Kimler Belediye Meclis Üyesi Olabilir?

Bir dizi koşulun sağlanması ile yerel seçimle iş başına geliyorlar, peki kimler Belediye Meclis Üyesi olabilir?

İdari ve mali özerkliğe sahip kamu kurumları olan ve yaklaşan seçimlerle gündemde her zamankinden daha fazla yer edinen belediyelerde sadece başkan seçilmiyor. Bu noktada belediye meclis üyeleri öne çıkıyor. Belediyelerde meclis bulunuyor ve Belediye meclis üyeleri de burada belediye başkanının başkanlığında görev üstleniyorlar. Bir dizi koşulun sağlanması ile yerel seçimle iş başına geliyorlar, peki kimler belediye meclis üyesi olabilir? Koşullar neler ve belediye meclis üyesi neler yapar? İşte merak edilen sorulara dair ayrıntılı yanıtlar.

 Kimler belediye meclis üyesi olabilir?

Belediye, belde halkının yerel ve ortak ihtiyaçlarının giderilmesini esas alan bir kamu kurumudur. Belediye meclisi ise en özet şekliyle belediyenin karar organıdır. Belediye meclisi kimlerden oluşur dendiğinde yanıt belediye başkanı ve belediye meclis üyeleridir. Peki Belediye meclisi neler yapar? Temelde karar organı olduğunun tekrar altını çizmek gerek, bu kapsamda belediyenin bütçesini, planlarını ve programları Belediye meclisi tarafından değerlendirilir ve kabul ya da reddedilir.

Belediyenin en üst düzey karar organında bazı kıstaslar vardır. Bunlardan en önemlisi üye sayısının belediyenin nüfusuna göre değişiyor olmasıdır. Bununla birlikte bir belediye meclisi 9’dan az üyeli olamaz. Ek olarak yılda 1 ay kapalı kalır (belediye meclisinin tatil edilmesi), bunun haricinde her ay toplanır.

Ayrıca belediye meclisinin önemli bir fonksiyonu da belediye başkanının yürütme yetkisinin denetimidir. Bu yönüyle eksiksiz bir karar ve denetim organı fonksiyonuna haizdir belediye meclisleri, dolayısıyla büyük önem taşır. Peki kimler belediye meclis üyesi olabilir, tüm koşullar neler ve belediye meclis üyesi ne yapar?

Kimler belediye meclis üyesi olabilir sorusu bu noktada öne çıkabilir. Bunlar Türk Vatandaşı olmak, 25 yaşını doldurmuş olmak, en az ilkokul mezunu olmak, ilçede en az 5 yıl süreyle oturma hakkına sahip olmak, taksirli suçlar dışında ağır hapis cezasına mahkûm olmamak, Kamu hizmetlerinden mahrum bulunmamak ve Siyasi parti üyesi olmak ya da bağımsız aday olmak.

Bürokratik işlemler

Bir dizi gerekliliğin yanı sıra bürokratik işlemler de söz konusu. Bunlar da Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) belediye meclis üyesi başvuru formu ile başvurmaktır. Bu kapsamda gerekli belgeler şöyle sıralanır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf,
  • İlkokul diploması/mezuniyet belgesi,
  • İlçede en az 5 yıl süreyle oturma hakkına sahip olduğunu gösterir belge,
  • Siyasi parti üyeliği belgesi veya bağımsız adaylık dilekçesi.

Belediye meclis üyesi ne kadar maaş alır?

Belediye meclis üyesi maaş alır mı, ne kadar maaş alır sorusu da merak edilmektedir. Belediye meclis üyeleri, Huzur Hakkı adı altında bulundukları ilçe nüfuslarının büyüklüğüne göre maaş alır. Ancak bunun için belediye meclisi toplantılarına katılım zorunluluğu vardır. Ayrıca ‘Yolluk’ ödemesi yapılır. Ulaşım ve konaklama masraflarının karşılanması odağındaki Yolluk, belediye başkanının maaşına göre belirlenmektedir.

Bakmadan Geçme