Kirazımız Çin yolunda – Kocatepe Gazetesi

Çay'da gerçekleşen törene, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Ticaret Bakanı Danışmanı Zülfikar Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Neslihan Alper, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çay Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz ve üreticiler katıldı.Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi [&hellip]

Çay’da gerçekleşen törene, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Ticaret Bakanı Danışmanı Zülfikar Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Neslihan Alper, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çay Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz ve üreticiler katıldı.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Deng Li, Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde Anadolu Kiraz Soğuk Hava Tesisleri önünde, Türkiye’den Çin’e yılın ilk kiraz ihracatının başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, küçük bir konu gibi görünen kiraz ihracatının aslında çok büyük anlamının olduğunu düşündüklerini söyledi.
“BAŞKA TARIM ÜRÜNLERİDE
ÇİN PİYASASINA GİREBİLİR”
Kirazdan sonra Çin’e başka tarım ürünlerinin de girmesini beklediğini ifade eden Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Deng Li, “Afyonkarahisar kirazının Çin’e ihracatının başlamasıyla umarım ki daha sonra başka tarım ürünleri de Çin piyasasına gidebilir. Bu ihracat, Çin piyasasında Türkiye’nin tarım ürünleri için çok önemli bir örnek oluşturabilir. Aynı şekilde çok kaliteli olduğu bilinen Afyonkarahisar mermeri de Çin piyasasında çok popüler olacaktır.” dedi.
“ÇİN AFYON’UN VE
 TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KİRAZ TÜKETİCİSİ HALİNE GELECEK”
Kiraz ihracatının milyonlarca çiftçi ve köylünün yaşam seviyesini etkilediğini belirten Büyükelçi Li, “İnanıyorum ki en kısa zaman içinde Çin, Afyonkarahisar’ın hatta bütün Türkiye’nin en önemli kiraz tüketicisi haline gelecektir. Kiraz konusunda attığımız bu önemli adım vesilesiyle, Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin başka alanlardaki ürünlerinin Çin’e ihracatı konusunda da önü tamamen açılacaktır.” diye konuştu.
“TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİNDE
YEPYENİ BİR SAYFA AÇILACAK
Hem Çin hem de Türkiye’nin olumlu çabalarıyla iki taraf arasındaki ticari ilişkilerin dengeli hale getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Li, şöyle devam etti:
“Birkaç gün sonra Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’e bir ziyarette bulunacak. Sayın Cumhurbaşkanının bu ziyareti sayesinde Çin-Türkiye ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açılacaktır. Çin ve Türkiye arasındaki karşılıklı siyasi güven pekiştirilerek, ticari ve ekonomik ilişkiler de genişletilecektir. Hem Çin hem Türkiye daha iyi bir geleceğe kavuşacaktır.”
“BAYRAM GÜNÜ GİBİ
NİTELENDİREBİLECEĞİMİZ BİR GÜN”
Çoközel bir gün yaşadıklarını dile getiren Türkiye-Çin İş Geliştirme Derneği Başkanı İhsan Beşer, “Bayram günü gibi nitelendirebileceğimiz bir gün. Çünkü 2013 yılından itibaren Türkiye ile Çin arasındaki kiraz antlaşması kapsamında önce gıda güvenliği, ardından 2015 yılında bitki sağlığı protokolleri imzalandı. Sayın Büyükelçi ve Ticaret Bakanlığımızın katkılarıyla 16 günlük soğuk zincir işleminin kaldırılmasının ardından Çin’e ilk kiraz ihracatımızı yapacağımız dönemdeyiz.” ifadelerini kullandı.
Çin’in yılda 1 milyar doların üzerinde kiraz ithalatının olduğunu ve Şili’den çok miktarda ürün aldığını vurgulayan Beşer, “ABD ile Çin arasındaki ekonomik savaştan dolayı, ABD’nin bu ülkeye çok fazla kiraz satma şansı yok. Önümüzdeki dönemde sadece Afyonkarahisar’a değil, Türkiye’de kiraz üretimi yapan her bahçeye doğrudan katkısı olacak. 2-3 yıl içerisinde biz bu işi başardığımız zaman, dalında kiraz fiyatı 20-25 lirayı görür. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Ticaret Bakanlığımızın yetkilileri her dönemde bizim destekçimiz oldu. Çok ciddi manada sipariş var. Bunu da yıl içerisinde yetiştirebileceğimizi zannetmiyorum. Bu yıl Türkiye’den ciddi manada Çin’e kiraz ihraç edeceğimizi düşünüyoruz.” ifadesine yer verdi.
“İZİN ALAN 4 TANE BAHÇEMİZ VAR”
Afyonkarahisar’dan Çin’e yapılacak olan ihracatın detayları hakkında bilgi veren Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, “Afyonkarahisar’da Çin’e kiraz ihraç edilmek için izin alan 4 tane bahçemiz var. Afyonkarahisar Türkiye’nin yüzde 7 kirazını üretiyor. Bu da bizi mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.
“BUGÜN ÇİN’E İLK KİRAZ
İHRACATINI YAPIYORUZ”
Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Neslihan Alper ise kiraz ihracatının önemine dikkati çekerek, uzun süredir üzerinde çalıştıkları sürecin başarıyla sona erdiğini aktardı. Bu konuda çalışmaların 2015’ten beri sürdüğüne değinen Alper, “Önceki protokolde 17 bahçe ve 8 soğuk hava deposu tesisimiz onaylı iken, bugün bu listemiz 39 bahçe ve 15 soğuk hava deposu tesisine çıktı. Afyonkarahisar ihracat için çok önemli bir yer. Burada 4 kiraz bahçemiz ve çok sayıda soğuk hava depomuz bulunuyor. Manisa ve diğer illerimizde de yine soğuk hava depolarımız bulunuyor. Bugün Çin’e ilk kiraz ihracatını yapıyoruz. Çin’e sadece bu listedeki onaylı bahçeler ve soğuk hava deposu tesislerindeki kirazlar ihraç edilecek. Bunların dışında hiçbir yerden Çin’e kiraz ihracatı yapılamayacak.” diye konuştu.
“TİCARET BAKANLIĞI OLARAK HER ZAMAN İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Bakanlık olarak her zaman işbirliğine hazır olduklarını belirten Ticaret Bakanı Danışmanı Zülfikar Kılıç, “Kiraz ihracatının önünü açarak bu alanda ilk adımı atmış oluyorlar. Benim kendilerinden özellikle istirhamım sadece kirazda değil, diğer tarım ürünlerinde, sanayi ürünlerinde de benzer yaklaşımları göstererek işbirliğimizi daha da iyi düzeye gitmesini sağlamaları. Biz Ticaret Bakanlığı olarak her zaman işbirliğine hazırız.” dedi.
“ÇİN İLE TİCARET HACMİ
2018 VERİLERİNE GÖRE
 23 MİLYAR DOLAR”
Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi hakkında bilgi veren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, “Özellikle Çin’e mermer, traverten, krom, bakır, kurşun, demir, ihraç ediyoruz. Bu kirazda Afyonkarahisar için çok önemli. İthal ettiğimiz maddeler içinde teknolojik aletler ve oyuncak ön sıralarda bulunuyor. 2000’li yıllarda 1 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2018 verilerine göre bugün 23 milyar dolar civarında bu da önemli gelişme.” ifadesine yer verdi.
“MADE İN TURKEY’ MARKASINI DÜNYAYA TANITACAKTIR”
Türkiye markasını dünyanın tanıyacağının altını çizen Vali Vekili Ümit Şeref Kayacan, “Öncelikle Sayın Büyükelçiyi Afyonkarahisar’da görmekten, ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Daha önce mermer ihracatı ile tanınan Afyonkarahisar’ımızın bundan sonraki süreçte de tarımsal ürünlerde ihracatını geliştirmesinden büyük memnuniyet duymaktayız. İlimiz adına bu memnuniyeti ayrıca dile getirmek isterim. Çin ‘Made İn China’ markasını bizler gündelik hayatta, alışveriş merkezlerinde en küçük eşyadan diğer tüm elektronik cihazlara kadar görmekteyiz. Aleyhimizde olan bu durumun giderek lehimize olacağını umut etmekteyim. Bundan böyle tüm dünya ile ticari ilişkilerini en üst boyuta taşıyacak ve ‘Made İn Turkey’ markasını dünyaya tanıtacaktır.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri Çinli heyete günün anısında hediyeler takdim etti. Heyet daha sonra tesisi gezerek kirazların paketlenme aşamalarını inceledi.

Bakmadan Geçme