Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KIZ VE ERKEK ÇOCUK AYRIMI

Muharrem Günay 1 Ekim 2010 Cuma 03:00:00
  Kur’an-ı Kerimden öğrendiğimize göre Cenâb-ı Hak, dilediğine erkek, dilediğine kız verir. Allah’tan erkek veya kız evlat istemekten ise “ hayırlısını “ istemek daha güzeldir. Başta Arap toplumu olmak üzere birçok toplumda Türk toplumunda dâhil kız çocuklarına nazaran erkek ç ocukların daha üstün tutulduğu, kız çocuklarının hor ve hakir görüldüğü bilinmektedir. Bunlar son derece yanlış şeyler olup aynı zamanda Allah’ın iradesine karşı gelmektir.
Ayrıca toplumda bu durum da giderek kız evlat lehine değişmektedir. Çünkü gerçekten kız evlatlar anne ve babaya genelde erkek evlattan daha yakın olmaktadır.
Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Her kim iki kız çocuğunu yetişkinlik çağına kadar büyütüp terbiye ederse kıyamet gününde gelir ki ben ve o, şöylece ( beraber)iz. Peygamberimiz “ şöyleceyiz “ derken parmaklarını birbirine bitiştirdi.” ( Müslim 1437, Buhari 1177 )
Hz. Aişe validemiz anlatıyor:
“Yanında iki kız olduğu halde yanıma bir kadın gelmişti. Bir şey istiyordu. Yanımda bir tek hurmadan başka bir şey yoktu. Onu ona verdim. Kadın o hurmayı iki kız arasında bölüştürdü. Kendisi ondan yemedi. Sonra kadın kalkıp çıktı ( gitti ) Arkasından Peygamberimiz (SAV) yanımıza girdi. Durumu kendisine haber verdim. Buyurdu ki, “ Her kim şu kız çocuklar yüzünden imtihan edilir de onlara iyi davranırsa onlar ona cehennem ateşinden bir perde olur.” ( Buhari 1418, Müslim 2629 )
Yine Hz.Aişe validemiz anlatıyor:
“ (Bir gün) Bana sırtına iki kızını yüklenmiş, yoksul bir kadın gelmişti. ( Bir şey istedi) Ben de ona üç tane hurma verdim. Çocuklarının her birine bir hurma verdi. O bir tek hurmayı da yemek için ağzına götürdü. Kızları onu da iste-yince yemek istediği o hurmayı da aralarında bölüştürdü. Kadının bu hareketi çok hoşuma gitti ve onun yaptığı işi Resululullah’a (SAV) anlattım. Bunun üzerine şöyle buyurdu; “ Allahü Teâlâ o hareketi sebebiyle kadına muhakkak cenneti vacip kılmıştır. Veya cehennem ateşinden azad etmiştir.” ( Müslim 2630)
Kız çocuklarının fazileti, bakımı ve terbiyesi konusunda Sevgili Peygamberimizin birçok hadisleri vardır. İşte onlardan bazıları:
“Kız çocuğunu güzelce terbiye edip, Allahü teâlânın verdiği nimetlerle bolluk içinde yedirir giydirirse, o kız çocuğu onun için bir bereket olur, Cehennemden kurtulup kolayca cennete girmesine vesile olur.” (Tabarani )
“İki kız evladına güzel muamele eden, mutlaka Cennete girer.”( İbni Mace )
“ İki kızı veya iki kız kardeşi olup da, maişetlerini güzelce sağlayanla cennette beraber oluruz.” ( Tirmizi )
“ Çarşıdan aldığı şeyleri, erkek çocuklarından önce kız çocuklarına verene Allahü Teâlâ, rahmetle nazar eder. Allah Teâlâ rahmetle nazar ettiğine de azap etmez.” ( Harâiti )
“Çarşıdan turfanda meyve alıp evine getiren, sadaka sevabı alır. Getirdiği meyveyi, erkek çocuklarından önce kız çocuklarına versin! Kadınları, kızları sevindiren, Allah korkusundan ağlayanlar gibi sevap kazanır. Allah korkusundan ağlayan bedene de cehennem haram olur.” (İbni Adiy )
“ Üç kızına, ihtiyaçtan kurtulana kadar iyi bakan, yedirip giydiren, elbette Cenneti kazanır.” (Ebu Davud )
“ Üç kız veya kız kardeşinin geçim veya başka sıkıntılarına katlananı, Allahü Teâlâ Cennete koyar..” ( Hakim ve Haraiti )
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: “ Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimse-ler hor görür.” ( İ.Asakir )
Sevgili Peygamberimiz. “Kişinin harcamış olduğu paranın en sevaplı olanı ailesine harcamış olduğu dinar-paradır“ buyurmuştur. (Müslim1994 )
Kız çocuklarını hor ve hakir görmek bir cahiliye devri âdetidir. En doğrusu ve güzel olanı Allah’tan hayırlı evlat istemek ve onları Allah’ın emrettiği şekilde yetiştirmektir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER