• Haberler
  • Genel
  • Kıbrıs Türkleri, AİHM'e dava hazırlığında

Kıbrıs Türkleri, AİHM'e dava hazırlığında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki yaklaşık 30 dernek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça, 'AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği 90 milyon avroluk ceza, tek taraflıdır. Asıl katliam Kıbrıslı Türkler'e yapıldı' dedi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın eserlerini ve ilkelerini [&hellip]

Kıbrıs Türkleri, AİHM’e dava hazırlığında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yaklaşık 30 dernek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça, “AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği 90 milyon avroluk ceza, tek taraflıdır. Asıl katliam Kıbrıslı Türkler’e yapıldı” dedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eserlerini ve ilkelerini yaşatmak için kurulan Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.
ANITMEZAR İÇİN DIŞİŞLERİ DEVREDE
Afyonkarahisarlı gazetecilerin, Rauf Denktaş adına yapılacak anıtmezarın yapımını üstlenmek istemesinden memnun olduklarını söyleyen Dernek Başkanı Latif Akça, “Afyonlu gazetecilerimize ve onlara vesile olan Hasan Kundakçı komutanımıza teşekkür ederiz. Afyonkarahisar’ın bu gayretinden sonra Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Şu anda proje hazırlanıyor. 8 ay içinde anıtmezara başlanacak” dedi.
AİHM’İN KARARI TEK TARAFLI
Ziyarette Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 1974 Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye aleyhine verdiği 90 milyon avroluk tazminat cezasını da yorumlayan Akça, “AİHM, tamamıyla tek taraflı bir karar almıştır. Kıbrıs Türk’ünün en büyük sıkıntısı, diaspora ve lobicilik faaliyetinin yürütülememesidir. Biz bu konuda sınıfta kaldık. Örneğin Hocalar Katliamı’nı bile kendi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’nde ‘soykırım’ olarak tanıtamadık. Eğer bunu tanıtabilseydik, Kıbrıslı Türkler’e yapılanların da soykırım olduğu görülecekti” diye konuştu.
1 AY İÇİNDE DAVA AÇILACAK
Akça, Kıbrıs Türkleri olarak Yunanistan ya da Kıbrıs Rum tarafı aleyhine AİHM’de dava açmak için hazırlık yaptıklarını, 1 ay içinde davanın açılacağını söyledi.
Akça, şöyle devam etti:
“Biz gerek Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği olarak, gerekse içinde bulunduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Konseyi olarak, tazminat davası açmak için bir hazırlık yapıyoruz. 1963-1974 yılları arasında Birleşmiş Milletler görevlisi Jorge Villacrés Ortega’nında kitabında bahsedildiği gibi Kıbrıslı Türkler 103 köyden kovuldular. Katliamlar yapıldı. Muratağa ve Sandallar’da yapılanlar gün gibi ortada. Birleşmiş Milletler’de bunların raporları vardır. Biz bu konuda karşı dava açmaya hazırlanıyoruz. Yaklaşık 30 dernek olarak hepimiz bu davayı açmak istiyoruz. Bununla ilgili tüm gerçekleri açıklıyoruz. Avukatlarımız davanın Kıbrıs Rum tarafına mı, Yunanistan aleyhine mi açılacağı konusunda çalışma yapıyor. Hem maddi, hem manevi tazminat davası açmaya hazırlanıyoruz.”

MURAT ARISOY

DENKTAŞ’A
SAHİP ÇIKIYORUZ
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları, Rauf Denktaş’a sahip çıktıklarını belirtti. Abdioğulları, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rauf Denktaş adına yapılacak anıtmezar ile ilgili bir adım atamamıştı. Bunun üzerine Afyonkarahisarlı olan Hasan Kundakçı Komutanımız ile irtibata geçtik. Latif Bey’e Serdar Denktaş’a ulaşma imkanımız oldu. Kendileri bu teklifimiz karşısında mutlu oldular” dedi.

KONUKLAR, ÇINAR TERMAL’DE
Çınar Termal Bölge Bayii Ayşe Aykız, Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği üyelerinin Çınar Termal’de konakladıklarını söyledi. Aykız, Denktaş’ın “Her devrin adamı olmayın, Her devirde adam olun” uyarısının ilke olarak benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

AFYON, KIBRIS DAVASI’NIN YANINDA
Kocatepe Gazetesi Sahibi Sezer Küçükkurt, Kıbrıs Davası’nın Afyonkarahisar için neden önemli olduğunu anlattı. Küçükkurt, “Kıbrıs Barış Harekatı’nda, Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği merhum Nazmi Saatçi, ilk verdiğimiz şehitlerimizden bir tanesi. Afyonkarahisar’da bir mahalle O’nun ismini taşıyor. Kıbrıs Davası’nın Türkiye’de yeni yeni canlanmaya başladığı yıllarda Türk Basını’nın öncülüğünde, ‘Ya Taksim, Ya Ölüm’ ismi altında mitingler düzenlenmeye başlıyor. Bu mitinglerden biri de Afyonkarahisar’da, Hükümet Meydanı’nda düzenleniyor. Afyonkarahisar ve Türk Gençliği adına merhum İbrahim Küçükkurt da, merhum liderimiz Rauf Denktaş’a, Milli Mücadele’de büyük önemi olan Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı’nın bir kopyasını hediye ediyor. Afyon ve Türk Gençliği’nin, Kıbrıs Türk’ünün kurtuluşuna kadar Kıbrıs Türk’ü ile beraber olacağını ilan ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme