• Haberler
  • Genel
  • Kızılay, 500 bin gönüllü ile yardıma koşuyor

Kızılay, 500 bin gönüllü ile yardıma koşuyor

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, Türk Kızılayı'nın yaklaşık 150 yıldır yardıma muhtaçların çağrısına kulak verdiğini kaydetti Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, Türk Kızılayı'nın Türkiye için önemli bir kurum olduğunu söyledi. Danıştekin, 'İhtiyaç anında dayanışmanın, ızdırap anında şefkatin, farklılıklar karşısında hoşgörünün, savaşın en kızgın anında insancılığın, merhametin, tarafsızlığın ve barışın simgesi olan [&hellip]

Kızılay, 500 bin gönüllü ile yardıma koşuyor

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, Türk Kızılayı’nın yaklaşık 150 yıldır yardıma muhtaçların çağrısına kulak verdiğini kaydetti

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, Türk Kızılayı’nın Türkiye için önemli bir kurum olduğunu söyledi. Danıştekin, “İhtiyaç anında dayanışmanın, ızdırap anında şefkatin, farklılıklar karşısında hoşgörünün, savaşın en kızgın anında insancılığın, merhametin, tarafsızlığın ve barışın simgesi olan Türk Kızılayı; 11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor tarafından “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kuruldu. Cemiyetin ilk başkanı da Dr. Marko Paşa’ydı. Cemiyet 1877 yılında Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti adını aldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından kuruluşun adı da 1923 yılında Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti olarak değişti. 1935 yılında kurumun ismi Türkiye Kızılay Cemiyeti oldu. Kuruluşa Kızılay adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi” dedi.
DÜNYANIN HER YERİNDE
Kızılay’ın tarihi bir görev üstlendiğine de dikkat çeken Danıştekin, “Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösterdi. Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü yardım kuruluşu haline gelen Kızılay yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ederken; bu yardım çalışmalarıyla Türkiye’nin tanıtılmasına da büyük katkı sağladı” ifadelerini kullandı.
700’Ü AŞKIN ŞUBESİ VAR
Danıştekin, Kızılay’ın gönüllü ordusundan da bahsederek “Kızılay; ülke genelinde 700’ü aşkın şubesi, 10 bin gönüllü yöneticisi ve 500 binden fazla kayıtlı üyesi, 4 bin civarı personeli ile çalışmalarını sürdürmektedir. Kızılay son yıllarda yeniden yapılanma projelerini hızla hayata geçirmektedir. Kan hizmetleri yeniden projelendirilmiş yapılan yasal düzenleme ile güvenli kan temini yetkisi Kızılay’a verilmiştir. Ülke genelinde ve Afyonkarahisarımız’da kan merkezi açılmıştır. Şehrimizdeki kan merkezimiz Karaman Mahallesi’nde ve gezici kan toplama araçlarıyla doktor, hemşire ve diğer personeli ile kan bağışlarını almakta ve hizmet vermeye devam etmektedir” diye konuştu.
HAYDİ KAN BAĞIŞINA
Afyonkarahisar’daki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Danıştekin, şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar şubemizde kayıtlı bulunan, ihtiyaç sahibi ailelere sürekli olarak; gıda, giyim, yakacak ve nakdi yardım yapılmakta ve ekonomik yapısı zayıf, çalışkan ve başarılı öğrencilerimize burs vermektedir. Kızılay tüm bu çalışmaları Türk halkının gönüllü katkıları ile gerçekleş-tirmektedir. Kızılay bundan önce olduğu gibi bundan sonrada ülkemizdeki ve dünyadaki ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam edecektir.Vatandaşlarımızı; kuruluşumuzun 146’ncı yılında Türk Kızılayı’na üye olmaya, destek sağlamaya ve kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme