Kimler Askerlik Borçlanması Yapabilir?

Kimler askerlik borçlanması yapabilir? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, askerlik borçlanması nedir? Kimler askerlik borçlanması yapabilir? Tüm bu soruların  yanıtı haberimizde.

Askerlik borçlanması hakkında merak etiklerinizi sizler için araştırdık. İşte askerlik borçlanması ile ilgili tüm detaylar…

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Askerlik borçlanması, askerlik görevini tam olarak tamamlamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının askerlik yapmış olduğu süreleri borçlanarak, sosyal güvenlik sistemi üzerinden erken emekliliklerine hak kazanabilmek amacıyla prim günlerine ekleyebilmelerini sağlayan bir durumdur. Askerlik borçlanması ile vatandaş askerlik yaptığı süre zarfında çalışmış gibi sayılarak SGK prim süresine ekleme yapılır. Bu şekilde, daha erken bir şekilde emeklilik sağlanır.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanmasına, e-Devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinde yer alan borçlanma talep dilekçesinin doldurularak, Kurumun ilgili birimine elden teslim edilmesi ile başvuru yapılabilmektedir.

ASKERLİK BORÇLANMASINDA NEYE DİKKAT EDİLİR?

​Askerlik borçlanmasında, borçlanma tebliğinin kişiye ulaşmasından itibaren 1 ay içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süre asla uzatılmaz. Bu süre içinde ödeme yapılmaması durumda kişinin, askerlik borçlanma başvurusu iptal edilir. Bu miktarın nakit olarak ödenmekte taksitlendirilmemektedir. Başvurusu iptal olan vatandaşların tekrardan başvuru yapması ve feri bir talepte bulunması elbette ki mümkündür.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

​Askerlik borçlanması, sigortalı vatandaşların priminde esas alınacak olan günlük kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak koşulu ile, kendilerince belirlenecek günlük brüt kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Bu hesaplamada borçlanılmak istenilen dönemde geçerli olan prime göre esas günlük kazancın alt ve üst sınırları dikkate alınır. Vatandaş buna göre tercihini yaparak, borçlanmayı üstlenir.

KİMLER ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR?

  • Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için gerekli şartlar şöyledir:
  • Askerlik borçlanmasından yararlanmak isteyen vatandaşların, askerliğini er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilmektedir.
  • Kişinin, askerlik yaptığı süreç içerisinde kendi adına Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir prim ödenmesi yapılmamış olması gerekmektedir.
  • Türk vatandaşlığına alınan kişilerden (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk vatandaşlığı alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlar, geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyerek, Türkiye’deki yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde borçlandırılabilmektedir.

Bakmadan Geçme