Kırmızı et kesiminde yeni uygulama

Gıda, Tarım ve Hayvanlılık İl Müdürlüğü, kırmızı et kesimi ve kesimin sonraki aşamalarının takibi için yeni bir uygulama başlattı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31 maddesine istinaden yayınlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik hükümlerine göre kırmızı etin geriye dönük [&hellip]

Kırmızı et kesiminde yeni uygulama

Gıda, Tarım ve Hayvanlılık İl Müdürlüğü, kırmızı et kesimi ve kesimin sonraki aşamalarının takibi için yeni bir uygulama başlattı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31 maddesine istinaden yayınlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik hükümlerine göre kırmızı etin geriye dönük izlenebilirliği sağlamak için ilk defa yeni bir uygulamaya geçildi.
Bu uygulama çerçevesinde bundan sonra ilimizde bulunan tüm kırmızı et kesimhanelerinde kesilecek hayvanların karkaslarının birçok noktasına kesimhaneye ait mühür ile birlikte hayvana ait kulak küpe numarası işaretlenmesi işlemi yapılacak. İşaretleme işlemi, Kesimhane Resmi Veteriner Hekimince yerine getirilecek.
KONTROL EDİLECEK
Başlatılan uygulama hakkında bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, “Tüketicilerimizin sağlıklı kırmızı ete ulaşabilmesi, mezbaha dışı ve kontrolsüz kesimlerin önlenmesi, kırmızı et kesimhanelerinde kesilen hayvanların çiftlikteki kayıtları, hayvanların ölüm öncesi ve ölüm sonrası muayenelerinin Veteriner Hekim kontrolünde yapılıp yapılmadığının kontrol edilebilmesi amacı ile bu uygulamayı başlattık” dedi.
TÜKETİCİLERE
İHBAR ÇAĞRISI
Arap, “Tüketicilerimiz, alacakları kırmızı etin karkaslarında yazılı kulak küpe numarası ile etin elde edildiği hayvanın çiftlik kayıtlarına, cinsiyetine, yaş ve ırkına, kesim tarihine, kesilen kombina ile hayvanın kesim öncesi ve sonrası muayenesini yapan Veteriner Hekime ait bilgilere en yakın İl/İlçe Müdürlüklerimizden ulaşabileceklerdir. Tüketicilerimizin kırmızı et alırken, mühürsüz ve kulak küpe numarası ile işaretlenmemiş karkaslardan elde edilen etleri almamalarını, mühürsüz ve kulak küpe numarasız bir karkas etle karşılaştıklarında ise ALO 174 gıda hattına ihbarda bulunmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme