Klasik Müzik Festivali’ne geri sayım başladı
Afyonkarahisar’da sekiz gün boyunca sürecek olan festivalde, dünyaca ünlü sanatçılar, klasik müzik ustaları, edebiyat ve sanat dünyasının önemli isimleri yer alacak   2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görülen Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği'nin öncülüğünde gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali bu yıl 11-19 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Genel Sanat Yönetmenliği'ni Hüseyin [&hellip]
Afyonkarahisar’da sekiz gün boyunca sürecek olan festivalde, dünyaca ünlü sanatçılar, klasik müzik ustaları, edebiyat ve sanat dünyasının önemli isimleri yer alacak
2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görülen Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali bu yıl 11-19 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 21.yaşını Türkiye’nin kültür sanat Oskar’ları da denilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle kutluyor. Afyonkarahisar Festivalleri, bu yıl 22.’si yapılacak Caz Festivali’yle birlikte, toplam 43 festivale ulaşmayı başaracak.
Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına gönül birliği içinde hizmet veren topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik etmek amacıyla verilen ödüllerin 2021 itibarıyla diğer sahipleri ise Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı olarak belirlendi. Kuruluşlarından bugüne hizmet ve faaliyetlerini kesintisiz olarak yürüten ödül sahiplerinden Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ise, Anadolu’nun en uzun soluklu caz ve klasik müzik festivallerini gerçekleştirmesiyle öne çıktı.
Afyonkarahisar Festivalleri’nde Klasik ve Caz olarak toplam 650 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 8 bin izleyiciye konser verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de 21 yılda yaklaşık 800 bin öğrenciye ulaşıldı.
Geçtiğimiz iki yıl olağanüstü pandemi koşullarına rağmen ayakta kalmayı başaran Festivalin konserleri bu yıl canlı konserlerle her zamanki rutinine kavuşuyor. Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri bölümü ise, iki yıldan sonra ilk kez sınıflarda gerçekleştirilebilecek.
AÇILIŞI BURSA BÖLGE DEVLET SENFONİ ORKESTRASI VE KEMANCI JÜLİDE YALÇIN YAPIYOR
Festivalin Açılış Konserini ülkemizin ilk ve tek bölge devlet senfoni orkestrası olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ve ülkemizin en önde gelen kemancılarından Jülide Yalçın gerçekleştirecek. Açılış Konseri, TED Afyon Koleji Salonu’nda 11 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek.
BU YILKİ KONSER
MEKANLARINA FRİG VADİSİ VE DEREÇİNE KASABASI DA EKLENDİ
Geçtiğimiz yıllarda da sıradışı mekanlardaki konserlerle şehre yayılan Festival, bu yıl Frig Vadisi Ayazini ve Dereçine Kasabası ile yepyeni bir boyut kazanıyor.Bu yılki Festivalde yer alacak diğer konserler ve mekanları şöyle:
Daniel Matejča (birincikeman), Natálie Toperczerová (ikinci keman), Bohumil Bondarenko (viyola) ve Jakub Willam Gráf’tan (çello) oluşan Praha Yaylı Çalgılar Dörtlüsü-Ayazini Frig Vadisi ve Dereçine Kasabası; Innsbruck’ta kurulmuş bir piyano-klarnet-saksofon üçlüsü olan Trio INNsolitus Konseri-Ayazini Frig Vadisi, Pavol Praženica (piyano), Natálie Toperczerová (keman) ve David Pěruška’dan (viyololonsel) oluşan Vyšehrad Trio Konseri -Taşhan; Pavol Praženica Piyano Resitali-Taşhan; icracılığı ve akademik çalışmalarıyla öne çıkan Kandemir Basmacıoğlu Piyano Resitali-Taşhan; Theodora Kopecká Flüt Resitali-Dereçine Kasabası; Cem Önertürk (flüt), Selin Nardemir (viyolonsel) ve Kandemir Basmacıoğlu’ndan (piyano) oluşan Trio Novus Konseri-Taşhan; Paulina Tomczuk (birinci keman), Oliwka Stawicka (viyola), Julia Charmuszko (ikinci keman) ve Konstancja Śmietańska’dan (çello) oluşan Veloce Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Konseri-Dereçine Kasabası.
FESTİVALİN KAPANIŞ KONSERİ AYAZİNİ FRİG VADİSİNDE YAPILACAK
Okul Söyleşileriyle Afyonkarahisar okullarına iki yıl sonra yeniden bir sanatçı çıkarması yapılacak. Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Son iki yıldır söyleşiler, özel durum nedeniyle sanatçıların Afyonlu öğrenciler için yaptığı özel kayıtlarla herkese ulaştırılmıştı. Bu yıl tekrar sınıflarda öğrencilerle bire bir gerçekleşecek söyleşilere katılacak değerli kültür-sanat insanları şöyle sıralanıyor:
Bülent Özgören – Fotoğraf Sanatçısı, Mehmet Ömür – Fotoğraf Sanatçısı, Ferit Yantur – Reklamcı, Yönetmen, Merih Akoğul – Fotoğraf Sanatçısı, Haydar Ergülen – Şair, Edebiyatçı, Egemen Berköz – Yazar, Gazeteci, Fethi İzan – Fotoğraf Sanatçısı, Alparslan Baloğlu – Baskı Sanatçısı, Akademisyen, Metin Celal – Yazar, Kitap Eleştirmeni, Yekta Kopan – Yazar, Sunucu, Seslendirme Sanatçısı, Artun Ünsal – Gazeteci, Yazar, Ahmet Büke – Yazar, Yavuz Ekinci – Yazar, Engin Akın – Yazar, Yemek Kültürü Araştırmacısı, Eğitmen.
TÜRKİYE FOTOĞRAF
SANATINDA BEŞİ BİR YERDE…
Türkiye’nin fotoğraf sanatına önemli katkılarda bulunmuş önde gelen beş sanatçısının işlerinden oluşan karma sergiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da Festivalin sergi ayağı Afyon halkıyla ve ziyaretçilerle buluşuyor: Fethi İzan, Merih Akoğul, Mehmet Ömür, Bülent Özgören ve Ferit Yantur. Festivalin vazgeçilmezlerinden olan sergi ayağı, bu yıl çok farklı bir mekana, Afyon’un Dereçine Kasabası’na uzanacak ve şehir ve kasaba halkıyla buluşacak.
SEMA GÜRAL SÜRMELİ;
MASKELİ YÜZLER SERGİSİ
Her zamanki gibi bu yıl da sergiler açısından zengin geçecek Festivaldeki diğer sergi ise, seramik sanatçısı Sema Güral Sürmeli’nin, NG Afyon Otel Lobisi’nde gerçekleştirilecek Maskeli Yüzler adlı sergisi olacak.
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, bu yıl da en önemli destekçileri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ile Parkhayat sağlık grubu’nın katkılarıyla, Aydın Boru ve Yapı Kredi ile NG Afyon Otel’in önemli destekleriyle gerçekleşecek. Bu desteklerin yanı sıra yerel sponsorlar ve katkı sunanlar da Festivali 21.yılına ulaştıran en önemli ve kritik yol arkadaşları olmayı sürdürüyor.
Festivalin yerel sponsorları da artık klasikleşmiş isimler olan Afyon’un markaları: Parkhayat Sağlık Grubu, Nur Lokantası, Genhan, Özer Band, Öztürk Şekerleme, TED Afyon Koleji. Kültür sponsorları ise, Cumhuriyet Sucukları, Aydın Boru Endüstrisi, MAS, A4 Ofset. Basın desteğinde ise ulusal ve yerel medya kuruluşları Kocatepe, Odak ve Cafe Life yer alıyor.>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi