Kışkırtmaya meydan verilmedi, durum normal

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sultandağı’nda bir kişinin ölümü ile sonuçlanan kavga sonrası provakasyonlara geçit verilmediğini, yöre halkı başta olmak üzere Afyonkarahisarlıların sağduyularını koruduklarını açıkladı HER YERDE OLABİLECEK BİR KAVGAAfyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sultandağı’nda bir gencin ölümü ile sona eren kavga ve cenazede çıkarılmak istenilen olayların nasıl yatıştırıldığını anlattı. Balkanlıoğlu, Sultandağı ilçesinde 28 Aralık 2012 tarihinde meydana [&hellip]

Kışkırtmaya meydan verilmedi, durum normal

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sultandağı’nda bir kişinin ölümü ile sonuçlanan kavga sonrası provakasyonlara geçit verilmediğini, yöre halkı başta olmak üzere Afyonkarahisarlıların sağduyularını koruduklarını açıkladı

HER YERDE OLABİLECEK BİR KAVGA
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sultandağı’nda bir gencin ölümü ile sona eren kavga ve cenazede çıkarılmak istenilen olayların nasıl yatıştırıldığını anlattı. Balkanlıoğlu, Sultandağı ilçesinde 28 Aralık 2012 tarihinde meydana gelen kavgada her iki tarafın farklı iddiaları olduğunu söyledi. Bu iddiaların yargı mercilerince araştırılarak gerekenin yapılacağını belirten Vali Balkanlıoğlu; “Kavga sonucu 4 kişi yaralandı. Yaralılardan Sultandağlı olan genç maalesef öldü. Bu kavgayı değişik gerekçelerle değişik mecralara çekmeye çalışıyorlar. Her tarafta olabilecek ve Afyon’da da sıkça rastladığımız kimisi de cinayetle neticelenen bir kavga bu. Oraya doğu illerimizden 30-40 sene önce yerleşmiş 40 kadar hanede yaşayan vatandaşlar var. Bunlar genelde Muş, Ağrı, dört aile de Adilcevaz ilçemizden gelmişler. Bunlar 30 senedir o bölge halkı ile barış içerisinde yaşıyorlar, hiç bir sıkıntıları yok. İnşaat işleri ile uğraşıyorlar. Hatta ben olay boyutlanacak gibi gözükünce hemen bizzat Sultandağı ilçesine gittim. Gece 03.00’e kadar orada kaldım.” dedi.
GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLİYOR
Olayın ardından cenazenin kaldırıldığı gün Sultandağı’na gittiğini söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, 30 Aralık Pazar günü ilçede saat 10.00’dan 19.30’a kadar kaldığını belirtti. Olayın başka boyutlara çekilmemesi için hassasiyet gösterildiğine işaret eden Balkanlıoğlu; “Bana oradaki vatandaşlar, ‘Buradakilerle bizim hiçbir sorunumuz olmadı olamaz da. Hepimiz kardeşçe yaşıyoruz. Hatta bu ailelerden kız alıp akraba olduk. Bizim inşaatlarımızı bu insanlar yaparlar. Bunlar geldikten sonra piyasa nispeten hesaplı hale geldi. Önceden biz de inşaat işleri pahalı olurdu.’ ifadelerinde bulundular. Sultandağı Belediye Başkanı ve ilçe eşrafı bu vatandaşlardan son derece memnun olduklarını söylediler. Ancak kavgaya karışan Adilcevaz’lı ailelerin daha önce de benzeri bir kaç vukaatları olmuş. Ondan dolayı bir tepki var. Herhangi bir cinayet işlendiği zaman ölen şahsın yakınları öldüren kişiye karşı bir tepki gösteriyorlar. Bu her yerde oluyor. Örneğin Adana adliyesindeki olayları sıkça televizyonlarda izleriz.” diye konuştu.
OLAY OLGUNLUKLA KARŞILANDI
Ölen gencin yakınlarının tepkili olduklarını, onları sukunete davet ettiğini ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, ölen şahsın kardeşleri ve akrabaları ile görüştüğünü söyledi. Devletin gereken yasal işlemi yapacağını, hak ve adaletin sağlanacağını belirttiğini aktaran Balkanlıoğlu; “Onlara kanunlara güvenmelerini, sanıkların elde olduğunu, devletin yasalarla gereğini yapacağını belirttim. Belki o öldürenler cinayetten ceza alacaklar. Ancak sizler karşı tarafa benzeri hadiselere sakın tevessül etmeyin dedim. Öfkesinin kurbanı olup da hapse düşen insanların yakınları bizlere geliyor. Son derece perişan ve üzgünler. Onlara yakınlarını, geride bırakacakları insanları düşünmelerini söyledim. Bilindiği üzere kan kanla yıkanmaz. Kan su ile yıkanır. Devlete adalete güvenmelerini, haklarının alınacağını ifade ettim. Bu insanlarında kardeşimiz olduklarını, en ufak bir kötülük yapmamalarını bunun dinimizde de yerinin olduğunu belirttim. Herkesin işlediği suçtan kendisi meshul olduğunu hatırlattım. Onlarda olayı büyük bir olgunlukla karşıladılar.” şeklinde konuştu.
SIKINTI DA YOK
PROVAKASYON DA
Cenazenin kaldırılması sırasında cenaze psikolojisi ile cemaate karşı kışkırtıcı bir kaç kişinin olayı farklı mecralara çekmeye çalıştığına değinen Vali İrfan Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Kışkırtılma durumu aldığımız etkin güvenlik önlemleri sayesinde dağıtıldılar. Hatta biraz aşırı gidenlerin üzerine biber gazı sıkıldı. Oradaki taşkın kalabalık dağıtıldı. Kamera görüntülerinden elebaşı durumunda olanlarda göz altına alınıp savcılığa verildi. Çoğunun da yaşı küçük olduğundan adli yargılama devam etmekle beraber serbest kaldılar. Çünkü taşkınlık yapmanın yanı sıra mal ve cana zarar getirici şeyler yapmamışlardı. Bir kaç taş atan oldu onların hakkında da yasal işlem yapılıyor. Oradaki vatandaşlarımız kendileri bir gün çocuklarını okula göndermediler. Şu anda durum son derece sakin. Taraflar teskin edilmiş durumda. Bir sıkıntı yok çocuklar okullarına gidiyorlar. Ancak tedbir amaçlı gözümüz orada. Yeni bir fitne fesat çıkmasın, halkımız provakasyona gelmesin diye bakıyoruz. Buradaki insanlar hangi kökenden gelirse gelsin bizim kardeşlerimizdir. Bu memlekette hep beraber yaşamak zorundayız ve yaşıyoruz. Bu memleketi beraber kurduk. Herkes bu memleketin her türlü nimetinden eşit faydalanmak zorundadır. Herkesin heryere seyahat edip yerleşme hürriyeti var. Kimse kimseden bulunduğu yerden çıkmasını isteyemez.”
OLAYIN SANIKLARI
ELE GEÇİRİLDİ
Vali İrfan Balkanlıoğlu, kimsenin kimseye etnik kökenini öne sürerek herhangi bir yere yerleşemeyeceği telkininde bulunamayacağını vurguladı. Böylesi bir anlayışın ne insanlığa ne Müslümanlığa sığmayacağını, bunun yasalara da şiddetle aykırı olduğunu vurgulayan Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Vatandaş şayet suç işlemişse hangi etnik kökenden olursa olsun cezalar şahsidir. Suçu işleyen cezasını çekecektir. Toptancı bir yaklaşımla insanları topluca suçlu göstermeye çalışmak tamamen provakatörlerin işidir. Allah’a çok şükür orada da şu anda sağduyu hakim. Herhangi bir sıkınntı yok. Böylece eski günlere dönüleceğini umuyoruz. İşin iyi tarafı sanıklar elde. Kanun yasal gereğini yapacaktır. Ben bütün vatandaşları sağduyulu olmaya, makul düşünmeye, yeni acıların yaşanmasına sebeb olmamaya davet ediyorum. Yeni fitne fesat ortamları çıkmasına, terör örgütünün ekmeğine yağ sürecek davranışlardan kaçınmaya davet ediyorum. Kamuoyunda bunun aksine söylenen yalan yanlış ifadelerin hiçbiri doğru değildir. Mesela oradaki gencin öldürüldükten sonrada tekmelendiği, öldüren şahısların hepisinizi gebertiriz diye bağırdıkları gibi tamamen yalan yanlış ifadeler var.”
HUZUR İÇİNDE YAŞAM SÜRECEK
Olayın ardından yapılan bazı dedikoduların toplumu tahrik amacı taşıdığına dikkat çeken Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Evlerimizi tahrip ettiler bizi buradan çıkarıyorlar, bizim çocuklarımız okula gidemiyor. Bizim evlerimiz abluka altında.” gibi ifadelerinde tamamen yalan ve yanlış beyanlar olduğunun altını çizdi. Balkanlıoğlu; “Teyit edilmemiş fitne fesat bilgilerle hareket edilmemeli. Çok şükürde hareket edilmedi. İnsanlar bunlara kanmadılar. Orada eskiden olduğu gibi vatandaşlarımız huzur içinde yaşamaya devam edecekler. Bu açıklamayı yapmadan öncede telefonla aradım. Herhangi bir sıkıntı olmadığını öğrendim o da bizim için sevindirici.” dedi.
İLÇE EŞRAFI TEDBİRLERDEN MEMNUN
Basın toplantısı sırasında sorulan; “Olay sonrası 12 kadar öğrencinin okullarını terk etmesi istendiği doğru mu?” sorusunu cevaplandıran Vali Balkanlıoğlu; “Bunlar tamamen yalan. Böyle bir şey yok. Gitmişlerse başka nedenlerle gitmiş olabilirler. Afyon merkezde ya da başka bir yerde en ufak bir tepki veya Sultandağı olaylarını protesto gibi bir şey olmadı. Ne üniversitede ne buralarda olmadı. Sadece Sultandağı ile sınırlı kaldı. O da zaten olayın olduğu ilk gün akşam, cenazenin kaldırıldığı esnada bazı bağıranlar oldu. Onlar da güvenlik güçlerimizin aldığı etkin tedbirlerle dağıtıldılar. Sonrasında yeni provakasyonların yapılmasına izin verilmediği, sırtlarına bazı şeylerin yapıştırılmadığı için ilçenin ileri gelenleri bize teşekkür ettiler.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme