• Haberler
  • Genel
  • Kişi başına 23 metrekare OSB alanı düşüyor

Kişi başına 23 metrekare OSB alanı düşüyor

Dünya Gazetesi yazarı Taylan Erten’e göre Afyonkarahisar’da kişi başına 23 metrekarelik Organize Sanayi Bölgesi alanı düşüyor Dünya Gazetesi yazarı Taylan Erten, Organize Sanayi Bölgeleri hakkında bir yazı kaleme aldı. Organize Sanayi Bölgeleri’nin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Erten, 'OSB’ler yaşanan tüm sorunlara rağmen, Türkiye ve iller bazında sanayileşme arzu ve eğiliminin var ettiği seçici ve akılcı [&hellip]

Kişi başına 23 metrekare OSB alanı düşüyor

Dünya Gazetesi yazarı Taylan Erten’e göre Afyonkarahisar’da kişi başına 23 metrekarelik Organize Sanayi Bölgesi alanı düşüyor

Dünya Gazetesi yazarı Taylan Erten, Organize Sanayi Bölgeleri hakkında bir yazı kaleme aldı. Organize Sanayi Bölgeleri’nin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Erten, “OSB’ler yaşanan tüm sorunlara rağmen, Türkiye ve iller bazında sanayileşme arzu ve eğiliminin var ettiği; seçici ve akılcı bir yaklaşımla mutlaka desteklenmesi gereken yapılanmalar. Bu eğilimi anlamlandıracak bir ölçüt şu: Türkiye’de kişi başına 9.48 metrekare organize sanayi bölgesi alanı düşüyor. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’nun (OSBÜK) web sitesinde yer alan bu bilgi iller bazında OSB alanı dağılımından çıkıyor. Ama, önce Türkiye geneli: 2009 yılı sayımı kesin sonuçlarına göre Türkiye’nin nüfusu 72 milyon 561 bin 312. 81 ildeki 264 OSB toplam 68 bin 757,68 hektarlık bir alanı işgal ediyor.
Bölün nüfusa, işte size kişi başına 9.48 metrekare OSB alanı” dedi.
Erten, şöyle devam etti:
“İller bazındaki alan dağılımı da ilginç. Bilecik, 6 OSB’de kişi başına 61.17 m2 alan ile Türkiye birincisi! Bu ölçüt temelinde Bilecik’ten sonra Türkiye’nin ilk 9 ili şöyle sıralanıyor: Eskişehir 3 bölge 49.28 metrekare, Uşak 3 bölge 30.16 metrekare, Bayburt 1 bölge 29.17 metrekare, Kayseri 3 bölge 28.30 metrekare, Kocaeli 13 bölge 25.20 metrekare, Karaman 1 bölge 24.19 metrekare, Afyon 9 bölge 23.81 metrekare, Kırşehir 3 bölge 23.76 metrekare, Sivas 4 bölge 22.64 metrekare.”
OSB’ler hakkında da bilgi veren Erten, “OSBÜK’ün fiziki durum tablosunda dikkati çekiyor; OSB girişimi bulunan ilçelerin önemli bölümünde işler altyapı aşamasına” erişmiş. Sözgelimi Bolvadin, Emirdağ, Söke, Nazilli, Çine, Gerede, Sungurlu, Nizip, Keskin, Kaman, Akşehir, Seydişehir, Tavşanlı, Silifke OSB’leri bu aşamada bulunuyor ve bu yaygın sanayi yapılanması eğilimi OSB politikalarının son derece ciddi oluşturulmasını ve uygulanmasını da zorunlu kılıyor” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme