'Kitap Fuarı'na sahip çıkalım, şölen olsun'

54. Kütüphaneler Haftası etkinliklerine Vali Mustafa Tutulmaz, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, İl Müdürleri ve çok sayıda öğrenci ile vatandaşlar katıldı.54. Kütüphaneler Haftası programı öncesinde Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi'nde incelemelerde bulunan Vali Tutulmaz yetkililerden bilgiler aldı.'AMAÇ KİTAPLARA OLAN İLGİYİ [&hellip]

54. Kütüphaneler Haftası etkinliklerine Vali Mustafa Tutulmaz, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, İl Müdürleri ve çok sayıda öğrenci ile vatandaşlar katıldı.
54. Kütüphaneler Haftası programı öncesinde Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde incelemelerde bulunan Vali Tutulmaz yetkililerden bilgiler aldı.
“AMAÇ KİTAPLARA OLAN İLGİYİ ARTIRMAK”
Programda açılış konuşması yapan Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Abdullah Aytekin, “Bu yıl 54. Kez kutladığımız Kütüphaneler Haftası’nın amacı, Kütüphaneye ve kitaplara olan ilgiyi artırmak, şuanda bulanan 90 bin kitapla insanları buluşturmak. Boş çuval ayakta durmaz, en hafif rüzgar bile onu istediği yere yönlendirebilir, istediği gibi doldurabilir. İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen nice okumaktır demiyor mu. Yunus ne diyor İlim bilen insan kendini bilir, kendini bilen insan haddini bilir, haddini bilen insan rabbini bilir. Onun için hikmetin başı Allah korkusudur,insan sevgisidir, bu necip millet öyle bir millettir ki her zaman zalimin karşısında olmuş, ama mazlum, mağdurların yanında olmuştur. El uzatan kim olursa olsun, ister mezhebi, dini, dili, ırkı ne olursa olsun, elini uzatmıştır. Düşene bir de o vurmamıştır, elinden tutup kaldırmıştır. Onun için bizim milletimiz her zaman tarih yazmıştır, tarih yazmaya devam edecektir. Dünyaya baktığımızda ünlü bilim ve ilim adamlarına hepsinin kitap ve okumakla meşgul olduğunu ve bu ünlerini kitaplara ve okumalara bağlı olduğunu görüyoruz. Örnek, İbnRüşd diyor ki ben hayatımda iki gece kitap okumadım. Birisi evlendiğim gece, birisi de babamın öldüğü gecedir. İmam-ıMalik diyor ki ben zamanın boş yerlerde tahammül edemediğim için o kadar az yiyorum ki üç günde bir tuvalet ihtiyacını gidereyim de zamandan tasarruf edeyim diye. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ömrünün yarısından fazlasının savaşlarda geçmesine rağmen eline aldığı 200-300 sayfalı bir tarih kitabını iki gün iki gecede okuyor ve hiç fasıla vermiyor ve uyumuyor bile. Yine Yavuz Sultan Selim Han, Mısır’ı fethetmeye gidiyor. 3 katır yüklü kitaplarını savaş alanına götürüyor. Başka bir örnek Cemil Meriç’in çok kitap okumaktan gözlerinin kör olduğu söyleniyor. Bu örnekleri çok artırabiliriz. Bizler bu örneklerin neresindeyiz” dedi.
“KÜTÜPHANELER KÜLTÜRÜN TAŞIYICISIDIR”
Kütüphanelerin kültürün taşıyıcısı olduğuna dikkat çeken İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, “Cumhurbaşkanımızın bir sözüyle konuşmama başlamak isterim. Ecdadımız mimariden musikiye görsel sanatlardan edebiyata kadar kültürün her alanında çok önemli eserler ortaya koymuştur. Bütün her alanda birikimlerimize sahip çıkacak, değerlerimizi yaşatacak çalışmaları ön plana çıkarmalı ve desteklemeliyiz. Çok önemli bir nokta, irfandan yoksun bir kültür açık konuşmak gerekirse hamallıktan başka bir şey değildir. Yine Cemil Meriç’e atıfta bulunarak diyor ki sayın Cumhurbaşkanımız Cemil Meriç’in deyimiyle fırtınaya tutulduğumuzda sığınacağımız yegane liman olan kitaplarımıza, kültürümüze, medeniyetimize sahip çıkalım. Millet için kültür ve sanat en az ekonomi ve savunma sanayi kadar önemlidir. Tabikikültürümüzden uzaklaştıkça çok şeylerimizi kaybedeceğimizi ifade buyuruyorlar. Kültüre vurgu yapmak istiyorum. Eğer biz kültürümüze sahip çıkabilirsek, edebiyattan, sanattan, estetikten anlayan nesiller yetiştirebilirsek geleceğimizi teminat altına alabiliriz. Bizim Mevlevi Camisi’nin kapısını Abdülhamit Han’ın yaptırdığını biliyoruz. Abdülhamit Han Hazretleri’nin ahşabın yanında çinicilikle, ressamlıkla uğraştığını biliyoruz. Kültürü turizmin yanında bir yan alan olarak düşünürsek eğer çocuklarımıza sahip çıkamayız, geleceğimize sahip çıkamayız. Kültür, turizm açısından önemli olabiliri. Ama kültür kendisini yayma ve yaşatma, onun ötesinde kültür üretme noktasında çok fazlasıyla üzerinde durmalıyız. Bu nedenle biz kütüphaneleri kültürün taşıyıcısı olarak görüyoruz. Üzerimize düşeni yapma gayreti içindeyiz” ifadesine yer verdi.  
“HER ALANDA BAŞARININ TEMELİ KİTAPTAN GEÇER”
Her alanda başarının temelini kitapların oluşturduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz “Kitap her zaman okunması gereken bir değerdir” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada Kütüphaneler Haftası nedeniyle bir araya geldik. Bu vesileyle kitaplardan, kültürden bahsetmenin bugün için önemli olduğunu özellikle ifade etmek isterim. Kitap her zaman okunması gereken bir değerdir. Ancak okuyor muyuz maalesef çok azımız okuyor. Her alanda başarının temeli kitaptan geçer. Çünkü bir kitap aslında bir hayattır. Bir hayat boyu tecrübelerini o kişiler kitapla oraya yansıtmış oluyorlar. Bir kitap okuduğumuzda aslında o kişinin hayatını, tecrübesini, yıllarını okumuş oluyoruz. Bu vesileyle bilgi birikimimizi arttırıyoruz. Daha fazla bilgi dağarcığımızı geliştiriyoruz. Düşünce yeteneğimizi arttırıyoruz. Yorum kabiliyetimizi, bir noktada ferasetimizi geliştiriyoruz. Ama ciddi manada kitap okursak bu olur. Şu anda toplum olarak okuyor muyuz hala okumuyoruz. Bunu nereden biliyoruz. Çünkü yapılan yorumlardan, okullara gittiğimizde okullardaki durumlardan görüyoruz. Bir kısmını da açıkçası kendimiz yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
“HAYAL GÜCÜ KİTAP OKUMAKLA GELİŞİR”
Toplum olarak etrafımıza baktığımızda çok fazla kitap okunmadığını görüyoruz diyen Vali Tutulmaz: “Toplumda çok kitap okunmadığını görüyoruz ancak bunun yanında çok çok iyi okuyanlar da var. Onların hakkını yememek lazım. Eğer bugün toplumda bir gelişme, buluşlar var ise toplum daha ileri bir ivme kazanmış ve ilerliyorsa bunda muhakkak okuyan insanların çok büyük katkısı var. Belki en önemli katkı onlarındır. Çünkü bir buluş yapabilmek için yeni bir şey elde edebilmek için farklı düşünmek lazım. Farklı düşünmenin yolu da hayal kurmaktan geçer. Hayal kurabilmek için de farklı kitaplar okuyacak, farklı kişilerin hayallerini kendi içimizde özümseyeceğiz, kendi hayalimiz haline getireceğiz. İlimizde akademik başarının biraz çevre illere göre geri olduğunu görüyoruz. Bunu arttırabilmek adına da kitap okumayı ön plana çıkaracak kampanyalar geliştiriyoruz. Şimdi okullara gidip zaman zaman bunları kontrol ediyorum. Okullarda öğrencilere şunu tavsiye ediyorum. Sizler hangi mesleği seçerseniz seçin ister doktor, ister mühendis, ister mimar olsun iyi bir doktor, mühendis, mimar olabilmenizin için hayal kurmanız, farklı buluşlar, farklı bir şeyler ortaya koymanız gerekmektedir. Bunu yapabilmeniz için önce kitap okuyup kitapla hayal gücünüzü arttırmanız gerekmektedir. Yani hangi mesleği edinirsek edinelim öncelikle kitapla bilgi dağarcığımızı, hayal gücümüzü arttırmamız gerekiyor. Kitap okuma ile ilgili okullarımızda önemli çalışmalar yapıyoruz. Geçen hafta bir kasaba okulunu ziyaretimde açıkçası çok mutlu oldum. Her çocuğun çantasında bir kitap var. Her çocuk belirli bir aşamaya kadar okumuş. Çok mutlu oldum. Aslında hayal ettiğim şey buydu. Her gün o çocukların kitapla 10 sayfa, 5 sayfa da olsa iç içe olmaları çok önemli. Bunu o okul yapmış. Buradan diğer bütün okul müdürlerimize de aynı uygulamayı yaygınlaştırmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
“KİTAP FUARI’NA SAHİP ÇIKALIM, ŞÖLEN OLSUN”
Kitap Fuarı hakkında da bilgiler veren Vali Tutulmaz şunları söyledi: “Yine kitap okuma açısından önemli etkinliklerden birisi de 20-29 Nisan tarihleri arasında 9 gün boyunca açık olacak kitap fuarımızdır. Yüze yakın yayınevi, otuzun üzerinde yazar 9 gün boyunca buralarda sizlere hitap edecekler, hizmetlerini sunacaklar. Şimdiden bütün öğrencilerimizi, halkımızı bu kitap fuarına davet ediyorum. Bu tür etkinliklerle ilgili olunursa, bir kültür şöleni halinde devam ettirebilirsek bunun devamlılığı gelir. Ama eğer kamu gücüyle belli bir şekilde yapılırsa, halk buna sahip çıkmazsa gelecek yıl ya da ondan sonraki yıl bu iş biter. Şimdi Siirt’te kitap fuarının 5’incisi düzenleniyor. Bir kültür şöleni şeklinde düzenleniyor. Burada da biz aynı şeyi yapmak istiyoruz. Oradaki tecrübelerimizi buraya yansıtarak bu etkinliğin şölen şeklinde yürümesini istiyoruz. Bir taraftan kitaplara dokunalım, temas edelim, kitap kokularını alalım bir taraftan da gelen yazarları dinleyerek daha farklı düşünceleri kültür hayatımıza sokalım istiyoruz” diye konuştu.
“KİTAP OKUMADAN HAYATTA BAŞARILI OLAMAZSINIZ”
Öğrencilere kütüphaneye kaydolun tavsiyesinde bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Bütün öğrencilerimizin kütüphaneye kayıtlı olmasını istiyoruz. Devamlı ödünç kitap alma servisinden ödünç kitaplarını alsınlar. Evlerine kitaplarını götürsünler. Çantalarında farklı farklı kitapları taşısınlar. Belki bir, iki gün okumayacak ama birkaç gün sonra bir, iki sayfa okuyacak o da ona bir yol olacak. Bundan sonra da daha fazla okumasına vesile olacaktır. Sevgili çocuklar, değerli gençler bilin ki kitap okumadan hayatta başarılı olamazsınız. Hayatta başarılı olmanın yolu, toplumla ilişkilerde iyi olmanın yolu, aile de ilişkilerin iyi olmasının yolu daha çok kitap okumaktan geçiyor. Meslekte başarılı olmanın yolu da daha çok kitap okumaktan geçiyor. Bu duygu ve düşüncelerle, Kütüphaneler Haftasının hayırlı olmasını ve bu yılın ilimiz açısından kitaplı bir yıl olmasını diliyorum” dedi.
Öğrenciler tarafından yapılan Şiir dinletisinin gerçekleştirildiği tören sırasında 54. Kütüphaneler Haftası döneminde en çok kitap okuyan 4 öğrenci ve 1 vatandaşa Vali Tutulmaz ve protokol üyeleri tarafından hediye verildi.
Program Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyelerinin kütüphane de bulunan kitaplardan oluşan Karma kitap sergisinin açılışını yaparak sergiyi incelemeleri ile tamamlandı.

 

Bakmadan Geçme