Kıran: Ağır sırt çantası risk faktörü

Özel Fuar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gafur Kıran, sırt çantasının, okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedeni olduğunu ve risk faktörü oluşturduğunu belirtti. Kıran, ağır sırt çantasının okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olabileciğini söyledi Omurga hastalıklarının gelişmiş toplumlarda en sık karşılaşılan ve sakatlığa yol açan [&hellip]

Kıran: Ağır sırt çantası risk faktörü

Özel Fuar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gafur Kıran, sırt çantasının, okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedeni olduğunu ve risk faktörü oluşturduğunu belirtti. Kıran, ağır sırt çantasının okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olabileciğini söyledi

Omurga hastalıklarının gelişmiş toplumlarda en sık karşılaşılan ve sakatlığa yol açan problemlerden birisi olduğuna dikkat çeken Özel Fuar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gafur Kıran, yapılan çeşitli çalışmalar sonrasında okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının %70 oranında olduğunun tespit edildiğini söyledi.
“KRONİK BEL AĞIRSINA
YOL AÇABİLİR”
Ağır sırt çantasının, okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedeni olduğunu ve risk faktörü oluşturduğunu ifade eden Kıran: “Sırt çantası, ağırlığı ve uygun olmayan pozisyonda taşınması sonucu bu ağrıya adeta davetiye çıkarmaktadır. Ağır sırt çantası taşımanın, okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olarak belde kas gerginliği mekanizmasını tetikleyebileceğini, bozuk yürüyüş, kötü postür ve hatta ciddi kronik bel ağrılarına yol açabilir. Genç yaşta bel ağrısı çekenlerde, daha ileri yaşlarda da bel ağrısı yaşanma riski artar. İşte bu nedenle okul çağındaki çocukların ve gençlerin, erken dönemlerden itibaren bel ağrısından korunmaları konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi ve ergonomik olarak doğru ekipmanların seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca ağır yüklenme, vücuda uygulanan yükün pozisyonu, yükün şekli ve büyüklüğü, taşıma süresi, çocuğun fiziksel ve ruhsal durumu bir araya gelerek ağrıya neden olmaktadır.” dedi.
“GEREĞİNDEN FAZLA YÜK KONULMAMALI”
Fuar Hastanesi Uzmanı Dr.Kıran, okul öncesi her anne babanın, çocuğunun boyuna ve ağırlığına uygun çanta seçimini yapmasının çok önem taşıdığını, bu nedenle çocukların taşıdıkları sırt çantalarının ağırlıklarının hesaplanmasının ve gereğinden fazla çantalara yük konulmaması gerektiğini ifade etti.KıranN sözlerine şöyle devam etti: “Sırt çantasının şekli, taşıma biçimi ve çantanın ağırlığı postür ve kalp-solunum sistemi üzerinde de önemli etkilere sahiptir. Aynı zamanda postür bozukluğunun da solunumu etkilediği göz önüne alınacak olursa, bu konu daha da önemli hale gelmektedir. Birçok okul çantası vücut ağırlığının yaklaşık %10’u veya daha fazlasıdır. Hatta bu ağırlığın bazen vücut ağırlığının %20’sinin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Kötü duruş, bilgisayar karşısında yanlış oturma, okul sıralarının uygun olmaması gibi, bu yaş grubunu tehdit eden başka faktörler de vardır. Ancak sırt çantası da tek başına doğrudan duruş şeklini bozarak sırt ağrısına neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.
“AĞIRLIK ÇANTA İÇERİSİNDE UYGUN DAĞITILMALI”
Çocukların sık sık sırt ağrısından şikayet etmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizen Dr.Gafur Kıran bu durumla karşılanılmaması için şu tavsiyelerde bulundu: “Ortopedik/ergonomik (iki geniş ve destekli omuz askısı ve bel kemeri bulunan, hafif) çantalar tercih edilmeli, sırt çantaları ve içindeki ağırlıkların toplamı çocuğun vücut ağırlığının % 10’nundan az olmalıdır. Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalıdır. Ağırlık çanta içerisinde uygun dağıtılmalı ve daha ağır eşyalar sırta ve bele yakın gözlere konmalıdır.
Sırt çantasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 5 cm. yukarısında duracak şekilde, sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalıdır. Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalı, uzun süre ayakta kalınacaksa çıkarılmalıdır. Ağır çantalarda kalça kayışı kullanılmalı, kayışları geniş ve yumuşak çanta tercih edilmelidir. Tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir. Öğrencilerin okulda kilitli dolapları olmalı, eve sadece ihtiyaçları olanları taşımalı veya bütün kitabı taşımak yerine sadece ilgili kısımların fotokopisi çekilebilir. İhtiyaç duyulmayan malzemeler çantadan çıkarılmalıdır. Ayrıca doğru kaldırma tekniği kullanılmalı ve çocuklara ağır çantaları dizden eğilerek kaldırmaları gerektiği öğretilmelidir. Bu konuda gerek okul yöneticileri ve ilgili merciler, gerekse çocuklar ve aileler eğitilerek, sağlıklı nesillerin yetişmesinde katkıda bulunulmalıdır.” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme