• Haberler
  • Genel
  • KETEM istenilen farkındalığı oluşturdu – Kocatepe Gazetesi

KETEM istenilen farkındalığı oluşturdu – Kocatepe Gazetesi

Halk Sağılğı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, KETEM’in önlenebilir ya da erken teşhiste hayat kurtarılabilir düzeyde kanserle mücadele de toplumsal farkındalık oluşturduğunu söyledi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Kanser Erken Teşhis Merkezinin (KETEM) açılışından, yıllara göre çalışmalarından söz etti. Dr. Akgün, geçen yıl ilçelerde yapılan eğitimlerden, taramalardan, sağlıklı yaşam merkezi ve annelik okulundaki çalışmalarla, 2014 [&hellip]

KETEM istenilen farkındalığı oluşturdu

Halk Sağılğı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, KETEM’in önlenebilir ya da erken teşhiste hayat kurtarılabilir düzeyde kanserle mücadele de toplumsal farkındalık oluşturduğunu söyledi

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Kanser Erken Teşhis Merkezinin (KETEM) açılışından, yıllara göre çalışmalarından söz etti. Dr. Akgün, geçen yıl ilçelerde yapılan eğitimlerden, taramalardan, sağlıklı yaşam merkezi ve annelik okulundaki çalışmalarla, 2014 yılı planlamaları hakkında bilgiler verdi.
KETEM 2008’DE KURULDU
KETEM’in, 2008 yılında Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı, hastaneye entegre olarak Afyonkarahisar Devlet Hastanesi A blokta açıldığını söyleyen Dr. Lütfi Akgün, 2 oda da hizmet veren KETEM’in fiziki şartlarını düzeltmek için 2010 yılında K blok olarak adlandırılan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne taşındığını dile getirdi. Dr. Akgün; “KETEM burada 5 odada hizmet vermiştir. 2012 Yılında Afyonkarahisar Devlet Hastanesi A blok, K blok ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi birleştirilerek yeni hastane oluşturuldu. KETEM de bu hastaneye taşındı. 2012 yılında Sağlıktaki Değişim Projesi’yle TSM’ye bağlanan KETEM’de işleyiş aksadığı için, pratikte çalışmalar; Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şubesi’yle, Halk Sağlığı Müdür Yardımcılarıyla planlanmakta ve uygulanmaktadır. 2013 yılında Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’yle imzalanan protokol gereği; sarf malzemesi Devlet Hastanesi’nce, demirbaşlar ve araç temini Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır.” dedi.
RAMAZAN’DA EĞİTİMLERE
AĞIRLIK VERİLDİ
KETEM’in yeni hastane de hasta kabul odası, jinekolojik muayene odası, poliklinik odası ve arşiv odası olmak üzere 4 odada hizmet verdiğini aktaran Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün; “Arşiv odasını koridordaki bankları getirerek eğitim odası olarak da kullanmaktayız. Ayrıca hastanemizin eğitim odasından da yararlanmaktayız. Bir pratisyen hekim,1 tıbbi sekreter, 5 hemşire ve 2 ebeden oluşan KETEM’de kanseri önlemek için eğitimler, kanseri erken tespit etmek için taramalar ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Geçen yıl çalışmalarımızı planlarken; öncelikle bizim için önemli hafta, gün ve ayları işaretledik, bu günlerde eğitimleri ön planda tutmaya çalıştık. Televizyon, radyo, konferans programları hazırladık. Ramazan ayını, bayanlarımızın muayene olmak istemediğini, başvurularımızın az olduğunu düşünerek eğitim ayı olarak seçtik. Afyonkarahisar’da Kuran kurslarına katılım genel anlamda yüksek ama Ramazan ayında camilerde mukabeleye katılan bayan sayısı çok daha fazla. Camilerde bu iki grubu birleştirerek eğitim verdik.” diye konuştu.
EĞİTİMLER HASSASİYETLE
PLANLANDI
Ramazan ayı içerisinde özellikle sofralara özen gösterildiğine dikkat çeken Dr. Lütfi Akgün, bu ayda kanser ve beslenme konulu eğitimler seçtiklerini dile getirdi. Dr. Akgün; “Kanserin önlenebileceğini ve erken tespit edilebileceğini vurguladık. Ramazan sonrasına tarihi, saati, numarası yazılı randevular verdik, bu şekilde taramalara katılımı arttırdık. Öğrencilerin sınav tarihlerinin düşünerek okul eğitimlerini planladık. İlçelerimizin geçim kaynaklarını, yoğun oldukları zamanları, hava, yol şartlarını düşünerek ilçe eğitim ve kanser taramalarını planladık. Eğitim konularını belirlerken katılımcıların sosyo ekonomik durumunu, yaşlarını ve cinsiyetlerini göz önünde tuttuk.” şeklinde konuştu.
2013’DE HER İLÇEYE GİDİLDİ
İlçelerde kendileriyle çalışacak gönüllülerle bağlantı kurmaya çalıştıklarını, bazı ilçelerde Toplum Sağlığı Merkezleri, bazı ilçelerimizde Aile Sağlığı Merkezleri, bazı ilçelerimizde derneklerle, okul aile birlikleriyle veya muhtarlarla çalıştıklarını aktaran Dr. Akgün; “Özellikle TSM performans kriterlerinin uygulamaya geçmesi son 6 ayda işimizi kolaylaştırdı. KETEM olarak 2013 yılında her ilçeye gittik. Kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu anlattık. Eğitimleri interaktif devam ettirirken, serviks kanseri taraması yaptık. İlgili aile hekimlerimizin nüfusunu bölgesel taramaya aldık. Bu bölgelere daha sık gittik, belediyelerinde iş birliğiyle halkımızı KETEM’e getirerek meme, kolon ve prostat kanseri taramalarını da yaptık.” ifadelerini kullandı.
KANSER TARAMALARI ARTTI
KETEM çalışanlarının geçen yıl 58 defa ilçelere gittiklerini aktaran Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, 24 kez ilçe belediyeleriyle birlikte çalışarak ücretsiz hasta getirmelerini sağladıklarını ifade etti. Dr. Akgün şöyle konuştu: “Entegre oldukları Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde çalışmalarımıza hızla devam ettik. Öncellikle sağlık çalışanlarımıza eğitimler düzenleyerek kanserin önlenebileceğini anlattık. Hastane girişine ve poliklinik önlerine stantlar kurduk, hastane koridorlarında broşürler dağıtarak eğitimler verdik. Bu şekilde kanser taramalarına katılımlar daha fazla oldu.”
44 BİN BROŞÜR DAĞITILDI
KETEM için en büyük avantajlardan bir tanesinin Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu’nun bulunması olduğunu ifade eden Dr. Lütfi Akgün şunları söyledi: “KETEM’den her sabah bir arkadaşımız Sağlıklı Yaşam Merkezine gidiyor, kanseri ve KETEM’i anlatarak, taramalara davet ediyor. Bizler KETEM olarak kanseri, beslenmenin fiziksel aktivitenin önemini anlatıyorduk. Ama hastayı sağlıklı beslenmesi fiziksel aktivitesi konusunda takip edemiyorduk. Bu merkezde muayeneleri yapılan hastalara sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite birebir anlatılıyor ve takipleri yapılıyor. Geçen yıl KETEM faliyetlerini, kanser ve beslenmeyi, kanser ve sigarayı, meme kanserini, kendi kendine meme muayenesini, serviks kanserini, kolon kanserini, prostat kanserini, mide kanserini anlatan toplam 44000 broşür dağıtıldı, 250 afiş asıldı. Kanser’in önlenebilir ve erken tespit edilebilir bir hastalık olduğunu belirten bez afişler, 2000 KETEM logolu balon, KETEM tanıtım ve eğitim çalışmalarında kullanıldı.”
HER YER DOLAŞILDI
İki ayrı radyo ve iki televizyon programına katıldıklarını dile getiren Dr. Lütfi Akgün, televizyon programları tekrarının 10 kez yayınlandığını ifade etti. Yediden yetmişe herkese ulaşmaya çalıştıklarını belirten Dr. Akgün; “Halkımızın kendini daha rahat hissedebileceği ve bize çekinmeden gelebileceği ortamlara girdik. Hasta gelmiyor diye oturmadık, kahveleri, fırınları, evleri dolaştık. Örneğin Afyonkarahisar’da kadınlarımız ev ekmeği yapar ve mahalle fırınlarında pişirirler. Biz buralara giderek birebir eğitimler verdik. Eğitim verdiğimiz her kadından öğrendiklerini komşularına, akrabalarına anlatmalarını ve hasta yönlendirmelerini istedik. Gönüllü olarak, özveriyle, ekip ruhuyla Afyon Devlet hastanesiyle, Sağlıklı Yaşam Merkeziyle, Halk Sağlığı Müdürlüğüyle uyum içerisinde çalıştık.”
KANSER TARAMALARI
YÜZDE 310 ARTTI
KETEM tarafından yürütülen çalışmalar sonucu geçen yıl 2013 yılında 11.949 kişiye kanser taraması yapıldığını açıklayan Dr. Akgün sözlerine şöyle devam etti: “4 Bin 332 meme kanseri, 8321 serviks kanseri, 3227 kolon kanseri, 1239 prostat kanseri taraması yapıldı. Bir önceki yıla göre kanser taramaları yüzde 310 arttı. 6 Meme kanseri, 14 serviks kanseri, 3 kolon kanseri, 1 prostat kanseri, 19 preinvaziv lezyon tanısı konuldu ve hastalar tadavileri için sevk edildi. Bir önceki yıla göre saptanan kanser ve preinvaziv lezyon sayısı yüzde 331 arttı.” >>Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme