• Haberler
  • Gündem
  • 'Keşke kar tüm yolları kapatsa, yolları açarız. Ama susuz kalamayız'

'Keşke kar tüm yolları kapatsa, yolları açarız. Ama susuz kalamayız'

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi ekiplerinin karla mücadeleye hazır olduğunu belirten Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy, 'Keşke bir metre kar yağsa da iş makinelerimizle, greyderlerimizle köy yollarımızı açmak için çaba sarf etsek ve susuzluk yaşamasak. Kardan kapanan yolu açarız ama olmayan suyu bulamayız' dedi   Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, gazeteniz Kocatepe [&hellip]

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi ekiplerinin karla mücadeleye hazır olduğunu belirten Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy, “Keşke bir metre kar yağsa da iş
makinelerimizle, greyderlerimizle köy yollarımızı açmak için çaba sarf etsek ve susuzluk yaşamasak. Kardan kapanan yolu açarız ama olmayan suyu bulamayız” dedi

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, gazeteniz Kocatepe çalışanlarını ziyaret etti. Toy ziyaret sırasında güncel konularla ilgili soruları cevaplandırdı. Toy’un ziyaretinde; Kocatepe Gazetesi sahibi Sezer Küçükkurt, Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın ve muhabir Burcu Aydın hazır bulundu.
“YAYLA YOLLARI YAPIMINDA
MESAFE KATEDİLDİ”
Murat Toy, yaylalarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında İl Özel İdaresi hizmetleriyle çok büyük mesafeler kat edildiğini söyledi. Toy, “Emirdağ, Dinar, Sandıklı ilçelerimizde yayla yolları açtık. Bu yaylalara yol açmamızla birlikte daha önce işlenmeyen tarım arazileri şu anda işlenir duruma geldi. Yol olmadığı zaman bir biçer döveri araziye çıkarmak mümkün olmuyordu. Ama bu konuda çok büyük mesafeler kat ettik. Halada kat etmeye devam ediyoruz. Bu durum toplum nezdin de çok büyük bir karşılık gördü. İnsanlarımız çok mutlu oluyor. Dinar ilçemizde iki yayla yolu açtık. İnsanlarımız çok mutlu oldu. Bu sayede hayvani ürünleri pazara götürerek satma imkânı doğdu. Bu durum ekonomiye çok büyük bir yarar sağladı. Kırsal kesimde ki insanımız için büyük yararlar sağlandı.” dedi.
“SU YÖNETİMİ KAMU
TARAFINDAN YAPILMALI”
Yer altı su kaynaklarının her geçen gün azaldığının altını çizen Murat Toy, su kaynaklarının tek elden ve doğru biçimde yönetilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Toy, “2019 yılında Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak göreve başladığımda özellikle su yönetimi konusunda bir boşluğun olduğunu fark ettim. Bu konuda İl Özel İdaremizde Kanal ve Su Hizmetleri Müdürlüğümüzle bir çalışma yaptık. Mevzuata göre köylerimize su temin etme İl Özel İdaresinin görevidir. Ancak su şebekesini işletme görevi köy muhtarlarına aittir. Köylerimizde köy muhtarlarımız su paralarını toplama konusunda büyük sıkıntılar çektiklerinden dolayı yönetimin kamu tarafından yapılmasının faydala olacağı kararıyla bir çalışma başlattık.” diye konuştu.
“ÇAY İLÇESİ SU YÖNETİMİNDE ÖRNEK OLUŞTURDU”
“Sayın Valimiz Gökmen Çiçek Başkanlığı’nda 17 ilçe Kaymakamı ile bir toplantı yaptık.” diyen Toy, “Söz konusu toplantıda yaptığım sunumla konuyu anlattım. Sayın Valimiz Çay ve Dinar ilçelerini pilot ilçe seçti. Bu iki ilçemizde Köylere Hizmet Götürme Birlikleri (KHGB) bünyesinde bir yönetim modeli oluşturulacaktı. Biz hızla işe başladık. Çay ilçemizde Kaymakam bey tüm köylerin su yönetimini KHGB bünyesine almasıyla burada güzel bir sistem kuruldu. İlimizde şu anda su yönetimi ve su sıkıntısı konularında sıkıntı olmayan tek ilçe köyleriyle birlikte Çay ilçesidir. Çünkü su kullanımı kontrol altındadır.” şeklinde konuştu.
“SU KULLANIMI MUTLAKA
KONTROL ALTINA ALINMALI”
Murat Toy, köylerde mevcut şartlarda her aboneye günlük 500 tonluk su sağlanması halinde bile söz konusu mantıkla su yeterliliğinin sağlanamayacağını söyledi. Toy şunları kaydetti: “Mutlaka suyun kullanımının kontrol altına alınması lazımdır. Bu durum köyden beldeye, ilçeden şehirlere kadar tüm kullanıcılar için geçerlidir. Dünyada ki içilebilir su kaynakları bilimsel verilere göre yüzde 3 civarındadır. Çünkü tüm su kaynakları tamamen içilebilir evsafta değildir. Artezyen vurulduğunda derinlik arttıkça suyun içilebilirlik özelliği azalmaktadır. Arsenikten tutunda zararlı kimyasal maddeler suyun içim kalitesini düşürmektedir. Dünya ölçeğinde içilebilir su ölçeğinin standardı vardır. O standartlara uymak zorundayız. Doğal kaynaklardan kendiliğinden akan kaynak sularımız bizim için altın değerindedir. Bunların kıymetini bilmek zorundayız.”
“KARDAN KAPANAN YOLLARI AÇARIZ AMA OLMAYAN SUYU BULAMAYIZ”
Tüm ilçelerde köylerle birlikte su kullanımının yönetilmesi gerektiğine vurgu yapan Toy sözlerini şöyle tamamladı: “Çay ilçemiz köyleriyle birlikte güzel bir örnek oldu. İnşallah bu güzel örnek diğer ilçelerimizde de yaygınlaşacaktır. Yakında İhsaniye, Hocalar, Dinar ve diğer ilçelerimizde yılbaşından itibaren su yönetimiyle ilgili büyük bir gelişme olacak. İnşallah onunda sonuçlarını birlikte göreceğiz. Bu sayede Afyonkarahisar Türkiye’ye su kullanımı yönetiminde örnek olacak. Su yönetimini kontrol altına almadıktan sonra bizim köylerimizde suyu yetirmemiz imkânsızdır. Zaten iklim şartları dolayısıyla her geçen gün su kaynaklarımız azalıyor. Kar ve yağmur yağışı olmadığından yer altı su kaynakları beslenemiyor. Bu yüzden su kullanımını kontrol altına almak zorundayız. Kış mevsimindeyiz. Benim şahsi beklentim şu; İnşallah bir metre kar yağarda tüm yollar kapanır. Biz Özel İdare ekipleri olarak kapanan yollarımızı açarız. Ancak su kaynakları yetersiz olduğunda su kaynağı temin etme imkânımız yoktur. Keşke bir metre kar yağsa da biz iş makinelerimiz ve greyderlerimizle köy yollarımızı açmak için çaba sarf etsekte susuzluk yaşamasak. Kardan kapanan yolu açarız ama olmayan suyu bulamayız.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme