Kırmızı et için yeni tebliğ yolda

Egevet firması ile Amerikan World-Wide Series şirketinin ortaklaşa geliştirdiği proje kapsamında, Besi Sığırcılığının Öncüleri toplantısı Afyonkarahisar’da yapıldı. Toplantıda konuşan Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, kırmızı et konusunda yeni bir tebliği hazırlanmakta olduğunu söyledi İzmir merkezli Egevet Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile, şirketin Amerika Birleşik Devletleri’nden iş ortağı World-Wide Series’in birlikte [&hellip]

Kırmızı et için yeni tebliğ yolda

Egevet firması ile Amerikan World-Wide Series şirketinin ortaklaşa geliştirdiği proje kapsamında, Besi Sığırcılığının Öncüleri toplantısı Afyonkarahisar’da yapıldı. Toplantıda konuşan Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, kırmızı et konusunda yeni bir tebliği hazırlanmakta olduğunu söyledi

İzmir merkezli Egevet Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile, şirketin Amerika Birleşik Devletleri’nden iş ortağı World-Wide Series’in birlikte düzenlediği Besi Sığırcılığının Öncüleri toplantısı, Afyonkarahisar Anemon Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırmızı et hususunda yeni bir tebliğ hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Arap, “Bakanlık bir tebliğ hazırlığı içinde. Kırmızı et tebliği hazırlanıyor. 2000 yılından bu yana müsaade edilen karışımlarla ilgili. Dana eti ve kanat etinde karışım ürünlerine yasak getirilecek. Bu tebliğ yasaklandıktan sonra bu ülkenin menfaatine olacak bir adımdır. Önemli bir adımdır. Kırmızı ette bir sektör var, gelişiyor. Ama maalesef hileden ve haksız kazançtan dolayı, takibinin zor olmasından dolayı yüzde 80 dana eti, yüzde 20 kanat etine müsaade ediliyor. Ama yüzde 10 dana eti konulsa, bunun takibi mümkün değil. Aradaki yüzde 70 miktarı hiç kırmızı et üreticisine teşvik ettirmeden sadece etiket değiştirerek bunu sağladı. Arz talebi azalttı. Kırmızı et üreticisinden et almadan kanatlı et ile ürününü sağladı. Kırmızı ete teşvik azalttı” dedi.
HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Tüketicinin genel olarak işlenmiş et ürününü tercih ettiğini belirten Hüseyin Arap, “Et üretiminin yüzde 70’i, işlenmiş ürünü tüketiyor. Az bir oran değil. Kırmızı et, sadece varsayılarak etikette üretimi teşvik ediliyordu. Dengeler değişti. Bunu sağlamak adına kırmızı et üretimi teşvik edilmek zorunda kalınacak. Haksız kazancın da önüne geçilecek. Bu sektörde çalışan herkesin olması gereken konuma geleceğine inanıyorum” diye konuştu.
HAYVANCILIK DESTEĞİ 40 KAT ARTTI
Kırmızı etin, insanoğlu için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Arap, devletin tarım ve hayvancılığa destek verdiğinin altını çizdi. Arap, “Yem bitkisi ekilişi 2002’de Afyonkarahisar’da 17 bin 452 hektar alanda yem bitkisi ekimi yapılırken 2012’de 97 bin 833 hektar alanda yapılıyor. Devlet bu konuda çiftçiye desteğini sağlıyor. Son 10 yılda devletin hayvancılık ve tarıma verdiği destek yabana atılacak destek değil. 2002’de Afyonkarahisar’da hayvancılık desteği 1 milyon 259 bin lira. 2011’de ise 41 milyon 270 bin lira. 40 katı demek. 2002’de verilen rakamın 40 katı, tarımda da aynı. Tarımda da 50 milyon liradan 90 milyon liraya yakın bir seviyeye çıktı. Üreticiyi korumak adına teşvik sistemini geliştirmek ve yararlandırmak gerekiyor. Bakanlığımız da bu adımı atıyor. Bakanlığımızın yaptığı yeni bir tedbir, canlı hayvan ve karkas eti ithalatında vergi düzenlemesi yapıldı. Yerli üreticiyi korumak adına yapılması gerekiyordu” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Mühsürler’in payı büyük

Toplantının İzmir, Kars, Ankara, Konya ve Adana’nın ardından Afyonkarahisar’da yapılmasında Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler’in katkısı oldu. Mühsürler, Ankara’da toplantıda Egevet Genel Müdürü Tahir Yavuz ile görüşerek “Afyon, besiciliğin merkezi. Bu toplantının ilimizde yapılması gerekir” dedi. Bunun üzerine Tahir Yavuz, öneriye sıcak bakarak girişimlere başladı.

3 Amerikalı konuk

Besi Sığırcılığının Öncüleri toplantısında Amerikalı Don Trimmer, John B. Hall ve Nisa Gallicheo birer sunum yaptı.

Bakmadan Geçme