• Haberler
  • Genel
  • “Klinik Laboratuvarlar yüksek standartlara sahip olmalı”

“Klinik Laboratuvarlar yüksek standartlara sahip olmalı”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencilerine yönelik, “Klinik Laboratuvarlarda Akreditasyon ve Güvenlik” konulu panel düzenlendi. Paneli öğrencilerin yanı sıra bölge hastanelerde görevli laboratuar uzmanı ve teknisyenleri de takip etti Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin başkanlığını Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. [&hellip]

"Klinik Laboratuvarlar yüksek standartlara sahip olmalı"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencilerine yönelik, “Klinik Laboratuvarlarda Akreditasyon ve Güvenlik” konulu panel düzenlendi. Paneli öğrencilerin yanı sıra bölge hastanelerde görevli laboratuar uzmanı ve teknisyenleri de takip etti

Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin başkanlığını Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş yaptı. Panelde Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Köken, “Klinik Laboratuvarlarda Akreditasyon”, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Miman ise “Klinik Laboratuvarlarda Güvenlik” başlıklı sunum yaptı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Altındiş; “Klinik laboratuvarlar, hastalığın tanısı, önlenmesi ve tedavisine yönelik bilgi sağlamak veya bireyin sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla bireyden alınan numuneye ilişkin biyolojik, biyokimyasal, mikrobiyolojik, immünolojik, kimyasal, immünohematolojik, hematolojik, biyofiziksel, sitolojik, patalojik ve diğer analizleri yapabilen ayrıca yorumlanması ile ilgili danışmanlık ve konsültasyon hizmeti sağlayabilen laboratuvarlardır” dedi.
Panelde, klinik laboratuvarların profesyonel ve teknik açıdan yüksek standartlara sahip olmasının ve ürettiği hizmetin kalitesinin, hem toplumun hem de tek tek hastaların sıklıkla takip ettiği ve izlediği konulardan biri olduğuna değinildi. Panelistler yapmış oldukları sunumlarda akreditasyonun, bir klinik laboratuvarın yüksek kaliteli hizmet sunma yeteneğinin bağımsız, laboratuvar dışından (sıklıkla ulusal ve uluslararası bilinirlik ve saygınlığa sahip kurumlardan) gelen denetçiler tarafından incelenmesi ve onaylanması olduğunu ifade ettiler. Ayrıca klinik laboratuvarlarda etkili sağlık hizmetlerinin sunulmasında görevli tüm personelin katılımı ile “kalite”, “hasta güvenliği” ve “sürekli gelişim” anlayışının organizasyon kültürü haline getirildiği bir süreç olan akreditasyon ile personelin mesleki olarak geliştirilmesi diğer birimlerle koordinasyonun sağlanması, hizmet aktivitelerinin yükseltilmesi, mesleki güvenirlilik kalite gelişimi ile “bilimi” birleştirmek için bir çerçeve sağlanması, mesleki izleme ve gözetim çerçevesi sunulması bakımında önem arz ettiği belirtildi. Klinik laboratavarların akreditasyonu ile ulaşılmak istenen standartların laboratuvar güvenliği konusunun daha da önem kazanmasına neden olduğunun da vurgulandığı panelde, güvenli çalışma ortamına sahip personelin daha kaliteli hizmet sunabildiği ve akreditasyonun gerekliliklerini yerine getirebildiği dile getirildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme