Ketamin Zararları Nedir? Kimlere Verilir?

Ketamin zararları nedir? Kimlere verilir? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Ketamin zararları nedir? Kimlere verilir. Tüm bu soruların  yanıtı haberimizde.

Kullanımında artış kaydedilen Ketamin hangi amaçlar ile nerelerde kullanılır? İşte yanıtlar…

Ketamin, anesteziyi başlatmak ve sürdürmek için kullanılan bir ilaç türüdür. Ketamin HCl (2-o-klorofenil-2-metilaminosiklohekzanon hidroklorür), hafif ve belirgin bir kokuya sahip. Ayrıca beyaz, kristalize bir toz ya da hap halinde sunuluyor. Rengi ve kokusu yok, tadı da yok ve bu nedenle yasa dışı kullanıma yönelik eğilim ve sıklık maalesef artıyor. Ketamin insan vücudu üzerinde derin etkiler bırakıyor. Kullanımı durumunda etki mekanizması kompleks ve özetle karaciğer sitokrom P450 enzim sistem ile norketamin ve dehidronorketamine dönüştürülüyor. Beyinde birçok reseptör ile etkileşime giriyor. N-metil-D-aspartat (NMDA), opiyat, muskarinik, kolinerjik ve nikotinik reseptörler başta olmak üzere çeşitli reseptörler ile etkileşiyor. Şizofreniye kadar giden sonuçlara neden oluyor.

Peki, Keratamin hangi alanlarda kullanılıyor?

KERATİMİNİN VETETİNET TIP YERİ

Ketamin, Veteriner Tıpta, Veteriner hekimler tarafından anestezik ve ağrı kesici etkileri nedeniyle kedilerde köpeklerde, tavşanlarda, farelerde ve diğer küçük hayvanlarda sıklıkla kullanılır. İndüksiyon ve anestezik bakımda Atlarda kullanımı da oldukça yaygındır. Kemirgenlerde kullanılan anestezi formülünün de önemli bir ürünüdür. Veteriner hekimler, katamini sakinleştirici ilaçlarla birlikte ketamin kullanır. Büyük hayvanlarda da ağrı kesici olarak kullanılabilen ketaminin, büyükbaş hayvanlarda daha az etkili olduğu düşünülmektedir.

UYUŞTURUCU OLARAK KULLANIMI

Ketaminin eğlence amaçlı uyuşturucu olarak kullanımı dünyada çok sayıda fazla ölümle neden olmuştur. Ölümlerin çoğu gençler arasında görülmüştür. Bu nedenle ketaminin kontrolü hakkındaki yasak ve sınırlandırmalar arttırılmıştır. Anesteziye yol açmayacak dozlarda (tıbbi açıdan düşük dozlarda) ketamin, kişinin fiziksel bedenine ve dış dünyaya karşı duyarsızlaşması ve derealizasyonu olarak bilinen bir kopma hissiyle karakterize edilen disosiyatif bir durum üretir. Yeterince yüksek dozlarda, kullanıcılar görsel ve işitsel halüsinasyonlar sonucu aşırı kimliksel ayrışma hali olan ve “K-hole” olarak adlandırılan durumu deneyimleyebilirler. John Lilly ve David Woodard (diğerlerinin yanı sıra) ketaminle kendi psikonatik deneyimleri hakkında kapsamlı yazılar yazdılar. Kafa karışıklığı ve amneziye sebep olabilmesi nedeniyle, bazı tecavüz olaylarında da ketamin kullanılmıştır.

KERATAMİN KİMLERE VERİLİR?

Ketamin zararları arasında öne çıkan bir diğeri de psikozda pozitif ve negatif şizofreni semptomlarının her ikisinin de görülmesi şüphesiz. Ketamin kimler kullanıyor sorusuna bazı yanıtlar mevcut. Yasadışı tercihi genel itibarıyla gece kulüplerini, dans partilerini sıklıkla tercih eden gençler arasında yoğunlaşmıştır. Ek olarak eşcinsel ve biseksüel erkeklerdeki ketamin kullanımı da bir hayli fazladır.

Ketamin 1962’de genel anestezide kullanılan ve Fensiklidin olarak da bilinen PCP’ye güvenli alternatif umuduyla bir ilaç firması tarafından geliştirildi. Başlangıçta bir veteriner anestezik olarak uygulanırken 1970’de insanlarda kullanımı onay aldı. Günümüzde yasal kullanımı sınırlı; ağırlıklı olarak küçük ameliyatlar ve veteriner hekimler nezdince kullanılıyor.

Bakmadan Geçme