Kış mevsimini ve gribi hafife almayın

Özel Fuar Hastanesi hekimlerinden, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hafize Çobanoğlu, Afyonkarahisar halkını soğuk hava şartlarına karşı uyardı Çobanoğlu konu hakkında yaptığı açıklamada, so-lunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış gözlendiğini söyledi. Çobanoğlu 'Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcadığına dikkat çeken Uz. Dr. Çobanoğlu: – Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut [&hellip]

Kış mevsimini ve gribi hafife almayın

Özel Fuar Hastanesi hekimlerinden, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hafize Çobanoğlu, Afyonkarahisar halkını soğuk hava şartlarına karşı uyardı

Çobanoğlu konu hakkında yaptığı açıklamada, so-lunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış gözlendiğini söyledi. Çobanoğlu; “Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcadığına dikkat çeken Uz. Dr. Çobanoğlu: – Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşüyor, vücut enfeksiyonlara yatkın hale geliyor. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikler ve bronşit, astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Ayrıca, kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, by-pass geçiren hastalar aşırı soğuklardan çok daha fazla etkilenirler. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyür. Bu nedenle hasta sayısında ciddi bir artış söz konusu olmaktadır. Ayaktan tedavilerin haricinde yatan hasta servislerimiz de tamamen dolmuş durumdadır” dedi.
“Zatürre ölümcül olabilir”
Çobanoğlu, zatürreye dikkat edilmesi gerektiğini tedavi edilmediğinde hastalığın ölümcül olabileceğini vurguladı. Akciğerlerin iltihabi bir hastalığı olan zatürrede, akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin iltihabi bir sıvıyla dolduğunu söyleyen Çobanoğlu; “Akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş fonksiyonu bozulur, kanda oksijen düzeyi azalır. Bunların sonucunda hücreler normal fonksiyonlarını yerine getiremez ve hatta bu nedenle ölüm bile görülebilir.
Uz. Dr. Çobanoğlu Zatürreye neden olan faktörleri sıraladı: “Zatürreye yol açan 30’un üzerinde mikroorganizma tipi tanımlanmaktadır. Zatürrenin oluşumunda bakteriler ve virüsler önemli rol oynarlar. Bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar, yeni doğan bebeklerden yaşlı kişilere kadar her yaş grubunda görülebilir. Alkolikler, yeni ameliyat olmuş hastalar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde pnömoniye yakalanma riski daha yüksektir. Ateş, titreme, öksürük, sarı veya yeşil renkte balgam çıkarma, göğüs ağrısı ve terlemeyle kendini ortaya koyar. Zatürrelerin yarısı da virüslerden kaynaklanıyor. Virüslerden kaynaklanan zatürrelerin kısa sürede iyileştiğine dikkat çekiliyor. Ancak grip virüsü ağır zatürreye yol açabilir, altta yatan kalp, akciğer hastalığı olanlarda ve gebelerde ölüm nedeni bile olabilir. Belirtileri ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gribal enfeksiyonlarda görülen belirti-lerdir” dedi.
“Öğünler muntazam yenilmeli”
Vatandaşların kış hastalıklarından korunmak için tedbir almaları gerektiğini ifade eden Hafize Çobanoğlu; “Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar vardır. Yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilerin havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmalarını önermiyorum. Giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir. Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünler muntazam yenilmeli. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de ağırlık verilmelidir. Soğukta özelikle hamileler mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, maske ile korunmalıdır. Astımı olanların düzenli ilaçlarını almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden sakınmalarını da özellikle tavsiye ediyorum. Kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemeleri öneriliyor. Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşıyor” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme