Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onur Bayram
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KlakSON’u gelsin artık – Kocatepe Gazetesi

Onur Bayram 2 Şubat 2010 Salı 02:00:00
  Türk Milleti olarak pek bir meraklıyız arabamızın korna ya da klaksonlarını çalmaya. Türkiye’yi her yönüyle yansıtan Afyonkarahisarımız’da da artık bu işin cılkı çıkmış durumda. Sıkışık olan kent trafiğimizde herkes özellikle de minibüs şoförü arkadaşla-rımız birbirini uyar-mak, azarlamak ve hatta haberleşmek için gürültü yapmaktan çekinmiyor.
Yolcu almak isteyen minibüsler dikkat çekmek için kornolarına var gü-cüyle basıyorlar. Minibüs şoförü arkadaşlar acaba böylelikle minibüsle yolculuk etmeyecek birini minibüse bindireceklerine mi inanıyorlar? Minibüsçü arkadaşlar ne düşünür bilmem ama bence; o an minibüsle seyahat etmesi gereken bir kişi sizin gelmenizi bekliyordur. Siz o minibüs bekleyen kişiye yaklaştığınızda da zaten durak uygulamasının var olmadığı şehrimizde sizi bir şekilde durdurur. Ama kimse minibüslerle ilgilenmiyorken, sırf kaldırımda insanlar var diye; niye gürültü yapılıyor anlayamıyorum. Eğer bu korna ve klaksonların minibüsle yolculuk edemeyecek kişiyi hipnozla çekebilme gücü varsa seyyarını yapsınlar da biz de yanımızda taşıyalım. Belki haber yapmaya ikna edemediğimiz insanların beynini uyuşturup habere ikna ederiz.
Gazetelerde özellikle de ulusal gazetelerde kazaların ardından sık sık ‘trafik terörü’ diye başlıklar okuyoruz. Peki terör sizce sadece kazayla mı olur. Bence korna ve klakson çalmak da bir tür trafik terörü. Üstelik trafik kazalarındaki terör öldürürken, bu süründürüyor. Otobüslerin gelmesinden sonra işleri bozulan ve ekmek derdine düşen minibüsçü arkadaşları anlamaya çalışıyorum. Ama sanırım onlar var güçleriyle klakson çalarken yanlarında durdukları binalarda hasta, yaşlı ya da kendisi gibi ekmek derdindeyken sabaha kadar mesai yaptığı için yeni uykuya dalmış insanların varlığını düşünmüyorlar.
Evimle bürom arasındaki yolda her gün Türk Telekom İl Müdürlüğü’nün yanındaki minibüs durağının önünden geçiyorum. Orada bulunan ‘yolcu indirmek bindirmek yasaktır’ yazısından aslında oranın durak olmadığı konusuna hiç girmeyeceğim. Ben oradan geçerken bir iki dakika içinde çalan kornalardan beynimin uyuştuğunu hissediyorum. Bilenler bilir o var olmayan durağın hemen karşısında bir öğrenci yurdu ve dershane var. Şimdi lütfen kendinizi buradaki çocukların yerine koyun. Kendinizi ÖSS, KPSS derdine düşmüş ya da sınav nedeniyle sabaha kadar çalışmış bir öğrenci olarak düşünün. Sabah 07.00’da başlayan kornolardan ne hissederdiniz. Üstelik buradaki durak daha aşağılara kaydırılmış. Daha aşağıda ne mi var Karaman Camii ve evler. Namaz kılarken cemaat rahatsız olur mu bilmem ama evlerdeki insanların rahatsızlığı üzerine bahse girebilirim.
Bana göre trafik terörünün bir çeşidi olan klakson terörü ne yazık ki sadece Telekom yanında yaşanmıyor. Kantar Kavşağı’ndan ANS önüne, Ördek camii Önünden Ambar Yolu girişine kadar minibüslerin yolcu aldığı her yerde bu durum yaşanıyor. En kötüsü bu durumun yaşandığı bir diğer yer Devlet Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğum Hastanesi önü. Umarım hastalarımız bu sesten rahatsız değildir de, ben yanılıyorumdur. Ama yanılmadığıma inanıyorum çünkü ben minibüsçülerin pide siparişi verdiği pidecinin, pideleri getirmesi ya da karşısında durduğu marketten sigara gönderilmesi için o esnafın dikkatini çekene kadar kornanın çalındığı başka bir şehir görmedim.
Bir derginin verilerine göre şehrimiz yaşanabilir şehirlerin en sonlarında çıktı. Hatta batıda en yaşanmaz kent olduk. Sizce bir şehirde yaşanabilirliği neler etkiliyor. O kurumda çalışan arkadaşımdan edindiğim bilgiye göre şehrin gürültü hali ve trafiğinin durumu yaşanabilirlik konusuna etki edi-yormuş. Bu konuyla ilgili biraz araştırma yaptım. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2003 yılında yayınladığı bir genelgeye göre o tarihte bu duruma ceza uygulanması emredilmiş. O tarihte gereksiz korna çalmanın bugünkü parayla 32 TL cezası varmış. Sanırım minibüsçülerimiz gibi emniyet yetkilile-rimiz de bu genelgeyi unutmuş. Klakson terörünün bir sonunun gelmesi için sanırım eski genelgelerin yenilenmesi ya da biraz daha duyarlı olmamız gerekiyor. Yaşanabilir daha huzurlu günler dilerim.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER