Kıbrıs'ta Yetiştirildi, AFSÜ'de İncelendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından menşe tescili alınmak istenen 'Spunta' patatesinin besin kompozisyonu ve glikoalkaloid analizleri, AFSÜ'nün Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarında yapıldı.

Kıbrıs'ta Yetiştirildi, AFSÜ'de İncelendi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniöversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölümü bünyesindeki Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarında, Doç. Dr. Cemal Kasnak yürütücülüğünde, Arş. Gör. Buket Özen Ünaldı ve Arş. Gör. Beyza Nur Gürgen’den oluşan ekip tarafından patates numunelerindeki solanin, glikoz, fruktoz, sakkaroz, nişasta, protein, kül ve kuru madde analizleri başarı ile gerçekleştirilerek rapor hâline getirildi ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarımsal Araştırma Enstitüsüne sunuldu.
SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Kasnak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün, Kıbrıs’ın kırmızı killi topraklarında yetişen “Spunta” patatesinin besin kompozisyonu ve glikoalkaloid içeriği analizlerini, AFSÜ’den talep ettiğini söyledi.

Kıbrıs’ın killi kırmızı topraklarında yetiştirilen patatesin tadının, dış pazarda benzersiz olarak kabul edildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kasnak, “Bunun sebebi kırmızı toprağın hem mineral içeriği bakımından hem de patates için önemli bir element olan potasyum açısından son derece zengin olmasıdır.” dedi.
Kıbrıs'ta Yetiştirildi, AFSÜ'de İncelendi

Bakmadan Geçme