'Kiralık İşçi'ye Hayır'a 3 bin imza
'Kiralık İşçi’ye Hayır” imza kampanyası dün sona erdi. İmaret Camii hamamı önünde gerçekleştirilen imza kampanyasına sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılarak destek verdi.KİRALIK İŞÇİLİK YENİ TEHDİTDemiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, “kiralık işçilik” diye adlandırılan ücretli kölelik düzenlemesine karşı tepki ve talebi ortaya koymak için toplanıldığını söyledi.Uslu “Yıllardır uygulanan politikalarla çalışanların iş [&hellip]
“Kiralık İşçi’ye Hayır” imza kampanyası dün sona erdi. İmaret Camii hamamı önünde gerçekleştirilen imza kampanyasına sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılarak destek verdi.
KİRALIK İŞÇİLİK YENİ TEHDİT
Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, “kiralık işçilik” diye adlandırılan ücretli kölelik düzenlemesine karşı tepki ve talebi ortaya koymak için toplanıldığını söyledi.
Uslu; “Yıllardır uygulanan politikalarla çalışanların iş ve yaşama koşulları ağırlaştı. Rekabet ucuz işgücü maliyeti ile sağlanmak istendi. Sendikal örgütlenmemiz ağır saldırıların hedefi oldu. Yetmedi. Şimdi gündeme “kiralık işçilik” yeniden ısıtılıp getiriliyor. Türk-İş, işçiyi bir meta haline getirerek, insan olma onurunu inciterek sürdürülen politikalara dün de karşı çıktı bu gün de karşı çıkıyor. ‘Kiralık işçilik’ niyeti yeni değil. 2003 yılında, daha iş kanunu düzenlenirken Özel İstihdam Büroları eliyle ‘geçici iş ilişkisi’ kurulmak istendi. Özel İstihdam Büroları eliyle getirilmek istenen ‘işçi simsarlığına’ geçit vermedik. 2009 yılında konu tekrar gündeme taşındı. Meclis’de kabul edilen kanun Cumhurbaşkanı tarafından veto edildi. Bugün tekrar TBMM gündemine getirildi. Israrla işçilerin haklı tepkisi dikkate alınmadan. Türk-iş olarak görüşümüzü hemen ortaya koyduk. Kiralık işçilik çalışanlara yeni bir tehdittir” dedi.
“Taşeron uygulamasında yaşanılan sorunların çok daha büyüğünün gelecekte kiralık işçilik uygulaması sebebi ile yaşanacağını söyledik” diyen Uslu sözlerine şöyle devam etti: “Kiralık işçilik sisteminin diğer ülke uygulamalarına dikkat çektik. İlgililere, yetkililere görüşlerimizi ilettik. Sosyal korumanın iyi olduğu ülkelerde bile bu uygulamanın birçok soruna yol açtığını örnekleriyle ortaya koyduk. Bizi dinlermiş gibi yapıyorlar. Dinlemiyorlar. Yapılan bütün ikazlara rağmen özünde değiştirilmemiştir. Kiralık işçilik uygulamasına, yol açacağı sorunları tekrar dile getiriyoruz ve tarihe not düşüyoruz: Türk-İş yapılmak istenen bu düzenlemeye karşıdır. Çünkü; Emek ticaretini yasal hale getiren bu düzenleme, maden işkolu hariç tüm işleri ve işkollarını kapsar niteliktedir. Bu yeni düzende işçilerin işverenlerden korunması mümkün değildir. İşçiler fiilen örgütlenme ve grev haklarından mahrum edilmektedir. İşçilerin çalışma ve sözleşme özgürlükleri göstermelik bir sözleşmeye emanet edilmektedir. Sürekli istihdam söz konusu değildir. Çalışılmayan dönemde ücret garantisi ve sigorta primi yoktur. Sağlıktan yararlanma, emekli olma şansı yoktur. İşçi ‘ücretli köle’ olarak görülmektedir.”
KARARLILIK İŞYERLERİNDE YANKILANACAK
Türk-İş’in 81 ilde imza kampanyası düzenlediğini belirten Muharrem Uslu şunları söyledi: “İşçilerin ve vatandaşlarımızın etkin ve çoşkulu katılımıyla on binlerce imza toplandı. Şimdi topladığımız imzaları teslim edeceğiz. Hükümetin, işçilerin çalışma ve aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek bu yanlıştan dönmesini talep ediyoruz. Bu amaçla toplandık. Buradan haykırdığımız kararlılık dalga dalga tüm işyerlerinde yankılanacak. İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir.” Türk-İş İl Temsilciliği tarafından beş gün süre sürdürülen imza kampanyasında yaklaşık 3 bin imza toplandığı bildirildi. (Kocatepe Haber Merkezi)