Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kiraz ve mermerin ardından Çin ticaretinde süt atağı

Kiraz ve mermerin ardından Çin ticaretinde süt atağı

Çin ile mermer ihracatının daha da gelişmesi ve ihracatta ürün çeşitliliğinin arttırılması adına Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe, Çin Büyükelçisi Deng Li ve Çin Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua’nın katılımıyla dün sabah Korel Termal Otel de basın toplantısı düzenlendi.
“TÜRK-ÇİN TİCARETİ HIZLI İLERLİYOR”
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer toplantının ilk konuşmasını yaptı. 2011 yılından bugüne Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile yürüttükleri çok sayıda çalışma olduğuna değinen Beşer, “Çalışmalarımız arasında en önemlisi Afyon kirazının Çin’e ihracatıydı. Bu sene ilk defa Afyon kirazını Çin’e ihraç ettik. Toplamda Türkiye’den bin ton kirazı Çin’e ihraç edilmiş oldu. Bizler tüm bu süreçte Çin Büyükelçisi ve Ticaret Müsteşarından büyük destek gördük. Türkiye Çin arasındaki ilişkilerde çok hızlı bir ilerleme var. Aynı zamanda pek çok birikmiş konu çözüm aşamasına geldi. Özellikle tarım ürünlerinde nar, turunçgiller, Antep fıstığı ve kanatlı hayvan gibi ürünlerin doğrudan satışında imzalar atıldı veya imzalanma aşamasındadır.” dedi.
“BÜYÜKELÇİ
Lİ’DEN MERMER TİCARETİNE DESTEK”
Afyonkarahisar’da Çin heyetinin mermer ocakları ve fabrikalarında bir dizi incelemede bulunacağını söyleyen Beşer, “Çin’e en önemli ihracat ürünlerinden birisi de Mermerdir. Afyonkarahisar’ın en büyük pazarı da Çin’dir. En büyük ihracat rakamlarımızda Çin’e yapılan ticaret. Geçtiğimiz ay Çin’den 50 kişilik bir heyet Afyonkarahisar’a geldi. Bu ziyaret kapsamında Tıbbi Aromatik Bitkiler üzerine 4 gün içerisinde 200 iş görüşmesi yapıldı. Bu ilk görüşmede 500 bin dolarlık ticaret anlaşması oldu. Şimdi daha büyük bir siparişle Tıbbi Aromatik Bitkiler alanında da Çin’e ihracatımız devam edecek. Sayın Büyükelçi bugün mermer ticaretine destek vermek için hem Afyonkarahisar’da ki mermer ocaklarını hem de fabrikaları gezecek ve bilgiler alacak. Tüm bu çalışmalarda bizlere destek olan Valiliğimiz, Belediyemiz, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar mermerinin ağırlıklı olarak Çin’e gittiğini kaydetti. Çin’le olan ilişkilerin iyi gitmesi halinde Afyonkarahisar’da ki ürün çeşitliliğini Çin’e ihracatta arttırılacağını ifade eden Zeybek, Çin heyeti ziyaretlerinin iş dünyasına da hayırlı sonuçlar getirmesini diledi.
“AFYON KİRAZI ÇİN
PAZARINDA YANKILANDI”
Çin Büyükelçisi Deng Li, Afyonkarahisar ve Çin’in çok sıkı bir işbirliği içerisinde olduğunu belirtti. Türkiye’den gelen mermerlerin, Çin piyasasındaki mermerlerin yüzde 60’nı kapsadığını söyleyen Li, “Çin’in Türkiye’den ithal ettiği mermerlerin yüzde 5’i Afyonkarahisar’dan geliyor. Bu sene Afyon kirazı, Çin’e büyük miktarda gitmeye başladı. Bu durum Çin pazarında çok güzel yankılar buldu. Turizm konusunda ise yıllık bazda Türkiye’ye gelen toplam Çinli turist sayısının 500 bini geçmesini bekleyebiliriz. Çok daha güzel olan gelişme ise her geçen gün daha fazla Çinli turist Afyon’a gelmeye başlıyor. Çin ve Afyonkarahisar arasındaki işbirliğinde elde ettiğimiz başarılar gerçekten çok mutluluk verici ama bizler bunu daha da arttırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“KİRAZ İHRACINDA HEDEF 5 BİN TON”
Çin pazarının Türkiye ve Afyon mermeri için kapısını her an açık tutacağını vurgulayan Büyükelçi Deng Li şöyle konuştu:
“Yeter ki bizim yasalarımıza ve kurallarımıza uygun hareket etsinler. Bu anlamda da sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Bu senenin ikinci yarısında Türkiye’nin süt ve süt ürünleri de Çin’e gitmeye başlayacak. Bunların dışında bir dizi tarın ürünü içinde görüşmeler devam ediyor. Afyonkarahisar’ın Çin’e yaptığı ürün çeşitliliğini çok kısa bir sürede arttırabiliriz. Bu yıl toplam bin ton kiraz Çin’e gitti. Bizim hedefimiz çok kısa zamanda bu rakamı en azından 5 bin tona çıkarmaktır. Bu açıdan Çin ile işbirliği açısından Afyon Türkiye’de en önemli illerden birisidir.”
“MERMERCİLERDEKİ ALGI
YANLIŞLIKLARI GİDERİLECEK”
Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe, Afyonkarahisar’ın Çin’le olan ticaret potansiyelinin son derece önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Türkiye’de mermerin, termal turizmin ve gastronominin başkenti olarak bilinen Afyonkarahisar’a gelen Sayın Çin Büyükelçisi Deng Li’ye ilimize hoş geldiniz diyorum. Sayın Büyük Elçimizle yaptığımız sohbette kendisi görevi süresinde en çok Afyonkarahisar’a geldiğini belirtti. Gerek mermeri gerekse tarım ürünlerinin ihracatı konusunda Çin’in çalışma potansiyelinin en çok olduğu illerden birinin Afyonkarahisar olduğunu belirtti. Bu anlamda mermer konusunda ciddi anlamda yol aldığımızı söyledi. Türkiye olarak Çin’e yapılan ihracatın toplamı Çin piyasasının yüzde 60’nı karşılıyor olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kapsamda bazı hukuki mevzuatlar nedeniyle karşılaşılan sıkıntılardan dolayı mermercilerimizde ki algı yanlışlıklarını giderebilmek amacıyla Afyonkarahisar’a kadar geldiler. Kendileri mermer işletmelerimizi ziyaret edecekler. Güven verme noktasında gösterdikleri duyarlılıktan dolayı Afyonkarahisarlılar olarak, Sayın Büyükelçimize teşekkür ediyoruz.”
“TURİZM İLİŞKİLERİNİN
GELİŞMESİ DE ÖNEMLİ”
İhracatın artması noktasında iş dünyasında fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Boztepe sözlerine şöyle devam etti:
“Tarım alanında başta kirazla başlayan Çin yolculuğumuzun farklı ürünlerle de devam etmesini temenni ediyorum. Özelliklede bizlere vermiş oldukları müjde bizim açımızdan çok kıymetlidir. Süt ve süt ürünleri piyasasının Çin gibi büyük bir ülkede ihracatına açık olmasının Afyonkarahisar özelindeki yatırımcılarımız açısından fırsat olduğunu, ilk yapanın kazanacağı varsayılarak en kısa sürede değerlendirilmesini ümit ediyoruz. Biz tarım ve mermer dışında özellikle de turizm alanında Çin’le olan ilişkilerimizin geliştirilmesine Afyonkarahisar olarak önem veriyoruz. Bu anlamda bize her anlamda destek olan Sayın Büyük Elçimizin turizm alanında da bize destek verecek olması inancımız yüksektir. Ben toplantımıza katılarak desteklerini esirgemeyen misafirlerimize ve ilimiz paydaşlarına teşekkür ediyor, bundan sonra Çin’le olan ilişkilerimizin artacağına inandığımı bir kez daha belirtmek istiyorum.”
BÜYÜKELÇİ VE MÜSTEŞAR
ZİYARETLERDE BULUNDU
Toplantıya; Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çin Büyükleçisi Deng Li ile Çin Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer, iş adamları ve basın mensupları katıldı. Toplu fotoğraf çekimi ile tamamlanan basın toplantısı sonrası Çin Büyükelçisi Deng Li ve Çin Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua mermer ocaklarını ve fabrikaları ziyaret etti.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi