'Kiraz ihracat hedefine büyük katkı sağlar'

MHP Merkez İGM Üyesi Haydar Serdaroğlu, 'Hatırlanacağı üzere Türkiye'nin dönem başkanlığında 15-16 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya da 26 ülke ve 7 uluslararası kuruluşun katılımı ile gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde ülkemiz ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında'Türk kirazlarının Çin'e ihraç edilmesine yönelik Bitki ve Sağlığı Gerekliliği protokolünün imzalanması, Ülkemizde Kiraz üreticileri arasında büyük bir sevinçle karşılandı. [&hellip]

MHP Merkez İGM Üyesi Haydar Serdaroğlu, “Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin dönem başkanlığında 15-16 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya da 26 ülke ve 7 uluslararası kuruluşun katılımı ile gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde ülkemiz ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında“Türk kirazlarının Çin’e ihraç edilmesine yönelik Bitki ve Sağlığı Gerekliliği protokolünün imzalanması, Ülkemizde Kiraz üreticileri arasında büyük bir sevinçle karşılandı. Çünkü düşünün yıllardır ürettiği, yetiştirdiği ürünün, Geçen yıl 550 milyon dolarlık Kiraz ithalatı yapan büyük bir pazarda, ürününü hak ettiği rakamlara satabilecekti.Tabi bu anlaşma şehrimizde kiraz üreticiliği yapan ilçe ve köylerde büyük bir sevinçle karşılandı. Üretici nihayet ürettiği ürünün karşılığını alarak rahat bir nefes alacaktı. Ama aradan geçen yıllar bu sevinci üzüntüye sevk etti. Çünkü 1 kilogram ürününü Çin’e hala satamamıştı. Çünkü bu protokole göre ‘Akdeniz Meyve Sineği’ ihtimali üzerine kirazların 16 gün soğuk hava deposunda 1 derecenin altında kalması gerekiyor. Bu uygulamanın amacı meyvenin içinde, meyve sineği veya larva varsa ölmesi. Türkiye’de böyle bir risk olmasa da Çin zorunlu tutuyor ve bu zararların riskini almak istemiyor. Kiraz yetiştirilen yerlerde Akdeniz meyve sineği rastlanmadığı yerlerde bu uygulamanın kaldırılması gerekir. Bakanlık yetkililerinin yeniden bu maddenin taraflarca görüşülerek çözülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“TÜRKİYE HAZİRAN’DA
HAZIR HALE GETİRİYOR”
Türkiye’nin Ziraat 900 (Napolyon) kirazı toplayarak hazır hale getirdiğine dikkat çeken Serdaroğlu, “Türkiye’de ve şehrimizde yetiştirilen Ziraat 900(Napolyon) en çok ihraç edilen bu kirazın, toplama ve paketleme olarak protokoldeki madde gereği 16 günlük bekleme süresinden dolayı bozulma riskinin olması sıkıntı yaratır. Çin’e kiraz ihraç eden ülkelere baktığımızda, Şili, Nisan ayında, Amerika ve Türkiye Haziran ayında ürünü toplayarak hazır hale getiriyor. Burada Türkiye’nin bir avantajı da Çin’in Amerika’ya yüzde 15 vergi uygulaması. Türkiye bu verginin dışında kalması, Çin pazarına her yıl 40 bin,50 bin ton kiraz ihraç eden, Amerika’nın hegemonyasını kırarak Çinlileri Türk kirazına alıştırmak için bir fırsat olur. Diğer bir faydası da Çin ile Türkiye arasındaki ithalat ve ihracat açığının kapatılması yönünden de iyi olur” ifadesine yer verdi.
“500 MİLYAR DOLAR İHRACAT
HEDEFİNE CİDDİ KATKI SAĞLAR”
Afyonkarahisar’dan 47 bin ton kirazın ihracatının hedefe büyük katkı sağlayacağını belirten Serdaroğlu, “Afyonkarahisar’da ortalama 47 bin ton kiraz üretildiği, Türkiye’nin kiraz üretiminin yüzde 10’unu,kiraz ihracatının yüzde 30’nu karşılandığı düşünülecek olunursa Afyonkarahisar için ciddi bir gelir kaynağı olur. Sayın Vekilimiz Ali Özkaya beyin geçen yıl şubat ayı toplantılarımızın son oturumunda yaptığı konuşmada, Kirazlarımızı Çin’e satsak başka bir iş yapmamıza gerek kalmaz.1buçuk milyar insan var. Bu bölgemizdeki tarım ürünlerine ciddi katkı yapmış oluruz diye düşünüyorum dediğini unutmuş değiliz.İnşallah gerçekleşir. Bu konuyu kısaca özetledikten sonra bu kadar önemli bir meselenin neden hala çözülemediğinin bence araştırılıp çözüme kavuşturulması,2023 hedefleri arasında yer alan 500 milyar dolar ihracat hedefine ciddi katkı sağlayacağını, şehrimiz ve ülkemiz adına hayırlı olacağını düşünerek saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Bakmadan Geçme