'Klasik Türk Edebiyatı” konuşuldu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından yaş haddinden emekli olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi H. Feridun Güven için 'Klasik Türk Edebiyatı Üzerine Sohbetler' söyleşisi düzenlendi   Erdal Akar konferans salonunda düzenlenen söyleşiye Türkçe Öğretimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Karaman, Türk Dili [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından yaş haddinden emekli olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi H. Feridun Güven için “Klasik Türk Edebiyatı Üzerine Sohbetler” söyleşisi düzenlendi

Erdal Akar konferans salonunda düzenlenen söyleşiye; Türkçe Öğretimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Karaman, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadejda Özakdağ, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“ÖĞRETMENLİK HAYAT
BOYU DEVAM EDİYOR”
“Klasik Türk Edebiyatı Üzerine Sohbetler” başlıklı söyleşide Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi H. Feridun Güven, öğretmenliğin hayat boyu devam ettiğini söyledi. Güven, “Bugün son dersimden çıktım. Son ders orada bitiyor ama öğretmenliğe devam ediyorsunuz. Öğretmenlik mesleği zamanla biten bir şey değil, hayat boyu devam ediyor. Bugün yine tercih etsem yine öğretmenlik mesleğini seçerdim. Benim karakterime uygun olduğu için seçtim. Merkezi tercih sisteminin ilk çıktığı senelerde imtihana girdik. Edebiyat Fakültesini tercih ettik. Edebiyat Fakültesine girdikten sonra edebiyata ilgim arttı. İşin içine girdikçe daha çok sevdim.” diye konuştu.
Klasik Türk edebiyatı alanını nasıl tercih ettiğini anlatan Güven, “Üniversitede bitirme tezini Yeni Türk Edebiyatı alanında yaptım. Daha sonra 8 yıllık öğretmenlik hayatımdan sonra yüksek lisans yapmaya karar verdim. Bunun için Ankara’ya gidip gelmem gerekiyordu. Akşam Lisesine tayinimi istedim. Oraya tayin olduktan sonra orada öğretmenlik yapıyorum. Yüksek lisans imtihanına gittiğimizde orada Türk Dili ve Edebiyatı olarak yüksek lisansa başlayacağız. İmtihan salonuna aldılar. Eski Edebiyattan kimler yüksek lisans yapmak istiyor diye soruldu. Herkes ayrıldı. Sorular ayrı ayrı hazırlanmış. O anda Eski Türk Edebiyatını seçme kararı verdim. İlgim vardı ama bir anlık kararla orada seçtim” ifadelerini kullandı.
“KLASİK BELLİ KURALLARI OLAN DEMEKTİR”
Klasik Türk Edebiyatı dönemini anlatan Güven, şunları söyledi:
“Türk Edebiyatı sınırlandırılırken bir epik dönem bir erken dönem deniliyor. Klasik edebiyat aslında Osmanlı dönemi Türk Edebiyatıdır. Bu Anadolu’da başlayan Türk edebiyatı için ‘saray edebiyatı, divan edebiyatı, yüksek zümre edebiyatı’ gibi birçok isim kullanılıyor. Ama ben yüksek lisans tezimde klasik edebiyat ismini kullanmayı tercih ettim. Üniversitelerde Eski Türk Edebiyatı deniliyor. Klasik zaten belli kuralları olan demektir. Değerinden bir şey kaybetmeyen bu kurallara bağlı olan, bu kurallar çerçevesinde gelişen edebiyat kast ediliyor. Klasik edebiyatın ilk hazırlık dönemi 13. yüzyıldan itibaren 1450 yıllarına olan dönem hazırlık dönemidir. Bu dönem İran edebiyatının etkisi ile gelişen bir edebiyattır. Deneme şeklinde daha çok nasihatname tarzında dini unsurları ağır basan bir edebiyat olarak karşımıza çıkıyor. İlk klasik dönem dediğimiz dönem ise 1450 yıllardan 1600 yıllarına kadar süren dönemdir. Orta klasik dönem 1600-1700 yıllarını kapsıyor. Son klasik dönem ise 1700-1800 yılları arasıdır. 1800’lü yıllarından sonraki dönem artık Batılılaşma ve yenileşme hareketlerinin başladığı bir dönemdir.”
Söyleşi, katılımcıların Dr. Öğr. Üyesi H. Feridun Güven ile olan anılarını paylaşmasının ardından plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme