'Kış bitti, kısıtlama bitti. Şimdi iş zamanı'

ZEYBEK: 27 Nisan 2022 tarihinde Teleferik Projemizin ihalesini yapacağız. Projeyi yolcu garantili değil de yap-işlet-devret şeklinde gerçekleştireceğiz. Şehiriçi trafikte sorunun çözümü için işin tek yön uygulamasını deneyeceğiz. Mecidiye yönünden şehre giriş yaparken, Gazlıgöl Caddesi çıkış olacak. Ordu Bulvarı hem giriş hem çıkış olacak. Kurtuluş Caddesi giriş, Ambaryolu çıkış yapmayı düşünüyoruz. Bir Afyonlu gibi Afyon sevdalısı Valimiz [&hellip]

ZEYBEK: 27 Nisan 2022 tarihinde Teleferik Projemizin ihalesini yapacağız. Projeyi yolcu garantili değil de yap-işlet-devret şeklinde gerçekleştireceğiz. Şehiriçi trafikte sorunun çözümü için işin tek yön uygulamasını deneyeceğiz. Mecidiye yönünden şehre giriş yaparken, Gazlıgöl Caddesi çıkış olacak. Ordu Bulvarı hem giriş hem çıkış olacak. Kurtuluş Caddesi giriş, Ambaryolu çıkış yapmayı düşünüyoruz. Bir Afyonlu gibi Afyon sevdalısı Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’e minnettarız. Her daim yanımızdadır.
Uzun Çarşı’yı yenileyeceğiz. Ramazan Bayramından sonra Uzun Çarşı’da gündüz alışverişi engellemeyecek şekilde akşamları çalışacağız. Burası nefis bir görüntüye kavuşacak. Kentsel Dönüşüm’de Devlet’in altın tepside sunduğu fırsat şu anki inşaat maliyetleri ile daha iyi anlaşılıyor. Ama bu fırsatı elimizin tersiyle ittik. Bu iş şimdilik rafa kalktı. Yoncaaltı Camii yanında kullanılamayan binanın yıkımını yapıp 32 dükkanlı, yerleşik bir pazaryerinin ve 85 araçlık otopark yapacağız.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe TV’nin canlı yayın konuğu oldu.
Kocatepe Gazetesi tarafından internet ortamında yayına sunulan ve tüm sosyal medya mecralarından da yayını paylaşılan Kocatepe TV’nin canlı yayınında Gazeteci Sezer Küçükkurt’un güncel konularla ilgili sorularını cevaplandıran Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek önemli açıklamalarda bulundu. Bayram sonrası bir çok projede çalışmaların hız kazanacağını belirten Zeybek, “Kış bitti, kısıtlama bitti. Şimdi iş zamanı” dedi.
“YAKINDA AFRAY’IN TEMELİNİ ATACAĞIZ”
Afyonkarahisar Belediyesi projeleri hakkında bilgi veren Zeybek, “Biz seçime girerken halkımızın huzuruna çıkarken vaat ettiğimiz 37 projemiz vardı. Biz buna bağlı kalmadık. Hoşumuza giden projeleri de ilave ettik. Mesela bizim AFRAY Projemiz vardı. DDY ile birlikte istişare ederek ortak bir protokol imzalayıp üniversite yani Erenler bölgesiyle şehir merkezini tekrar bütünleştirelim dedik. Eskişehir hattına paralel bir banliyö hattı çekilerek elektrikli banliyö hattı döşeyelim denildi. İhaleyi alan firma projeyi tamamladıktan sonra TCDD 7. Bölge Müdürlüğü’nde bize bir sunum yaptı. Üniversitenin arkasında bir istasyon yapılacaktı. Ben dedim ki proje gayet güzel ama ben bunu kullanmam dedim. Çünkü hiçbir öğrenci istasyonda inip de bir kilometre yürüyerek dersliklere gitmez. Projenin Rektörlük arkasında değil ön tarafına çıkması gerekir dediğimde DDY yetkilileri yurtlar bölgesinden kılçık diye tabir ettikleri bir makasla bunu Rektörlük önüne çıkarabileceklerini belirttiler. Bu proje gerçekleşti. Fikrimizi Rektör ve Rektör Yardımcıları ile de istişare ettik. Onlar da olumlu buldular. Şu anda minibüs hattı olarak kullanılan alana bir istasyon yapılacak. Bacım Sultan Yurduna bir istasyon yapılarak üniversitenin başı ve sonu arasında şehir merkezi ile bütünleşmiş olacak. Hızlı tren ihalemiz yarım kalmıştı. Daha ilk ihaleyi alan firma tasfiyeye gitti. Alt yapı hemen hemen tamamlanmış tüneller falan bitmişti. Hükümet ihaleye çıktı. Güçlü bir firma ihaleyi aldı. Onlarla görüştük Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanımız ilimize geldiğinde Korel Otel’in karşısında 276 bin metrekarelik bir alanı hızlı tren istasyonu yapılsın diye istimlak edilmiş. Aynı zamanda İstanbul, Eskişehir, Kütahya ve Afyon, Antalya, Alanya hızlı treni de Sadıkbey Mahallesinin olduğu arazide yapılacak olan hızlı tren istasyonu da dörtyol kavşağı olarak kesişmektedir. Bu banliyö hattını ilave bir proje ile hızlı tren istasyonuna bağlandı. DDY yetkilileri bu projeyi gerçekleştirdiler. Ulaştırma Bakanımız Afyon’a geldiğinde kendisine bunu gösterdik. Sunum yapıldı Sayın Bakan ‘Aliyyül ala olmuş.’ dedi. Bir taşla iki kuş vurulmuş dedi. Tek banliyö hattı ile Afyon’a gelenler Ali Çetinkaya Gar’ına getirmiş olacağız. Öğrenciler, vatandaş bu hattı çok rahat kullanır denildi. Ulaştırma Bakanımız bu hattın projeleri içerisinde olduğunu ifade etti. Son görüşmede üniversite ile Ali Çetinkaya arasındaki AFRAY hattının Nisan ya da Mayıs ayında temel atma töreninin gerçekleşmesi şeklinde bir söz verilmiş. İstanbul-Taksim arasında çalışan nostaljik vagonun bir benzerini yapacağız. Birebir aynı lastikli, güneş enerjili, enerji tasarruflu şekilde inşallah yapacağız. Ali Çetinkaya Garına gelen insanlarımızı oradan Zafer Meydanına kadar ücretsiz olarak taşıyacağız. Şehirle üniversiteyi bütünleştireceğiz. İnşallah bu yaz AFRAY’da somut bir şeyler görülmeye başlanacak.” ifadelerini kullandı.

“AFYON’A MODERN BİR MİLLET KIRAATHANESİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”
Millet Kıraathanesi projesini uzun uğraşlar sonucu Ekim’de ihalesinin yapılıp Kasım ayında sözleşmesinin imzalandığını belirten Zeybek şunları kaydetti: “Yılbaşından sonra çalışma başladı. Fore kazıklarını çakılıyor. Orada Vakıflar Müdürlüğüne ait beş katlı yapı nizamına uymayan bir vakıf binası vardı. Orayı takas yoluyla Vakıflar Müdürlüğü’nden alarak üzerine ilave bazı yerler vererek Afyon’a modern bir Millet Kıraathanesi kazandırmış olacağız. Tabi bu kıraathaneyi yaparken Kütüphaneler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talepleri doğrultusunda onlarla istişare edilerek hazırlanan bir projedir. İnşallah bittiğinde hem oradaki tarihi dokuya uygun meydanda bu yüksek katlı yapılaşmayı da önleyen standart üç kat yukarı iki kat aşağı servis alanı olmak üzere beş kattan oluşan nefis bir kütüphaneyi de Afyonumuz’a kazandırmış olacağız.”

“165 GÜNE ALT GEÇİT YAĞMUR SUYU HATTI VE İÇME SUYU HATTI İŞLERİNİ SIĞDIRDIK”
Afyonkarahisar Belediyesi olarak Karayolları kavşağında Şükrü Çelikalay ismi verilen alt geçit çalışmasının tamamlanarak hizmete alındığını belirten Zeybek, “Bu alt geçit çalışması belki de en hızlı biten alt geçit çalışması olmuştur. İhale zaman dilimi 195 günlük bir süreçti. Park Afyon AVM’den DSİ Müdürlüğü bitimine kadar aynı zamanda yağmur suyu hattı da döşedik. Geleceğe yönelik şehrin 50 yılını göz önüne alarak oranın yağmur suyu hattını da entegre edelim dedik. Çalışmayı binlik büz döşeyerek yaptık. Şu anki Müze ile Ataköy kavşağı ve Migros arasındaki aspest borulardan oluşan içme suyu hattımızı çelik borularla yeniledik. 195 günlük alt geçit çalışmamız içerisine bunları da sığdırdık. Hatta 195 günlük iş süresini biz 165 günde tamamlayarak hizmete açtık. Karayolları bölgesinde gerçekten ciddi bir rahatlama oldu. Yürüyen merdivenli üst geçit projelerimiz vardı. Kış memleketi olarak biz yürüyen merdivenlerde arıza olduğu zaman çok fazla olan merdiven yüksekliklerinde insanlarımızın hareket edebilmeleri mümkün değildir. Rıh yükseklikleri 13-14 santimetre olan bir merdiven ve karşılıklı iki tane asansör koyarak asansörlü üst geçit yapalım dedik. İki tanesini de orayı okullar bölgesiyle eski devlet hastanesinin olduğu yer olmak şartıyla iki tanesini de gerçekleştirmiş olduk.” dedi.

“ESKİ BAĞ-KUR BİNASI YERİNE MEKANİK OTOPARK İLERLEYEN ZAMANDA ELE ALINACAK”
“Büyük park yapma imkanı olmayan yerlerde cep parklar yaptık. Halkımız çocuklarımız buralarda oyun gruplarından faydalanabileceklerdir.” diyen Zeybek, “Yeşil alan sayımızı bir hayli fazlalaştırdık. Ataköy’de 52 bin metrekarelik bir Şehitler Parkı yaptık. Bağ-Kur eski binamızı alıp bedelini ödeyip oraya mekanik otopark yapalım diye bir proje hazırlattık. Maliyetlerin yükselmesinden dolayı inşallah ona ilerleyen zaman içinde bakacağız” ifadelerine yer verdi.

“115 TESCİLLİ KONAĞIN SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI BİTTİ. İZMİR İSTASYONU SOSYAL TESİS OLACAK”
Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında 115 tane tescilli konağın sağlıklaştırmalarını bitirdiklerini belirten Zeybek, “Sokak sağlıklaştırma çalışmasını bitirdiğimiz 115 adet konağımızı hizmete açtık. Okçuluk Merkezimiz eski İzmir İstasyonu tarafından bulunan eski düğün salonunun restorasyonunu bitirerek muhtemelen bayram öncesi veya hemen sonrasında hizmete açmayı düşünüyoruz. Orasının çevre düzenlemesi kaldı. İzmir İstasyonu’nun DDY’dan tahsisini aldık. Restorasyonu bittikten sonra Afyon Belediyesi Sosyal Tesisi olarak kullanacağız. Malum gastronomi şehriyiz. Halkımızın, gelen misafirlere yemek ikram edebilecekleri, vakit geçirebilecekleri, tescilli ürünlerimizden oluşan yemeklerimizin sunulacağı bir sosyal tesis olarak hizmet verecek. Buranın çalışması inşallah Ramazan Bayramından sonra başlayacak. Bu sene Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığımızdan almış olduğumuz destekle sağ olsun Sayın Bakanımız ne zaman gitsek bizi boş çevirmedi. Bir miktar hibe büyük çoğunluğu da kredi olmak şartıyla ciddi bir destek verdi. Oranında ihalesini yapıp bu sene ikinci etabın sokak sağlıklaştırma çalışmasını bitirip turizme kazandırmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“DEVLET HASTANESİ’NDE YAPILAN KREŞ YAKINDA AÇILACAK”
Seçim döneminde kreşler yapma sözü verdiklerini ifade eden Zeybek şunları söyledi: “Bir kreş yapma sözümüz vardı. Mahalle kreşleri yapmayı düşündük. Covid-19 küresel salgınından dolayı sağlık çalışanlarımız evlerinden, ailelerinden bir hayli uzak zaman geçirdiler. Neredeyse çocukları anne baba olmadığından psikolojik problemler oluşmaya başladı. Bunları da göz önünde bulundurarak ilk çocuk kreşimizi veya anaokulumuzu sağlık çalışanlarımızın olduğu Devlet Hastanemizin içerisine yapalım dedik. Sağlık yetkilileriyle istişare ederek orada bir alanı belirledik ihalesini yaptık. İnşaat tamamlandı. İnşaat tamamlandı. Zannederim önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştireceğiz.”

“TEKSTİL FABRİKASI ÇALIŞAN SAYISI ZAMANLA 900’Ü BULABİLECEK”
Anıtpark’ın eski halinin Afyonkarahisar’a yakışmadığını söyleyen Zeybek şöyle konuştu: “Anıtparkımızı restore ettirerek şehrimizin çehresini değiştirecek bir Anıt Cafe şekline getirdik. İş istihdamı kapsamında iş alanları oluşturalım dedik. Tekstilci bir firma geldi Halil Ağa Semt Pazarı’nda yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanın ihalesini yaptık. Tekstil firma yetkililerini istedikleri biçimde restorasyon yaparak kendilerine teslim ettik. Şu anda 600’e yakın kadın çalışanlar evlerine ekmek götürmektedir. Pandemiden dolayı tam vardiyalı çalışamadılar. Yetkili ile görüştüğümde çalışan sayısının zamanla 900 kişiyi bulabileceğini ifade ediyor.”

“TELEFERİK PROJESİ YAP-İŞLET-DEVRET ŞEKLİNDE DÜZENLENDİ”
Hizmet odaklı çalışma anlayışı kapsamında mahallelerde altyapı çalışmalarına ağırlık vereceğini belirten Zeybek şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde Uydukent bölgesinde Orhangazi, Osmangazi ve Yeşilyurt Mahallelerimizin yağmur suyu şebekesi yapım işini ihale ettik. Geçtiğimiz yıl oranın ihalesini yapmıştık. İhaleyi alan firma işi yetiştiremeyeceğini söyleyince ihaleyi feshetmek zorunda kaldık. İhaleyi yeni alan firma hemen bu sene başlayıp bitirmeyi düşünüyor. 140 bin yolcu garantili teleferik projemiz vardı. Daha önceki dönemlerde yolcu garantili ihaleye çıkılmış. İhaleyi alan firma yetkilisiyle görüştüğümüzde 2019 yılı Nisan ayı itibariyle seçimlerden sonra başlayabileceklerini ifade ettiler. Biz de halkımıza öyle söyledik. Ama ihaleyi alan firma dış kaynaklı krediyi tedarik edemediğinden ihaleden vazgeçti. Projede yeni bir düzenleme yaptırdık. İnşallah 27 Nisan 2022 tarihinde Teleferik Projemizin ihalesini yapacağız. Proje düzenlemesinde gelen teklif üzerine yolcu garantili değil de yap-işlet-devret şeklinde yapılacak. İhaleye girmek isteyen firmanın bu talebine hay hay dedik. Şu anda İsveç ortaklı ve İtalyan ortaklı iki Türk firması olmak koşuluyla iki firma ihaleye ciddi şekilde hazırlık yaptıklarını ifade ettiler.”

“ŞAİBEYE MAHAL VERMEDEN NOTERLİ KURA SONUCU SELÇUKLU SEMT PAZARI HİZMETE AÇILDI”
Uydukent semt pazaryeri kuralarının çekildiğini ifade eden Zeybek, “17 Nisan 2022 tarihinde Uydukent semt pazaryeri kuralarını çektik. Bazı tartışmalar oldu çünkü geniş bir pazaryeri. Orada ayakkabıcı, giyimci, züccaciyeci, balıkçı, zeytinci, sebzecimiz var. Yaklaşık 9 ayrı kalemde esnafımız var. Burada hiçbir şaibeye mahal vermeden başvuruda bulunanların oda kayıtları, vergi borçları olup olmadığı kontrol edilsin. Dosyalar tam olsun dedik. Ağırlıklı olarak hiçbir pazaryerinde yeri olmayan pazarcılarımızın olmasına özen gösterdik. Kuralar Noter huzurunda çekildi. Daha önce yapılanlardan milletin dilinde dedikodu vardı. Ama oldu veya olmadı onu biz bilmiyoruz. Bunları o dönemde bulunan sebzeciler, pazarcı esnafı söylemektedir. Bu kez şaibeye müsaade etmedik. Hatta yayımcı tezgah numarası bile kurada belirlendi. Kimsenin kimseye söyleyecek bir lafı kalmadı. 19 Nisan 2022 Salı günü itibariyle Selçuklu Semt Pazarımız hizmete girmiş olacak. Haftanın 7 günü iki semtte olmak şartıyla semt pazarlarımız açılmış oluyor. Sadece Salı günü Sahipata Semt Pazarımız vardı. Selçuklu Semt Pazarı’nda yeni bir semt pazarımız olsun diye Salı gününe. Salı günü yani yarın inşallah saat 11.00 gibi duasını ederek esnafımız orada satışlarına başlayacak.” şeklinde konuştu.

“TRAFİK SORUNUNU TEK YÖNLE ÇÖZMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Şehiriçi trafikte uygulaması planlanan tek yön uygulaması hakkında konuşan Zeybek, “Bizim beş ana arterimiz vardır. Mecidiye girişimiz yani Milli Birlik Caddemiz. Gazlıgöl Caddemiz, Ordu Bulvarımız var. Ambaryolu ve Kurtuluş Caddelerimiz vardır. Sorunun çözümü için işin açıkçası tek yön uygulamasını deneyeceğiz. Mecidiye yönünden şehre giriş yaparken, Gazlıgöl Caddesi çıkış olacak. Ordu Bulvarı hem giriş hem çıkış olacak. Kurtuluş Caddesi giriş, Ambaryolu çıkış yapmayı düşünüyoruz. Orta refüjü de kaldırıp tek yön olarak trafiğe açacağız. Bunu deneyeceğiz inşallah rahatlama sağlarız diye düşünüyoruz. Merkez nüfus son sayıma göre 260 bin gözüküyor. Ama gündüz bu sayı 350 bini bulmaktadır. Afyonkarahisar 81 il içerisinde araç sayısında nüfus oranına göre en fazla aracın olduğu ender illerden birisidir. Trafiğe kayıtlı yaklaşık 03 plakalı 300 bin araç var. Aslında değişik plakalı araç sayısı da bir hayli fazladır. Şehir artık yükü kaldıramaz hale geldi. Kurtuluş Caddesi bitişik nizam yapılaşma bitmiş. Genişleme şansımız yoktur. Ambaryolu’nda bitişik nizamla baştan sona yapılaşma bitmiş. Elli santimetre genişleme şansımız yoktur. Gazlıgöl Caddesine bakıyoruz bitişik nizam genişleme şansımız yoktur. Milli Birlik Caddesi’nde de durum aynıdır. Bahçeli olsa her parselden ikişer metre istimlak etme şansınız olur. Kaldırım yola katılır. Yol bir nebzede olsa rahatlatılır. Bunlardan dolayı böyle bir uygulamayı inşallah deneyeceğiz. Kısmen de olsa bu yaz mevsiminde rahatlama sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bu çalışmaları yaparken bir Afyonlu gibi Afyon sevdalısı Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’e de bu vesile ile teşekkür ediyorum. Her daim yanımızdadır. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Uyum olduğunda bu çalışmalar pozitif olarak yansıyor.” dedi.

“PAŞA CAMİİ İLE BİRLİKTE VAKFİYE LANETİ KALKINCA İŞLERİMİZ YOLUNA GİRDİ”
Tarihin tozlu raflarında kalan Paşa Camii projesini kendilerinden önce bir hayırseverin başlattığı çalışmayı sürdürerek Ayasofya ile aynı zamanda ibadete açtıklarını belirten Zeybek, “Paşa Camii de bir vakıf eseridir. Bilindiği üzere vakıf eserleri üzerinde yerdeki ve gökteki tüm yaratıkların laneti olsun diye bir vakfiyede böyle bir lanet var. Bunu kaldırdık ve işlerimiz çok güzel yolunda gitmeye başladı. Halkımızın hizmetine sunup çok güzel bir eseri, daha önceki dönemde hizmet veren arkadaşlarımızın katkılarıyla gün yüzene hep birlikte çıkardık.” ifadelerine yer verdi.

“UZUNÇARŞI DÜZENLEMESİNDE ESNAFLA ANLAŞTIK”
Uzunçarşı’da yapılacak düzenlemeleri anlatan Zeybek şunları kaydetti: “Uzunçarşı gerçekten kelimenin tam anlamıyla esnafımız gücenmesin, darılmasın Afyonumuz’a yakışmayacak rezalet bir görüntüye sahip. Tabelalar bina cephesini komple kaplamış. Kimisi kırmızı, kimisi mor, kimisi beyaz. Belediye çalışanlarımız Uzunçarşı için güzel bir çalışma gerçekleştirdiler. Uzunçarşı esnafımıza bu çalışmayı anlattık. İstişare ettik. Biz seçimler sırasında biz yaptık oldudan ziyade istişare ile fikirler alacağımızı söylemiştik. Uzunçarşı esnafına bunu söyledik. Açıkçası gönlümde Uzunçarşı’nın trafiğe tamamen kapatılması yatıyor. Ama esnafımızın bunu istemeyeceğini bildiğimi söyledim. Şayet trafiğe açık kalacak olursa kesinlikle otopark yasaklanacak. Kaldırımları dörder metreye çıkararak sadece tek araç geçebileceği transit geçiş yolu haline getireceğiz dedim. Esnafımız bunu olumlu karşıladı. Avam proje hoşlarına gitti. İkinci toplantıda netleşen kesin projeyi gösterdik. Onda da olumlu karşılandı. Belli bir miktarını sokak sağlıklaştırması anlamında Belediye olarak biz üstlenelim, bir kısmını da mal sahipleri ya da kiracılar olarak onların üstlenmesini önerdik. Rakam üzerinde de anlaştık. Şimdi arkadaşlarımız yetki topluyorlar. Şehrimizi düşünerek şehre bir şehir hüviyeti kazandırmak istiyoruz. Vatandaşımız ağırlıklı olarak üst gelir üzerinde olan Uzunçarşı esnafına yapılacak Belediye katkısı konusundaki eleştirisinde haklıdır. Ama doğruyu konuşmak gerekirse bazı mal sahipleri tüm masrafı Belediye üstlensin diye ısrarcılar. Buna Allah da kul da razı olmaz. Biz Belediye olarak arayı bulmaya çalışıyoruz. Afyon’a yakışır hale getirmek istiyoruz. Bunu da mutlaka yapacağız. Karına da zararına da bunu yapacağız. Çünkü artık şehir bir şehir hüviyeti kazanmak zorundadır. Ramazan Bayramından sonra gündüz alışverişi engellemeyecek şekilde akşamları çalışacağız. Burası Afyon turizmine kazandırılacak nefis bir görüntüye kavuşacak. Kafaımızda 500’e yakın araçlık alternatif bir otopark projemiz var.”

“AYIP AFYON’UN AYIBIDIR. 30 SANTİM YÜKSEKLİKTE BETON DUBALARI BİSİKLET YOLUNA KOYACAĞIZ”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, otogar kavşağının Karayolları yol ağı sorunluluğunda olduğundan Belediye’nin oraya asfalt atımı veya başka bir çalışma yapma yetkisi olmadığını söyledi. Zeybek, “Otogar kavşağı ve OSB kavşağında geçit talepleri var. Battı çıktı şeklinde veya Özdilek AVM’nin oradaki gibi köprü şeklinde. Sorumluluk Karayollarında. Ben yaparım desem yalan konuşmuş olurum.” ifadelerine yer verildi. Bisiklet yollarına çok masraf yapıldığı eleştirisini değerlendiren Zeybek, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız bisiklet yolu yapımı halinde destek vereceğini söylemişti. 24 Kilometrelik bir bisiklet yolu yaptık. Turizmde de belli bir yere gelmek için bu çalışmamızı oteller bölgesine kadar götürdük. Otellerimizden İkbal, Korel Otellerimiz tarafından bisikletler konularak ‘Bisiklet Sever Otel’ unvanı almak istediler. Bunu yaptık. Aslında bu yolu maviye boyamak gerekmiyordu. Dikkat çekmesini istedik. Araç parkı yapılmasın diye. Bisiklet sağlık açısından da önerilmektedir. Ayıbımız bizim yani Afyon’un ayıbıdır. Elli santimlik duba çaksak üzerinden geçiyorlar. Bir metre 25 santimetre yüksekliğinde dubalar çaktık. Bizde görüntüler var. Duba çakılırken bir amca gelip dubayı kesip aracını park ediyor. Sonra camii de ibadete gidiyor. Günahtır bu millet devlet malıdır. Biz bunları cebimizden değil vatandaşın o dubayı kesen vatandaşın verdiği vergilerle yapıyoruz. Onları kaldırıp oraya 30 santimetre yüksekliğinde beton duba koyacağız. Oralar yine bisikletlere ait olup işgal edilemeyecek. Her yaştan insanımızın orada emniyetli şekilde bisiklet sürüşü gerçekleştirmesini istiyoruz. Bisiklet yolunun yüzde 50’ni bakanlık hibesiyle yaptık.” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ALTIN FIRSAT EL TERSİYLE İTİLDİ. ŞİMDİLİK RAFA KALDIRDIK”
Mısri Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm Projesinde gelinen noktayı yorumlayan Zeybek, “O bölgede hissesi olanlar veya olmayan bazı kişiler yok olurdu yok olmazdı diyerek kargaşa çıkardılar. Rayiç değerlerdeki sıkıntıyı Sayın Bakanımıza ilettim. Bakanımız ‘Belediye Reisi ile istişare etmediniz mi?’ diye sorunca görevliler kem küm ettiler. Bakan bey istişare edilmesi talimatını verdi. Metrekare bedeli 800 TL’ye çıktı. Buna da rıza göstermediler. Açıkçası bazı muhalefet partileri de yangına körükle gittiler. Burada TOKİ haricinde devlet imkanı olmadan çözümü mümkün değildir. Tapularda şerh var. Tapo kaydı belirsiz olan mülkler var. Yıkım yapma imkanım yok. Yüksek imara izin yok, Mısri’nin kubbesini geçemez yeni yapılacak olan binalar. Güzel bir proje hazılanmıştı. İki, üç, dört katlı ve ana arterde dükkan üzeri beş katlı olmak üzere bir proje hazırlandı. En son projede 650 araçlık yer altı otoparkı var. Sağ olsun Bakanımız pratik zekalı. Daha önce TOKİ’de görev yaptığından tecrübeli. Sayın Bakanımız son görüşmesinde şunu söyledi, ’55-60 metrekare arasında bir artı bir büro daire almak isteyenler 125 bin TL para ödesin. 60-95 metrekare iki artı bir daire almak isteyenler 150 bin TL ödesin. Üç artı bir daire almak isteyenlerde 175 bin TL para ödesinler.’ demişti. Vay efendim bunlar tekrar alevlendiler. CHP Milletvekilleri, Grup Başkanları geldi. Yok efendim yaptırmayız bilmen ne. Orası mezbelelik kaldı. Sayın Bakanımız 31 Haziran tarihine kadar yüzde 51 oranda istek olursa ilan edilen şartlarda yapılacağını söyledi. Ama yüzde 51 oranda istenilmezse Anıtlar Kurulu’nca yapılan projeyi onayıp bırakacaklarını ifade etti. Bakanımız ‘Yapabilen varsa gelip yapsın.’ dedi. Talep gelmeyince biz de bıraktık rafa kaldırdık. Şu inşaat maliyetlerine baktıktan sonrada açıkça devlet altın tepside bir imkan sundu. Ama elimizin tersiyle ittik. Bundan sonrasını Allah biliyor.” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE’NİN MALİ DURUMU İYİ”
Afyonkarahisar Belediyesi mali durumunda hiçbir sıkıntı olmadığını belirten Zeybek şöyle konuştu: “Mali durumumuzda hiçbir sıkıntı yok elhamdülillah. Ama biz bazı büyük projelerimizde mali durumumuzu bozmadan kredi imkanını kullanmak için Belediye Meclisimizden yetki aldık.”
Daha önce İsmet Attila Kültür Merkezi olarak Makine İkmal Müdürlüğü’nün olduğu yerde bir alan olduğunu hatırlatan Zeybek, “Buranın müteahhidi Allah rahmet eylesin genç yaşta vefat etti. Hoşumuza gitmeyen bazı birimlerden dolayı buradaki inşaatı durduracağımızı söyledik ve durdurduk. Konya’da büyük bir bilim merkezi var. Buraya TÜBİTAK’la işbirliğiyle öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri bir bilim merkezi yapmaya karar verdik. TÜBİTAK’ın istediği ölçülerde projeler hazırlandı. Fiziki mekanları Belediye olarak biz yapacağız, iç donanımı TÜBİTAK yapacak. Yaklaşık içine 15 milyon TL’lik bir iç donanım gerçekleştirilecek. Sağ olsun Bakanımız yapın hallederiz dedi. İnşallah Sayın Bakanımızın direktifleri doğrultusunda biz yapacağız.”

“OLİMPİK YÜZME HAVUZU BİTİNCE TÜRKİYE ŞAMPİYONASI SÖZÜ ALDIK”
Oteller bölgesinde bulunan ve yılardır atıl vaziyette kalan olimpik yüzme havuzunun durumunu anlatan Zeybek şunları söyledi: “Valimiz Gökmen Çiçek, Belediye olarak olimpik yüzme havuzunu almamızı istedi biz de tamam dedik. Gençlik ve Spor Bakanımızın Afyon ziyaretinde olimpik yüzme havuzundan bahsettim. Ne istersek sağ olsun verdi. Ciddi su kaçağı vardı. Kaçağın önlenemediği söylendi. Aklıma en son yüzme havuzunu doldurup salon sporlarının yapılacağı bir kapalı spor salonu yapmayı düşündüm. Gençlik ve Spor Bakanımıza bunu ifade ettiğimde parayı vereceğini söyledi. Ankara’da son görüşmemizden sonra ODTÜ ve İTÜ’den teknik elemanlar geldi incelediler. Olimpik yüzme havuzunda kullanılan alet edevat araçlar en son sistem. Burayı yüzme havuzu harici kullanırsanız yazık edersiniz denildi. Onların talepleriyle ciddi su kaçağını da önleyerek tekrar yüzme havuzu şekline getireceğiz. Bunu bakanımıza da ilettim. Bitirilince Afyon’da bir Türkiye Şampiyonası düzenleme sözü verdi. Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Muharrem Kasapoğlu’na Afyonkarahisar olarak minnettarız. Hemen tüm ilçelerimiz, beldelerimize ve Belediye Başkanı olarak şahsımda dahil hangimiz ne talep ettiysek olumlu cevap verdi. Sahipata Mahallemizde atıl kalan kapalı spor salonumuza da ödenek verdi. İhalesini yaptık, inşaatı devam ediyor. İlimizde ata sporumuz Rahvan At Yarışları Türkiye’de en çok rahvan at sever Afyon’da olduğu ifade edildi. Projesi hazır ihalesi yapılıp Afyon’a Türkiye şampiyonası yapılacak bir spor tesisini kazandırmış olacağız. Aynı zamanda içerisinde sadece rahvan at yarışı değil ata sporları yapılacak yerler olacak.”

“AFYON’DA KANO YARIŞLARI YAPILACAK”
Akarçay’ın Türkiye Kano Federasyonu yetkililerince beğenildiğini söyleyen Zeybek, “Burada şampiyona düzenleyebileceklerini söylediler. Belediyemize ait kafeyi Gençlik ve Spor Bakanlığı’na vererek ihalesi yapıldı. Orası su ve kano sporlarının yapılacağı yer oldu. Şu anda Akarçay’da kano antremanları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kano yarışları Afyon’da yapılacak.” dedi.

“GASTONOMİ KONAĞIMIZDAN ÖVGÜYLE SÖZ EDİLİYOR”
Yaratıcı Gastronomi Şehir Ağına giren Afyonkarahisar’da yürütülen çalışmalarını hatırlatan Zeybek, “Pandemi bu araya girdiğinden Gastronomi ve Turizm Festivalini yapmamız gerekiyordu. 2021 yılı Temmuz ayında çok geniş katılımlı yaklaşık 15 büyükelçinin katılımıyla Brezilya’dan, Kore’ye kadar çok ülkeden şeflerin katıldığı, büyük otel şeflerinin tamamının katıldığı büyük bir gastronomi festivali gerçekleştirdik. Cidden ses getirdi. Afyon’un yöresel ürünlerini tanıtma fırsatı bulduk. En son İstanbul’da EMİT Fuarından ödül alarak döndük. Gastronomi Konağımızı hizmete açtık. Benlioğlu Konağımızı Belediyemize kazandırdık. Orada ciddi bir çalışma yürüttük. Yöresel ürünlerimizi sunduğumuz bu konaktan övgüyle bahsediliyor. Türkiye de bir ilk olacak olan Engelsiz Gastronomi Merkezimiz Park Afyon AVM yanında boş olan Emekliler Lokalini alıp Belediyemize ihalesini yaptık. Engelli çocuklarımızın da rehabilite olabilecekleri engelsiz gastronomi merkezi ihalesini yaptık. Bu yaz açılacaklar arasında. Yoncaaltı Camii yanında Sahipler Sultan yatırı çevresine uygun olmayan nahoş hadiselerin olduğu alanın yıkımını yapıp haftanın 7 günü açık kalacak, 32 dükkanlı, yerleşik bir pazaryerinin bulunduğu, altında 85 araçlık otoparkın olduğu nefis bir alan bu yazın planları arasında ihalesine çıkacağız.”

“BÜTÇEYİ EN VERİMLİ KULLANMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ: 58 MAHALLEMİZİN TAMAMINA DOKUNDUK”
Ayak direyen müteahhit nedeniyle iptal edilecek olan Cirit Kayası Millet Bahçesi ihalesinin yeniden yapılacağını açıklayan Zeybek sözlerini şöyle tamamladı: “Garnizon Millet Bahçemiz 80 bin metrekarelik bir alanda yapılacak. TSK ve Milli Savunma Bakanlığımız Belediyemize gerekli tahsisi yaptı. Garnizon girişinin bulunduğu Fatih yolunda komutanlık binasını yapacağız. Mermer şehri olarak Afyon mermeri kullanmak için görüşmeler yapacağız. Islak zeminlerde Afyon mermerini kullanmayı düşünüyoruz. Mümkün mertebe Belediye gelirlerini israftan kaçarak akılcı kullanmaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Belediye Başkanlarına parayı idare etmeyi öğreneceksiniz demişti. Biz de bu talimatın gereğince parayı nasıl hizmete dönüştürürüz becerisi içerisindeyiz. Hem harcamayı yaparken hem de en verimli nasıl hizmete dönüştüreceğimizi düşünüyoruz. Çünkü bu para benim değil. Bu makamlar bize emanet. Beş yıllığına Afyon halkı buraya bize emanet etti. En verimli hizmeti yapma düşüncesindeyiz. 58 mahallemizin tamamına dokunduk. Her Cuma namazını bir mahallede kılarak ikinci turu da tamamlamak üzereyiz. İnsan odaklı hizmet yapıyoruz, Belediye Başkanı değil hizmetkarıyız. Kimse tedirgin olmasın kimsenin işiyle aşıyla oynamayacağız. Ama fitne çıkaranlara fırsat vermeyeceğiz.” >> Burcu AYDIN’ın ÖZEL Haberi

Bakmadan Geçme