• Haberler
  • Genel
  • Kesintili eğitime geçilmeli – Kocatepe Gazetesi

Kesintili eğitime geçilmeli – Kocatepe Gazetesi

Eğitim süreçlerinin düzgün planlanmamasının sonucu olan zorunlu 8 yıllık kesintisiz eğitimin daha fazla sürdürülmemesi gerektiğini savunan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Abdullah Çelik, 2012-2013 eğitim öğretim yılı için şimdiden altyapı çalışmalarına başlanarak, gerekli yasal düzenlemenin yapılıp 18. Milli Eğitim Şura kararı gereği kesintili eğitime geçilmesi gerektiğini kaydetti İlköğretimde 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçme serüveninin sivil, normal, [&hellip]

Kesintili eğitime geçilmeli

Eğitim süreçlerinin düzgün planlanmamasının sonucu olan zorunlu 8 yıllık kesintisiz eğitimin daha fazla sürdürülmemesi gerektiğini savunan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Abdullah Çelik, 2012-2013 eğitim öğretim yılı için şimdiden altyapı çalışmalarına başlanarak, gerekli yasal düzenlemenin yapılıp 18. Milli Eğitim Şura kararı gereği kesintili eğitime geçilmesi gerektiğini kaydetti

İlköğretimde 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçme serüveninin sivil, normal, bilimsel ve pedagojik bir sürecin sonunda gerçekleşmediğini kaydeden Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Abdullah Çelik, 28 Şubat 1997’de MGK toplantısında alınan kararla “8 Yıllık kesintisiz eğitim, tüm yurtta uygulamaya konulmalıdır.” denilerek dayatıldığını ifade etti.
298 Ülkeden 20’sinde uygulanıyor
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu değiştirilirken 33. maddesinde “Güzel sanatlar alanlarında özel istidat ve kabiliyetleri beliren çocukları küçük yaşlardan itibaren yetiştirmek üzere ilköğretim ve ortaöğretim seviyesinde ayrı okullar açılabilir veya ayrı yetiştirme tedbirleri alınabilir. Özellikleri dolayısıyla bunların kuruluş, işleyiş ve yetiştirme ile ilgili esasları ayrı bir yönetmelikle düzenlenir.” denilerek mesleki yönlendirme sürecinin sadece güzel sanatlar ile sınırlandırıldığını kaydetti. Çelik, mesleki teknik eğitimin yönlendirme ve hazırlık aşaması ortadan kaldırılarak 8 yıllık zorunlu eğitim ile El Salvador, Seysel Adaları, Ruanda, Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti gibi 298 ülkeden sadece 20’sinde uygulanan ve eğitimde asla örnek olarak gösterilemeyecek bir sistemin Türkiye’de MGK tarafından dayatıldığı görüşünü aktardı.
Seçenekli esnek model savunuluyor
Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Abdullah Çelik, çocukların sosyal, fiziksel ve fizyolojik gelişim süreçleri dikkate alındığında 8. sınıfa devam eden 14-15 yaşındaki öğrenci ile 7 yaşındaki öğrenciyi aynı zaman diliminde aynı koridora, aynı bah-çeye, aynı tuvalete, aynı dersliğe mahkûm eden 8 yıllık kesintisiz, zorunlu, çarpık bir yaklaşımın söz konusu olduğunu ifade etti. 18. Milli Eğitim Şurası’nda Eğitim-Bir-Sen’in görüşlerini aktardığı bir platformda, konu eğitimin sosyal paydaşları ile tartışılıp tavsiyeleri üzerine 1+4+4+4 olarak kesintili, zorunlu ve son 4 yılı esnek olacak şekilde toplam 13 yıl olarak düzenlendiğini kaydeden Çelik; “Eğitim-Bir-Sen olarak 1 yıl okul öncesi, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl ortaöğretime hazırlık ve 4 yıl devam zorunluluğu olmayan ama diploma zorunluluğu olan yaygın, örgün, interaktif olmak üzere çeşitli seçenekleri barındıran esnek bir eğitim modelini savunuyor ve bunu elzem görüyoruz. Mesleki eğitim açısından özellikle ikinci 4 yılda seçmeli dersler havuzunun geniş tutulduğu bir yönlendirme süreci olması, son 4 yılın ise örgün eğitime devam edenler açısından mesleki olgunlaşma şeklinde düzenlenme gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Kapsam sınırlandırılmamalı
Abdullah Çelik açıklamasının devamında; “Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, mesleki yönlendirmeyi esas alan ortaöğretime hazırlık aşaması olan ikinci 4 yılın eğitimde en önemli aşama olduğunu dikkate alarak, Temel Eğitim Kanunu’nun 33. maddesinde yer alan ve güzel sanatlarla sınırlanan “özel istidat ve kabiliyetleri beliren çocukları küçük yaşlardan itibaren yetiştirmek üzere” şeklinde vurgulanan mesleki yönlendirmenin kapsamını, spor liseleri, meslek liseleri gibi genişletmesini ve sınırlandırmamasını bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Kısa süreli kurslar düzenleniyor
Şube Başkanı Abdullah Çelik, mesleki yönlendirme sürecinin eğitimde yok edildiği için zamanında meslek liseleri-ne gitmesi gereken gençlerin akademik, genel lise sonrası İş-Kur ve benzeri kurum ve kuruluşlar tarafından kısa süreli kurslarla yeniden meslek sahibi yapılmaya çalışıldığını kaydetti. Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim süreçlerinin düzgün planlanmamasının sonucu olan bu ve benzeri uygulamalar, zorunlu 8 yıllık kesintisiz eğitimi daha fazla sürdürülmemesi gerektiğini bize işaret etmektedir. 2012-2013 Eğitim öğretim yılı için şimdiden altyapı çalışmalarına başlanarak, gerekli yasal düzenleme yapılmalı ve 18. Milli Eğitim Şura kararı gereği kesintili eğitime geçilmelidir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme