Kimliklerin Silüetini Çizenler

Suçla mücadelede deliller kadar hafızalar da büyük önem taşıyor. Adli portre sanatçıları, tanıkların anlattıklarını sanatsal tekniklerle şüpheli profillerini gerçekçi yüzlere dönüştürüyor.

Adli portre sanatçılığı, suçluların kimliklerinin tespitlerinde önemli etkileri olan uzmanlık alanı olarak dikkat çeken meslekler arasında. Özellikle faili meçhul vakalarda kolluk kuvvetlerinin başvurduğu bu yöntem ile, görgü tanıkları veya mağdurun ifadeleri doğrultusunda şüphelinin yüz hatları sanatsal olarak kağıda aktarılıyor. Birçok davada kritik ipuçlarının ortaya çıkmasını sağlayan adli portre sanatçılığı, gözlem yeteneği, anatomi bilgisi ve psikolojik çözümleme becerisi gerektiriyor.

SUÇUN GÖLGESİNDEKİ SANAT

Çoğu zaman olayın şokunu yaşayan tanıkların hafızasına güvenerek çalışmalarını sürdüren adli portre sanatçılarının yaptığı bu iş, sadece teknik değil aynı zamanda psikolojik olarak da değerlendiriliyor. Görgü tanığının veya mağdurun duygusal durumu, anlatım şekli, detaylara odaklanma seviyesi ise adli portre sanatçısının çizimini doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla adli portre sanatçıları iyi bir ressam olmanın yanı sıra iyi bir dinleyici ve yorumlayıcı olmak zorunda.

Kimliklerin Silüetini Çizenler

TÜRKİYE’DE SON 20 YILDA ÇOK SAYIDA ÖNEMLİ OLAY ÇÖZÜLDÜ

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alan sanatçılar, özellikle son 20 yılda birçok önemli olayın çözümünü etkiledi. Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülte mezun olan ve adli eğitimler alan bu sanatçılar, kriminal olaylarda önemli bir yer tutuyor. Teknolojinin gelişimi ile Adli Tıp ve Kriminoloji alanında sağlanan imkanlarla portre çizimlerinde dijital teknolojiler de destekleyici araç olarak kullanılıyor.

GERÇEĞİN VE SANATIN KESİŞTİĞİ NOKTA

Sanat ile bilimin buluştuğu nadir alanlardan birisi olan adli portre sanatçılığında, şüphelinin yüz şekli, göz yapısı, çene çizgisi, burun eğriliği gibi fiziksel özelliklerin çizilmesinde tanık veya mağdurların ifadeleriyle örtüşmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle çizilen her portre sadece bir sanat eseri değil, adaletin doğru bir şekilde tecelli etmesine fayda sağlayan bir delil olma özelliği taşıyor.

Kimliklerin Silüetini Çizenler

ÖNCELİK EĞİTİM VE MESLEKİ YETERLİLİK SEVİYESİ

Adli portre sanatçısı olmak isteyen kişilerin resim kabiliyetinin yanı sıra disiplinli çalışma ve etik kurallara bağlılığı da büyük önem taşıyor. Eğitim süresi boyunca insan yüzü anatomisi, psikolojik analiz, ifade alma teknikleri ve adli vakalara dair hukuk bilgisi veriliyor. Sanatçılar, bu eğitimlerle görgü tanıklarıyla doğru bir iletişim kurarak en doğru portreleri çıkarabiliyor.

KAMU GÜVENLİĞİNDE STRATEJİK ÖNEM

Sanatçıların çizdiği adli portreler, görgü tanığı dışında hiçbir delilin bulunmadığı dosyalarda çok büyük öneme sahiptir. Bu portreler, kamuoyuna dağıtılarak şüphelilerin tespiti noktasında önemli rol oynuyor. Bu yöntem ile birçok kaçırılma ve cinayet olayının çözüme ulaşmasında ilerleme kaydedildi. Ayrıca çizilen adli portreler, çoğu zaman suçun arkasındaki gerçeğe giden ilk adım niteliği taşıyor.

Modern güvenlik anlayışı içerisinde sanatın da yerinin olduğunu gösteren adli portre sanatçılığı sayesinde tanığın hafızasından çizilen resim, çoğu zaman bir suçun aydınlatılmasında dönüm noktası niteliğinde olabiliyor. Bu yüzden adli portre sanatçıları adaletin görünmeyen kahramanları olarak anılıyor.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme