Kiremit ve tuğlada yeşil üretim esas
Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) tarafından 'Tuğla-Kiremit Sektöründe Enerji Verimliliği' toplantılarının Afyonkarahisar ayağı dün Oruçoğlu Termal Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya tuğla ve kiremit işletmelerinin sahipleri ve temsilcileri katıldılar.BEKLENTİ ÜRETİLMESİ VE ÇOĞALTILMASITUKDER Başkanı Kadir Başoğlu toplantı öncesi verdiği demeçte, çevreci ve ısı dağıtımını sağlayan ürün kullanımına Afyonkarahisar'da bir firmanın başladığını kaydetti. Teknik onaya ihtiyaç duyulduğunu bu [&hellip]
Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) tarafından “Tuğla-Kiremit Sektöründe Enerji Verimliliği” toplantılarının Afyonkarahisar ayağı dün Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya tuğla ve kiremit işletmelerinin sahipleri ve temsilcileri katıldılar.
BEKLENTİ ÜRETİLMESİ VE ÇOĞALTILMASI
TUKDER Başkanı Kadir Başoğlu toplantı öncesi verdiği demeçte, çevreci ve ısı dağıtımını sağlayan ürün kullanımına Afyonkarahisar’da bir firmanın başladığını kaydetti. Teknik onaya ihtiyaç duyulduğunu bu sürecin biraz uzun sürebildiğini aktaran Başoğlu; “Şu anda bir firmamız teknik onayını aldı. Arkasından bir ürün daha geliyor. Tahmin ediyorum ki yazın sonunda Türkiye’de yaz sonu en azından kapasiteleri yüksek yaklaşık 15 firmanın bunu göreceklerini düşünüyorum. Yavaş yavaş bu ürünün yayılacağı görülecek. Bu ürüne biz mantolaması içinde ürün diyoruz. İiçerisine yalıtım malzemesi konulmuş bir tuğladan bahsediyoruz. Bu ürünün hem kullanıcı açısından, içerisinde oturanlar ve örenler açısından çok ciddi bir dost malzeme olarak görüyoruz. Bu durum başka toplantılarımızın konusu olacak. Beklentimiz üretilmesi ve çoğaltılmasıdır” dedi.
TÜRKİYE’NİN İHTİYACI ISI YALITIMI
Kiremitlerin farklı renklerde üretilip kullanımının mümkün olabileceğini belirten Kadir Başoğlu, Çorum dışında Eskişehir ve Kütahya illerinin bölgenin kiremit kalbi olduğunu dile getirdi. Farklı renklerde kiremit imalatı çalışmalarıınn Eskişehir fabrikalarında gerçekleştiğinden söz eden Başoğlu şunları söyledi: “Engop dediğimiz bir metot var. Malzeme daha farklı renklerde üretiliyor. Sırlı kiremitlerin biraz daha uzun bir süreci var. Renkli ihtiyaçları sektörde gördük. Şu anda sektörde ki renkli ihtiyaç biraz daha beton malzeme ile gidiriliyor. Ben renk ihtiyacının beton malzeme ile giderilmesini çok doğru bulmuyorum. Sonuçta yine doğal olmayan bir malzeme ile bir ihtiyaç gideriliyor. Bizimde ve dünyanın da övündüğü doğal malzemedir. Avrupa’da şu anda tüm sanayici dostlarımız, eşdğer meslektaşlarımız ürünlerini doğal malzeme fonksiyonları ile satıyorlar. Türkiye’nin şu anda ki ihtiyacı ısı yalıtımı. Biz doğallığı ne zaman ön plana çıkarırsak o zaman çok farklı bir noktaya geleceğiz. Ucuz malzeme talebi Türkiye’de ısının önüne geçiyor. Hemen arkasından ısı geliyor”
KULLANILAN ENERJİ
AŞAĞI ÇEKİLMEK ZORUNDA
Tuğla ve kiremit işletmeleri temsilcilerine TUKDER Başkanı Kadir Başoğlu, Tuğla-Kiremit Sektöründe Enerji Verimliliği toplantısının açılış konuşmasını yaptı. Başoğlu, enerji verimlilği ve doğru kullanımla ilgili günümüzde çok detaylı çalışmalar yapıldığını söyledi. Tuğla ve kiremit sektörünün enerjiyi çok yoğun harcayan bir sektör olduğunu kaydeden Başoğlu; “Firmaların mevcut çalışma ve değerlendirmeleri çok yoğun harcanan enerji noktasında olmalı. Yani enerjiyi çok fazla harcadığınızı bilmenizi istiyoruz. Bu noktada ‘acaba bunu nasıl aşağı çekebiliriz’ noktasında olmanız lazım. Sunum yapacak olan altı tane firmamız ‘ben daha az enerji kullanıyorum’ diyor. Bunu söyleyebilen çok daha fazla sayıda firmalar var” diye konuştu.
ENERJİ AZALTILMAZSA
TESİS KAPANABİLECEK
Tuğla ve kiremit üreticilerinin, imalat safhasında daha az enerji kullanmasının zorunluğu olduğunu vurgulayan Başoğlu, “Ancak asıl önemlisi tuğla ve kiremit üretilirken ben daha az enerji kullanıyorum demeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Durumun birkaç yıl öncesine kadar daha az enerji kullanımının üreticilerin maliyetini aşağı çekitğini hatırlatan Başoğlu; “Elektrik ve kömür daha az kullanılırsa daha az maliyetli bir tuğla çıkıyor anlayışı hakimdi. Günümüzde bununla birlikte devlette üreticilerden bunu isteyecek. Mevcut çıkan birkaç tane yasa bu durumda sizi zorunlu hale getirecek. Kullanılan enerji kısılamıyor daha az kullanılamıyorsa çok açık ve net bir biçimde tesis kapanma noktasına gelecek. Bu noktada tüm üreticilerimizin kullandıkları enerji konusuna gerçekçi bir şekilde bakmaları gerekiyor. Bu sorun dünyanın sıkıntısı ve sorunudur” şeklinde konuştu.
YÖNETMELİKLER ENERJİ
KULLANIMINI KISITLIYOR
Afyonkarahisar toplantısın “Tuğla Sektörüne Enerji Verimliliği” başlığını taşıdığını aktaran Kadir Başoğlu, bu toplantıların seri olduğunu önceki gün Turgutlu’da toplantı yaptıklarını 26 Mayıs Perşembe günü Çorum’da bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi. Hammadde taşınmasında akaryakıt, vazgeçilemez düzeyde elektrik ve halen daha kömür kullanıldığını ifade eden Başoğlu şunları söyledi: “Kısmi doğal gaz kullananlar var. Bu çerçevede bu dört materyali net olarak ifade ediyorum az kullanılmak zorunda. Birincisi firma menfaati için. Ancak herkes için yani dünya ve toplum için, Türkiye ve ekonomisi için enerji daha az kullanılmak zorunda. Bunu ispat etmek zorundasınız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çıkan ve çıkmakta olan yönetmelikleri bu konuda üreticileri kısıtlıyor. Bu üretim türüne yeşil üretim daha çevreci üretim diyorlar” Başoğlu’nun ardından; Tuğla ve kiremit imalatında az enerji tüketen çevreci firmalar olan Arsan, Camak, HMF, Mates, Sabo, Schneider firmalarının temsilcileri sunum yaptılar. >> Burcu AYDIN’ın Haberi