'Kimseye ayrıcalık yok, her şey şeffaf olacak'

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, göreve başladıktan sonraki ilk izlenimlerini gazeteniz Kocatepe'ye verdiği özel röportajda anlattı.Kocatepe: Sayın Mehmet Zeybek'in yerel yönetim anlayışının özünü ne oluşturuyor?Mehmet Zeybek: Yerel yönetim anlayışımızın, özü şeffaflık ve doğruluktur. Alımlarda olsun, ihalelerde olsun her şey şeffaf olacak. Gizli kapaklı hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz. Herkesin gözü önünde, hesap sorulabilir, cevap verilebilir bir [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, göreve başladıktan sonraki ilk izlenimlerini gazeteniz Kocatepe’ye verdiği özel röportajda anlattı.
Kocatepe: Sayın Mehmet Zeybek’in yerel yönetim anlayışının özünü ne oluşturuyor?
Mehmet Zeybek: Yerel yönetim anlayışımızın, özü şeffaflık ve doğruluktur. Alımlarda olsun, ihalelerde olsun her şey şeffaf olacak. Gizli kapaklı hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz. Herkesin gözü önünde, hesap sorulabilir, cevap verilebilir bir belediyecilik anlayışımız olacak inşallah.
Kocatepe: Göreve başladığınız günden bu yana neler yaptınız? Kısaca özetler misiniz?
Mehmet Zeybek: İlk önce Belediyeyi tanımaya çalıştık. Belediyenin geliri nedir, borcumuz nedir, nerelerde ne yapabiliriz? Belediyenin durumunu öğrenip vatandaşın talepleri nedir? Öncelikle seçim sürecinde de gezdiğimiz, dolaştığımız her yerde söylediğimiz şuydu; Belediye idaresinde halkın görüşlerine birebir yerinde yer vereceğimizi ve problemleri mahallinde dinleyerek mahallinde çözüme kavuşturacağımıza ifade ettik. Bunun için hemen her gün vatandaşın içinde olmaya gayret sarf ettik. Şikâyet gelen yerlere gittik. Mahallede ise veya mahalleyle gitti. Sıkıntıyla ilgili gerektiğinde muhtarı çağırdık, geliyoruz dedik. Muhtarı yanımıza alarak mahalledeki problemler nedir, sorun nedir, talepler nedir tespit ettik. İlgili birim müdürü arkadaşlarla yerinde inceledik, yerinde çözüme kavuşturduk. Bunun sonrasında ciddi geri dönüşler oldu. Başarılı olduğumuza eminim. Borç konusuna bakılırsa İller Bankasından gelen ödeneklerimizde ciddi kesintiler ve sıkıntılarımız vardı. Sağ olsun Kızılcahamam kampında Belediye Başkanları olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu ifade ettik. İller Bankası’ndan gelen ödenekleri en azından üç dört ay, yaz sezonunda işlerin yapılabileceği sezonda kesilmemesi yönünde talepler oldu. Geçtiğimiz ay kesinti kısmen de olsa yapıldı. Ama ödeneğimiz makul geldi. Dört aylık bu süreçte kesinti olmayacağı yönünde bilgiler aldık. İnşallah bu kesintiler olmaz. Biz de Afyon’umuza yapılması gereken neyse söz verdiğimiz projeleri yerine getirmeye gayret sar ederiz.
Kocatepe: AF-RAY projesine yönelik neler yapılmakta?
Mehmet Zeybek: Afyon’a seçim sürecinde ifade ettiğimiz kısaca AF-RAY Raylı Sistem Projemiz vardı. Konuyu Sayın Bakanımız ve Milletvekilimizle birlikte Ulaştırma Bakanımızla bizzat görüştük. Sayın Ulaştırma Bakanımız projemize yardımcı olacaklarını çalışmanın Bakanlık tarafından yapılabileceğini kabul ettiler. Görüşme dönüşü AF-RAY Projesi için geçtiğimiz günlerde DDY Etüt Proje Müdürlüğüne 680 milyon TL proje bedeli olarak aktarıldı. TCDD 7. Bölge Müdürü ile konuyu görüştükten sonra projeyi Afyon olarak kendimizin yapabileceğini ifade ettik. Projeyi Afyon olarak kendimiz yapacağız.
Kocatepe: Peki, zorlu ve masraflı proje olarak tanımlanan Cirit Kayalığı’nda planlanan Millet Bahçesi çalışması ne aşamada?
Mehmet Zeybek: Bizim en zor ve en masraflı gördüğümüz Cirit Kayalığı Millet Bahçesi projemiz vardı. Gerçekten alan Belediye olarak bizi zorlayacaktı. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla yaptığımız görüşmede konuyu bildirdik. Projeyi TOKİ aracılığıyla yapabileceklerini bu hafta içinde TOKİ yetkililerinin ilimize gelerek alanı inceleyecekleri ifade edildi. Biz zaten giderken projelerimizi götürmüştük. Kendilerine teslim ettik. Bu hafta içinde TOKİ yetkilileriyle birlikte yerinde inceleyeceğiz. Nerelere ne olacağını birebir karar verip ondan sonra başlayacağız.
Kocatepe: Sizle birlikte Belediye’nin üst ve alt kademelerinde önemli görev değişiklikleri olacağ�� konuşulmaya başlanmıştı. Böyle bir şey var mı ya da olacak mı? Görev dağılımları kırgınlıklara, küskünlüklere yol açar mı?
Mehmet Zeybek: Kimseyi kırgınlığa küskünlüğe sevk etmeyeceğiz. Kimseyi işinden etmeyeceğiz. Hangi iktidar gelirse gelsin, hangi arkadaş gelirse gelsin tebdili mekânda ferahlık vardır anlayışı gereği duruma bakacağız. Elbette kısmi değişiklikler olacaktır. İşe Yüntaş’taki arkadaşlardan başladık. Şöyle bir çekin düzen vermek durumundayız. Gelirimiz nedir, giderimiz nedir, nerelerde zarar ediyoruz? Bunlara bakmak zorundayız. Kar peşinde değiliz. Ama maliyetini kurtarsın zarar etmesin. Çünkü Belediye hepimize aittir. Burada saçı bitmemiş yetimin kul hakkı var. Buna birebir riayet etmeye gayret sarf ediyoruz.
Kocatepe: Siz hem bir müteahhit olarak inşaat alanında hem de uzun yıllar teşkilattan gelen bir siyasetçi olarak hatırı sayılır bir tecrübeye sahipsiniz. Bu konudaki durum ve olayları net ve tarafsız değerlendirebilen bir isim olarak Belediye’nin imar durumuna bakış açınız ne olacak? Önceki dönemlerde imar konuları çok tartışılmıştı. Bu tartışmalarda haklılık payı var mı?
Mehmet Zeybek: Her şey şeffaf olacak hiç kimseye ayrıcalık tanınmayacak. Ahmet amcaya ne ise Mehmet amcaya da aynı şey uygulanacak. İmar yasası ne ise birebir aynısı uygulanacak. Allah’ın izni ile.
Kocatepe: Toplu taşımacılık sorunu için siz ne düşünmektesiniz? Belediye’nin işlettiği halk otobüsleriyle minibüslerin durumuna yönelik neler söylersiniz?
Mehmet Zeybek: İnşallah yeni bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Bunu bekleyip göreceğiz. Herkesin memnun olacağı, herkesin kazanacağı kimsenin kimseye ‘Siz fazla kazandınız, biz az kazandık’ diyebileceği bir şey olmayacak. Hakkaniyetli bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Bundan da hem halkımız, hem Belediyemiz, hem minibüsçülerimiz memnun olacaklar.
Kocatepe: Kentsel dönüşüm konusunda yeni bir gelişme söz konusu mu?
Mehmet Zeybek: Kentsel dönüşümle ilgili ciddi çalışmalarımız var. Şehircilik ve Çevre Bakanımızla yaptığımız görüşmede Sayın Bakanımız hükümet olarak kentsel dönüşüme çok ciddi önem verdiklerini ifade etti. Bakanlık yetkilileri ilimize geldiğinde inşallah etap etap birlikte yerinde incelemeler yapacağız. Bilindiği üzere İmaret Camii üst tarafları ve Mısri Mahallemizle ilgili daha önce plan çalışması yapılmıştı. Bu planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız uygun görmedi. Bakanlık dikey yerine yatay mimari içeren projeleri uygun görüyor. Biz de yatay mimari anlayışlı bir çalışma yürüteceğiz. Kentsel Dönüşüm kapsamındaki hemşehrilerimizin faydalanması için TOKİ konutları yapılacaktı. Bunların bir kısmı geçen hafta kurası çekilen 750 TOKİ konutlarıdır. Halkımızdan yoğun talep geldi. 750 konuta 7 binin üzerinde başvuru oldu. 2+1, 3+1 şeklinde TOKİ konut kuraları çekildi. Böylece hak sahipleri belirlendi. İnşallah TOKİ orada çalışmaya başlayacak. Buranın alternatifi olarak da başka bir şeyi TOKİ ile müşterek yapacağız. Vatandaş tercihini oradan kullanmak isterse artı eksi yönleriyle değerlendirip istenilen yerden daire sahibi olunmasını sağlayacağız.” >> Sezer KÜÇÜKKURT-Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme