Kıbrıs’a 19 milyon metreküp su aktarıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “KKTC’nin su meselesinin kökünden çözülmesine” yönelik verdiği talimatın ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC’nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla “KKTC Su Temin Projesi” hazırlanmıştı. “KKTC Su Temin Projesi”nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından gerçekleştirilmişti.Askılı boru sistemiyle KKTC’deki uzun [&hellip]

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “KKTC’nin su meselesinin kökünden çözülmesine” yönelik verdiği talimatın ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC’nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla “KKTC Su Temin Projesi” hazırlanmıştı. “KKTC Su Temin Projesi”nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından gerçekleştirilmişti.
Askılı boru sistemiyle KKTC’deki uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak proje çerçevesinde adaya ulaşan su, vatandaşların kullanımına sunuldu.  Proje kapsamında 17 Ekim 2015’ten itibaren kesintisiz olarak Türkiye’den KKTC’ye su aktarılmaya başlandı. Ağustos ayı itibarıyla 19 milyon m3 suyla dolan Geçitköy Barajında, doluluk oranı yüzde 72’ye ulaştı. Sayaç okumaları, iki ülke arasındaki protokol gereği her ayın 15’inci günü yapılıyor.
23 BELEDİYE SÖZLEŞME İMZALADI
Türkiye’den gelen suyu kullanmak isteyen ve belediye meclis kararı alarak KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile abonelik sözleşmesi imzalayan belediye sayısı 23’e yükseldi.
Gazimağusa Belediyesi, Lefkoşa Belediyesi, Yeni Boğaziçi Belediyesi, Değirmenlik Belediyesi Askeri Bölge, Güzelyurt Belediyesi, Alayköy Belediyesine bağlı Yılmazköy, Değirmenlik Belediyesi, Paşaköy Belediyesi, Vadili Belediyesi, İnönü Belediyesi, Geçitkale Belediyesi, Serdarlı Belediyesi, Lapta Belediyesi (Tepebaşı, Çamlıbel, Akdenizköyü ve 39. Tümen komutanlığı) su almaya başladı.
Girne, Gazimağusa, Dipkarpaz Bölgesi’nde içmesuyu isale hatları yüzde 99’a ulaşırken, fiziki gerçekleşme çalışmalar ise devam ediyor. Lefkoşa hattı ise tamamlandı.
GİRNE’YE DE
SU GİDECEK
Türkiye’den gelen suyun Girne ve Dipkarpaz Bölgesi su depolarına ulaşması için 19 terfi istasyonunun 17’sinin betonarme mekanik işleri tamamlandı, 2 (Girne Bölgesinde Emtan ve Gazimağusa Bölgesinde Değirmenlik) terfi istasyonunun yapımı ise Girne ve Lefkoşa kaza mahkemeleri kararından dolayı gecikti. Gazimağusa Bölgesi İçmesuyu İsale Hattı kapsamındaki Değirmenlik terfi istasyonu inşaatındaki problem aşılarak, yüzde 15 oranında fiziki gerçekleşmesi sağlandı.
Girne Bölgesi İçmesuyu İsale Hattı kapsamındaki Emtan terfi istasyonu inşaatı ise Girne Kaza Mahkemesince durduruldu, dava halen devam ediyor. Terfi istasyonlarının elektrik bağlantı işlerine KIBTEK (Kıbrıs Elektrik Kurumu) tarafından 30 Haziran 2016 tarihinde başlanırken, bir tesise enerji verildi. KIBTEK’in elektrik bağlantısını ve kontrollerini gerçekleştirdiği 5 terfi istasyonunun abonelik işlemleri de DSİ tarafından başlatıldı. Diğer 11 terfi istasyonunda elektrik bağlantı işlemleri sürüyor. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme