• Haberler
  • Genel
  • Klasik müzikle domates üretimi – Kocatepe Gazetesi

Klasik müzikle domates üretimi – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'da Jeotermal Teknolojik Seracılık yöntemi ile Domates üretimi yapan Semay& Akas Tarım Ürünleri ve Seracılık Anonim Şirketi seralarında domates bitkilerine klasik müzik dinleterek üretim yapılıyor Türkiye'deki seracılık sektörünün parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Afyonkarahisar'da Jeotermal Teknolojik seralar hızla artıyor. Afyonkarahisar'ın Fethibey Beldesi'nde 110 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Semay& Akas Tarım Ürünleri [&hellip]

Klasik müzikle domates üretimi

Afyonkarahisar’da Jeotermal Teknolojik Seracılık yöntemi ile Domates üretimi yapan Semay& Akas Tarım Ürünleri ve Seracılık Anonim Şirketi seralarında domates bitkilerine klasik müzik dinleterek üretim yapılıyor

Türkiye’deki seracılık sektörünün parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Afyonkarahisar’da Jeotermal Teknolojik seralar hızla artıyor. Afyonkarahisar’ın Fethibey Beldesi’nde 110 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Semay& Akas Tarım Ürünleri ve Seracılık Anonim Şirketi, domates üretiminde bir ilki gerçekleştiriyor. Domates bitkilerinin de canlı olduğunu ifade eden Semay& Akas Tarım Ürünleri ve Seracılık Anonim Şirketi Sera Yatırımları Müdürü Kerim Özcan, klasik müziğin rahatlatıcı etkisini seracılık alanında kullandıklarını söyledi. Domates bitkilerinin de gün içinde çalıştıklarını belirten Özcan, akşam saatlerinde sera içinde klasik müzik yayını yaptıklarını aktardı. Özcan, “AKAS Tarım Ürünleri ve Seracılık Anonim Şirketi, Türkiye’nin en fazla günışığı alan bölgesi olan Afyon ilinde Teknolojik Sera Projesinin ilk fazının tamamlanması ile Temmuz 2014’te salkım domates üretime başladı. AKAS ve SEMAY olmak üzere iki seramızda Hollanda teknolojisi ile Jeotermal iklimlendirmeli olarak kurulan teknolojik cam serada üstün nitelikli salkım domates üretimi yapılıyor. Bu işe başlamadan çok detaylı fizibilite ve altyapı çalışması yaptık. Bunların içinde klasik müziğin bitkiler üzerinde etkisi de vardı. Yaptığımız araştırmalarda klasik müziğin rahatlatıcı etkisinin üretime katkı sağladığını öğrendik. Seralarımızda çalışma saatlerinin dışında işçilerimiz seradan çıktığında, bitkilerin rahatlama dönemine girdiği akşam saatlerinde seralarımızda klasik müzik yayınlıyoruz” dedi.
DÖNÜMDEN
50 TON DOMATES
Tamamen doğal yollarla döllenme sağlanması için seraları içinde arıların yaşadığını belirten Özcan, domates üretiminde bilgisayarlı üretim sistemi kullandıklarını ve Jeotermal Teknolojik Seracılık anlayışının benimsendiğini söyledi. Afyonkarahisar bölgesinin seracılık sektöründen liderliğe aday bir bölge olduğunu belirten Özcan, “Seracılıkta su, ısı ve ışık çok önemli kaynaklardır. Afyon dünyanın en uzun gün ışığı alan ikinci kenti. Su kaynakları açısından da sıkıntı yaşanmayan ve jeotermal kaynakları açısından da dünyanın ender yerlerinden birisi. Bu özellikleri ile Seracılıkta Antalya’nın en büyük rakibi ve liderliğin de ciddi adayıdır. Seralarımızda raf ömrünün uzun olması için tamamen bilgisayarlı bir üretim sistemi kullanıyoruz. Domatesler dalından kesildikten sonra el değmeden TIR’lara yükleniyor. Raf ömrünün uzun olması için hijyen koşullarına çok dikkat ediyoruz. Tarımsal üretim açısında verimli bir bölgedeyiz bir yıllık deneme üretiminden sonra gerçek anlamda üretime geçeceğiz ve Afyonkarahisar’a değer katacağız. Seralarımızda yılın 11 ayı ürün alabiliyoruz. 110 bin metrekarelik sera alanında yılda 5 milyon 500 bin ton domates üretebileceğiz” diye konuştu.
Özcan seracılık sektöründü ciddi yatırımlar yapacaklarını belirterek, “Amacımız aranılan domates lezzetini yurt içi ve yurt dışındaki tüketicilere doğal üretim metodları kullanarak sunmaktır. Bu amaç çerçevesinde ve topraksız tarım konusunda farklı alanlarda üretim yapmak konusunda gelişen ihtiyaçlar aynı arazide iki sera kurduk. Üç faz’da gerçekleştirilecek olan teknolojik sera projesinin 2017 yılında toplamda 260,000 m2 net üretim alanına ulaşılması planlanıyor” diyerek sözlerini bitirdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme