Kiraz ağaçlarına drone ile ilaçlama
AKÜ Bilim İnsanlarının Geliştirdikleri Yapay Zeka Tabanlı Drone ile Kiraz Ağaçları İlaçlanacak   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) bilim insanları, TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye hak kazanan projeleriyle kiraz bahçelerini yapay zeka destekli drone ile ilaçlayacak. AKÜ bilim insanlarının geliştirdiği, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile tarım alanlarında ilaçlamaya yönelik yapay zeka tabanlı drone tasarım ve uygulaması [&hellip]
AKÜ Bilim İnsanlarının Geliştirdikleri Yapay Zeka Tabanlı Drone ile Kiraz Ağaçları İlaçlanacak
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) bilim insanları, TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye hak kazanan projeleriyle kiraz bahçelerini yapay zeka destekli drone ile ilaçlayacak.
AKÜ bilim insanlarının geliştirdiği, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile tarım alanlarında ilaçlamaya yönelik yapay zeka tabanlı drone tasarım ve uygulaması gerçekleştirilecek.
AKÜ Teknoloji Fakültesi öğretim elamanı Arş. Gör. Dr. Tolga Özer yürütücülüğünde, Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Oğuz, Öğr. Grv. Hasan Akkoç, Arş. Gör. Enes Cengiz, Arş. Gör. Muhammed Mustafa Kelek ve Bursiyer Yüksek Lisans Öğrencisi Cemalettin Akdoğan’ın katkılarıyla hazırlanan ve AKÜ Havacılık ve RC Araçlar topluluğu üyelerinin de desteğiyle gerçekleştirilecek olan “Tarım Alanında İlaçlamaya Yönelik Yapay Zekâ Tabanlı Drone Tasarımı ve Uygulaması” isimli proje TUBİTAK tarafından ARDEB – 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK
Proje hakkında bilgiler veren Arş. Gör. Dr. Tolga Özer, TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan projenin Afyonkarahisar bölgesinde yaygın bir şekilde bulunan kiraz ağaçlarının drone ile ilaçlanmasına yönelik olduğunu belirtti. Özer, gerçekleştirilecek olan çalışma ile tarımsal alanda yapılacak ilaçlama konusunda oldukça başarılı adımlar atılmış olunacağını kaydetti.
Özer şunları söyledi:
“Bu sayede; insan gücüne dayalı tarımsal alanda ilaçlamadan ziyade drone ile ilaçlama gerçekleştirilecektir. Bu sayede yaşam kalitesi artacak ve sağlık açısından olumsuz durumlar ortadan kaldırılacaktır. Tarımsal alanda yapay zekâ tabanlı drone ile ilaçlamada kullanılacak ilaç miktarı en aza indirilerek hem sürdürülebilir çevre hem de enerji tasarrufu sağlanacaktır. Gerçekleştirilecek olan çalışma tarım alanında bulunan birçok ürüne uyarlanabilme özelliğini taşımaktadır. Tarım alanında birçok alanda kullanılması ile besin tedariği açısından oluşabilecek problemlerin en aza indirilmesinde önemli rol oynayacaktır. Tarım alanında drone ilaçlama sisteminin kullanılmasıyla yetiştirilen ürünlerin verimliliği artırılmış olunacaktır. Böylelikle Dünyadaki mevcut kaynakların en efektif şekilde kullanılmasına katkıda bulunulacaktır.”