH’ın belirti ve bulguları hakkında bilgiler veren Dr. Sami Şahan, hastalığın en önemli belirtisi sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı veya kronik öksürük ve balgam çıkarma olduğunu kaydetti. Dr. Şahan şöyle konuştu: “Bu yakınmalar hastalığın şiddetini arttırdığı ve ‘alevlenme ya da atak’ olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerekebilir. KOAH’a ait belirti ve bulgular 50’li yaşlara gelmeden fark edilemeyebilir. Bunun başlıca nedeni hastaların KOAH bulgularını hekime başvurmaya değecek kadar önemsememeleri ya da bu bulguları yaşlanma, şişmanlık gibi başka nedenlere bağlayabilmeleridir. Çoğu KOAH hastası hastalığının erken döneminde sigara bırakmak istemediği için hekime başvurmayı erteleyebilir.”
ÜFLEME TESTLERİ ZORUNLU
Bazı KOAH hastalarının hastalıklarını astım olarak adlandırıdıklarını ifade eden Dr. Şahan sözlerine şöyle devam etti: “Hastalık ilerlediğinde ise sıkça sağlık hizmeti almak zorunda kalınabilir. Özellikle sigara içen 40 yaş üzeri bireylerde uzun süreli öksürük, balgam çıkarma ve giderek artan nefes darlığı yakınmalarından en az birinin gelişmesi halinde, yakınmalar çok şiddetli olması dahi göğüs hastalıkları uzmanına başvuru gereklidir. Hastalığın gerek başlangıcında gerekse ileri evresinde yakınmaları kontrol altına almak mümkündür. KOAH’ta tanı koyabilmek için, bireyin tıbbi özgeçmişinin sorgulanması, yaptığı işle ilgili detaylı bir öykü alınması ve iyi bir fiziksel muayene yapılması ve solunum fonksiyonlarının ölçüldüğü üfleme testleri gerekir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme