Kimlikler, siyasetin kendisi hâline geldi
AK Parti Genel Merkez Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Başkanlığı tarafından yurt genelinde başlatılan 'Siyaset Akademisi' eğitim programı Afyonkarahisar'da da devam ediyor.AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanlığı binasında hafta sonları gerçekleşen 'Siyaset Akademisi' eğitim programına bir birinden değerli akademisyen ve eğitmen katılıyor. Geçtiğimiz hafta sonu da devam eden eğitimlere kursiyerlerin yanı sıra İl Yönetim Kurulu üyeleri de [&hellip]
AK Parti Genel Merkez Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Başkanlığı tarafından yurt genelinde başlatılan ‘Siyaset Akademisi’ eğitim programı Afyonkarahisar’da da devam ediyor.
AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanlığı binasında hafta sonları gerçekleşen ‘Siyaset Akademisi’ eğitim programına bir birinden değerli akademisyen ve eğitmen katılıyor. Geçtiğimiz hafta sonu da devam eden eğitimlere kursiyerlerin yanı sıra İl Yönetim Kurulu üyeleri de katıldılar. Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Karakaş ile danışman ve eğitimci Dr. Mahmut Naci Çuhacı kursiyerlere eğitim verdi. ‘Kişisel İmaj Yönetimi’ konusunda akademiye katılanlara bilgiler veren eğitimci Dr. Mahmut Naci Çuhacı slayt eşliğinde bir sunum yaptı. Dr. Çuhacı’nın yanı sıra akademisyen Prof. Dr. Mehmet Karakaş da ‘Türkiye’de Kimlikler Siyaseti’ konusunda salonda bulunanlara bilgiler aktardı.
Kimlikler siyaseti konusunu Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan boyutta ele alan Prof. Dr. Karakaş, “Öncelikle kimlik kavramı, toplumsal ve bireysel anlam dünyalarında önemli belirleyici referanslardan biridir. Bu anlamda da kimlik, çeşitli toplumsallaşma süreçlerinde önemli işlevler üstlenen kimi kurgusallıklar ve gerçekliklere dayanır. Toplu yaşamanın bir sonucu olarak kimlik belirtme hem benzeşmenin hem de farklılaşmanın referans kaynağıdır. Modernite, kimlik konusunda tam anlamıyla bir kırılmadır. Çünkü moderniteyle birlikte kimlik kurguları, siyasi topluluklar üzerinden siyaseten mensubiyeti ifade eder hale gelmiştir. Modernitenin daha sonraki farklı aşamalarında veya günümüz zaman dilimi içerisinde ise kimlik, bizzat siyasetin kendisi ve siyaset üretmenin aracı haline dönüşmüştü” dedi.
YUSUF AKÇURA
TAHLİL ETTİ
Osmanlı’nın Milliyetçilik rüzgârının ortaya çıkardığı milli kimliğe karşılık verebilecek ve Osmanlı’daki farklılıkları bir arada tutabilecek bir kimliğe ihtiyaç duyduğu belirten Karakaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu amaçla Osmanlı kimliği oluşturuldu. Bu kimliğe de siyasal ve toplumsal içerik kazandırılarak bir bilinç oluşturulmaya çalışılmıştır. Osmanlıcılık siyaseti üzerinden Osmanlı kimliği girişimi yapılmış ve böylece Türkiye’deki kimlikler siyasetinin fitili ateşlenmiştir. Osmanlıcılık siyasetinden sonra İslamcılık, Batıcılık, Türkçülük, Adem-i Merkeziyetçilik gibi ortaya çıkan siyasal akımların her biri, ayrı bir kimlik inşasının zeminini oluşturmuştur. Yusuf Akçura, 1904 yılında yazdığı Üç Tarzı Siyaset adlı makalesinde bu kimlikler siyasetini analiz etmiştir.”
ZİYA GÖKALP ÖRNEĞİ
Kimlikler siyasetinin bir diğer unsurunun da Türkçülük olduğunu belirten Karakaş, bu anlayışın Birinci Dünya Savaşı sırasında güç kazandığını söyledi. Karakaş, “Türkçülüğün hem kültürel hem de siyaset üretme aracı olarak ortaya çıkmasında Orta Asya kökenli düşünürlerin çok büyük bir rolü vardır. Bunların arasında Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Hüseyinzade Ali sayılabilir. Ziya Gökalp ise Türkçülüğü sistemleştirmeye çalışmış, Türkleşmek, İslamlaşmak ve Muasırlaşmak formülüyle kendi Türkçülük anlayışını ifade etmiştir. Türkçülük, nüfusun benzeşliği ve etnik saflığı üzerine oturtulmuş ve Türk milli kimliği anlayışına dönüşmüştür. 1940’lı yıllara kadar saf milli Türkçülük anlayışı hâkimken 1940’lardan sonra Turancılık akımı etkileri görül-müştür. 1960’lardan sonra ise Türk-İslam sentezinden oluşan bir anlayış ortaya çıkmıştır. Alparslan Türkeş, Necip Fazıl, Osman Yüksel Serdengeçti gibi isimlerin konuşma ve yazıları bu anlayışın şekillenmesinde etkili olmuştur” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)