'Kime rol verirsek, o kadar rol sahibi'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Güral Afyon Otel'de katıldığı toplantıda terör sorunun çözülmesiyle ilgili konuştu. Atalay, 'Her şey hükümetin kontrolünde. Süreci biz başlattık, biz kontrol ediyoruz. Kime rol verirsek, o orada, o kadar rol sahibi' dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Kırıkkale Teşkilat İçi Eğitim Programı'nın ilk gününde terör [&hellip]

“Kime rol verirsek, o kadar rol sahibi”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Güral Afyon Otel’de katıldığı toplantıda terör sorunun çözülmesiyle ilgili konuştu. Atalay, “Her şey hükümetin kontrolünde. Süreci biz başlattık, biz kontrol ediyoruz. Kime rol verirsek, o orada, o kadar rol sahibi” dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Kırıkkale Teşkilat İçi Eğitim Programı’nın ilk gününde terör sorununun bitirilmesi ve çözüm süreci adı altında yürütülen çalışmaları, partililere anlattı. 2001 yılında AK Parti kurulurken açıkladıkları ilkelerin icraata dönüştüğüne dikkat çeken Atalay, “Kürt kardeşlerimizin sorunlarıyla ilgili olarak partimizi kurarken ne söylediysek bugün onu yapıyoruz. Partimizin programını okuyun. Biz bugünkü çalışmalarımızı yazdık. Bu konulara nasıl bakıyorduk, neleri yapmayı planladık, biz o günkü düşüncelerimizi icra ediyoruz. Adım adım gidiyoruz” dedi.

DEĞİŞİM BİR ANDA OLMAZ
Türkiye’nin AK Parti hükümeti döneminde büyük bir değişim geçirdiğine dikkat çeken Atalay, “Toplumsal ve siyasi değişmeyi yönetmek ayrı bir maharet ister. Değişmeyi bir anda yapmak isterseniz, bazen kırılmalar olur, başarısız sonuçlar alırsınız. Her atacağınız adımın zamanını iyi hesap ederseniz, değişimi iyi yönetmiş olursunuz. Bizim mutfağımız iyi çalışır. Riskler atlatmadık mı, yaşadık. O riskleri de en uygun şekilde atlatmayı bildik. O da sürecin parçalarıdır. 10 yılda Türkiye’yi değiştirdik. Bu süreci çok başarılı bir şekilde yönettik” diye konuştu.
BDP OLSUN DEDİK
Çözüm süreci adı altında yürütülen çalışmaların AK Parti’nin kontrolünde ilerlediğini, AK Parti’nin belirli kesimlere belirli roller verdiğini belirten Atalay, şöyle devam etti:
“Her şey hükümetin kontrolünde. Süreci biz başlattık, biz kontrol ediyoruz. Kime rol verirsek, o orada, o kadar rol sahibi. BDP olsun dedik, bir fonksiyon görüyor. Bütün sorunların da siyasi alanda çözülmesini istiyoruz. Herkes siyaset yapsın. Biz de mağdur olduk, çözümü siyasette bulduk. Bütün mağduriyeti gideriyoruz. Herkes gelsin, siyaset yapsın. Terörle yapılacak hiçbir şey yok. Biz 10 yılda büyük adım attık. Bunlar yapılmazsa esas risk o zaman. Ana dilde yayın yapılıyor. Irak, Suriye ve İran’daki Kürtler Türkiye’nin yaptığı Arapça yayını izliyor. Türkiye büyük bir devlet oldu biz, bu konularda haberleri ulaştırıyoruz. Hiçbir şeyin zararını görmedik faydasını gördük vatandaşın devlete güveni arttı.Her şeyi milletle paylaşıyoruz. Türkiye’yi terörden kurtarıyoruz.”
ALIP VERİLEN BİR ŞEY YOK
Terörün bitirilmesi ile ilgili sürecin Türk Milleti’ni rahatsız etmeyeceğini söyleyen Atalay, “Birileri ‘Ne verdiniz, ne aldınız’ diyor. Alıp verilen bir şey yok. Milletimizi rahatsız edecek hiçbir kararı almayız. Şehitlerimizi, şehit ailelerimizi rahatsız edecek hiçbir karar almayız. Her zaman hesap veriyoruz çok dikkatliyiz. Herkes sınavda. Çok konuştukça spekülatif şeyler oluyor. Şeffaf davranıyoruz. İşin başındayız” dedi.
TERÖR AYAĞIMIZA PRANGA
AK Parti’nin terörle mücadele konusunda büyük risk aldığını, bu riskin herkes tarafından alınamayacağını dile getiren Atalay, “Bütün sorunlarını çözmek istiyoruz Türkiye’yi büyüttük, bunu bilelim. Terör ayağımızda pranga. Uluslararası alanda kullanılıyor, Türkiye’yi sevmeyenler bunun bitmesini istemiyor. Riskleri cesaretli insanlar alıyor. Bu riskleri aldıkça milletimizin de desteğini aldık. Yüzde 37’de, yüzde 57’ye yükseldi” ifadelerini kullandı.
İSTİHBARAT BİRİMLERİ GÖRÜŞÜYOR
Atalay, Türkiye’deki tabu ve korkuların üzerine gittiklerini, bunların kırılmasında da başarılı olduklarını belirterek şöyle devam etti:
“Tabular, yasaklar, endişeler, hepsini kırdık. Aman ha bölünür, aman ha rejim değişir korkusundan devlet ve vatandaşlar kurtuldu. Herkes özgürce konuştu, konuşulmadık hiçbir şey kalmadı. Bugünlere o şekilde geldik. Kurumlarımız rahat bir çalışma yürüt��yor. Şu anda yürütülen çalışmayı görüyorsunuz. Devlet bütün. İlk defa böyle bir bütünlük sağladık. Görüşülmesi gerekenlerle istihbarat birimimiz görüşüyor. İmralı ile. Adalet Bakanlığımız cezaevi süreci ile görüşüyor. Her şey planladığımız gibi gidiyor. Bu konuda inisyatifi başlatan ve yöneten hükümetimizdir. Her şey planladığımız gibi yürüyor. Bütün toplum kesimlerinin katkısı var. Herkesin büyük bir katkısı var. Bizim şanssızlığımız, iki muhalefet partisi var. Bütün ülkeler bu sorunları çözerken iktidar ve muhalefet birlikte çalışmış. Muhalefet demiş ki biz sizin yanınızdayız. Hiç birisi bu süreci iç siyaset malzemesi yapmadı. Bizim muhalefet partilerimiz bu konuyu iç siyaset malzemesi yapmasınlar. Ajite edici malzeme bulabilirsiniz. Ama bunun bir faydası olmaz, Türkiye’ye zararı olur. Biz her muhalefete çağrıda bulunduk. Yine çağrı yapıyoruz. Gelin bu süreci birlikte yönetelim, ortak olalım.”
AK PARTİ’YE SALDIRI DEĞERLENDİRMESİ
Devletin terörle mücadele konusunda da kararlı olduğunu belirten Atalay, “Ülkeyi bölmek isteyenlere izin vermeyiz” diyerek KCK operasyonlarını buna örnek gösterdi. AK Parti Genel Merkezi’ne yapılan saldırıyı da derinlemesine ele aldıklarını aktaran Atalay, “O olayın hâlâ peşindeyiz, üzerindeyiz. Kimlerin olduğu tespit edildi. Biz orada düz okumanın ötesinde çok boyutlu analizler de yapıyoruz. Böyle zamanlar hiçbir şey tesadüfî olmaz. Bir yandan çözüm süreci yürüyor, bir yandan Ergenekon ile ilgili savcı mütalaasını okumuş, bir yandan Türkiye’nin bu kadar önemli günlerinde böyle bir olay oluyorsa bunu düz okumayla çözmek yetmez. Çok boyutlu bakmak gerekir. Böyle zamanlarda terör örgütleri birbirinin emanet işini yapabilir, taşeronluk yapabilir. Pek çok sebebi vardır. Bütün boyutlarını bunların değerlendiriyoruz” dedi. (Kocatepe)

Bu hem Türkiye’nin hem Obama’nın başarısıdır

Afyonkarahisar’da düzenlenen AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Kırıkkkale Teşkilat İçi Eğitim Programına katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin hem Türkiye’nin hem de ABD Başkanı Barak Obama’nın başarısı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay dünkü toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, Türkiye’den özür dilemesinin uluslararası camia açısından önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Atalay, Türkiye’nin kararlılıklı ve kişilikli politika izlediğini ifade ederek, “Bu konuda da tabi ki taleplerimiz vardı. Taleplerimizin hepsi karşılanmış oldu. Tabii ki aynı zamanda ABD Başbakanı Sayın Obama’nın da başarısıdır. Bu bölgeye geldi ve bu konuda insifiyat kullandı ama bizim açımızdan önemli olan taleplerimizin karşılanmasıydı. İyi bir görüşme oldu. Sonuçları da hem Türkiye hem de bölge açısından en önemlisi Flistin, Gazze ve Ramallah bundan sonra rahatlayacak. Oradaki insani hizmetlerin yürütülmesi için Türkiye daha fazla alanda olacak. Aslında bu görüşme 4 başlığı oluşturuyor. Dolayısıyla biz bu gelişmeden çok memnunuz” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme