Kırsal kalkınmanın lokomotifi defne – Kocatepe Gazetesi
Dünya nüfusunun sürekli artması, paralelinde insan ihtiyaçlarının da artmasına ve çeşitlenmesine yol açıyor. İnsanların besin temini konusunda bilinçlenmeleri, sentetik maddelerden mümkün olduğunca korunma istekleri, ekolojik veya tabiattan toplanan ürünlere olan talebi artırıyor, bu ise odun dışı orman ürünlerine yansıyor. Ülkemizin odun dışı orman ürünlerinden ve önemli tıbbi aromatik bitkilerinden birisi olan ayrıca dış ticaretimizde de [&hellip]
Dünya nüfusunun sürekli artması, paralelinde insan ihtiyaçlarının da artmasına ve çeşitlenmesine yol açıyor. İnsanların besin temini konusunda bilinçlenmeleri, sentetik maddelerden mümkün olduğunca korunma istekleri, ekolojik veya tabiattan toplanan ürünlere olan talebi artırıyor, bu ise odun dışı orman ürünlerine yansıyor. Ülkemizin odun dışı orman ürünlerinden ve önemli tıbbi aromatik bitkilerinden birisi olan ayrıca dış ticaretimizde de önemli yer tutan Akdeniz Defnesi de bu talepten nasibini alıyor.
Anavatanı Anadolu ve Balkanlar olan defne Akdeniz bitki örtüsünün karakteristik bitkilerinden biri konumunda bulunuyor. Ülkemizde defne Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’nin bütün kıyı şeridi boyunca yayılış gösteriyor ve bu bitkiye yaklaşık 600-800 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Dünyada ise Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bütün Akdeniz ülkelerinde ve Rusya’nın Karadeniz kıyılarında yetiştirilebiliyor.
Halen dünya ihtiyacının yüzde 90’ı ülkemizden temin edilen defnenin, baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik, kimya gibi çok sayıda alanda kullanıma konu edilmesi bu bitkiye olan talebi artırıyor.
Bu gelişmeleri yakından takip eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı hazırladığı eylem planı ile tabii defne alanlarından yapılan yaprak ve tohum faydalanmalarının sürdürülebilir nitelikte olmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılmasını, defne ürünlerinin kullanım miktarının ülke genelinde yaygınlaştırılmasını ve orman köylüsünün gelirlerinin artırılarak kalkınmada lokomotif olmasını hedefliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ülkemizin bitki tür sayısının 12 bin civarında, endemik bitki oranının ise yüzde 35 olduğu biliniyor. Bu zenginliğin önemli elemanlarından birini de defne oluşturuyor. Ülkemizdeki zengin tabii yayılış alanına sahip defneye, Dünya pazarlarından gelen talebin her geçen yıl artması ve üretimin sadece tabiattan toplama şeklinde olmasına bağlı olarak mevcut alanlara baskıda dolayısıyla artıyor. Bu sebeplerden dolayı Bakanlık olarak bir eylem planı hazırladık ve uygulamaya koyduk” diye konuştu.
Toplayıcıların defne alanlarından aşırı ve bilinçsiz faydalanmaları sebebiyle verimli defne alanlarının tahrip olduğu ve yaprak veriminin düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Faydalanılan alanlarda makinalı çalışma imkanlarının olmaması, defne alanlarından iç kısımlara ulaşımını sağlayacak yol şebekesinin de yetersizliği bu eylem planının hazırlanmasını zorunlu hale getirdi” değerlendirmesinde bulundu.
2016 ve 2020 yılları arasında uygulanacak bu eylem planı ile 12.500 dekarlık alanda defne rehabilitasyonu çalışmalarının yapılacağının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Ayrıca bu alanlarda toplanan defnelerin taşınabilmesi için 160 kilometrelik bir yol şebekesi yapacağız” diye konuştu.
1.000 dekarlık defne alanının ise tohumundan faydalanmak üzere koruma altına alınacağını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, eylem planı çerçevesinde 5 bin kişiye eğitim verileceğini ve iç tüketimin artırılmasına yönelik 15 adet tanıtım faaliyetinin yapılacağını belirtti. (Kocatepe Haber Merkezi)