• Haberler
  • Genel
  • Kesimhaneler, kamera ile denetlenecek – Kocatepe Gazetesi

Kesimhaneler, kamera ile denetlenecek – Kocatepe Gazetesi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, et kesimhanelerinde yeni bir uygulamayı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Kısa sürede hayata geçecek proje kapsamında tüm kesimhanelerin hayvan giriş ve kesim yerleri kameralarla denetlenecek. Türkiye'de ilk olacak uygulama, diğer illere de örnek teşkil edecek 'Kaliteli ve lezzetli etin merkezi' olma iddiasındaki Afyonkarahisar'ın bu çabasını güçlendirecek yeni bir uygulama yürürlüğe giriyor. [&hellip]

Kesimhaneler, kamera ile denetlenecek

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, et kesimhanelerinde yeni bir uygulamayı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Kısa sürede hayata geçecek proje kapsamında tüm kesimhanelerin hayvan giriş ve kesim yerleri kameralarla denetlenecek. Türkiye’de ilk olacak uygulama, diğer illere de örnek teşkil edecek

“Kaliteli ve lezzetli etin merkezi” olma iddiasındaki Afyonkarahisar’ın bu çabasını güçlendirecek yeni bir uygulama yürürlüğe giriyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün öncülük ettiği projeyle, kesimhanelerdeki hayvan girişleri ve kesimler kameralar ile denetlenecek. Kesimhanelere kurulacak kameralar, internet bağlantısıyla İl Müdürlüğü’nde oluşturulacak İzleme Merkezi’ne 24 saat görüntü akışı sağlayacak. Harekete duyarlı kameralar, kesimhanelerde kaçak et kesiminin de önüne geçecek.
KONTROL, GÜVENİ ARTIRIR
Proje hakkında bilgi veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, et sektöründe markalaşma yolunda ilerleyen Afyonkarahisar’ın bu proje ile, yerini sağlamlaştıracağını belirtti. Arap, “Et sektöründe önemli bir seviyeye geldiğimizi düşünüyorum. İstenilen seviyeye sucuk alanında ulaşıyoruz. İşletmelerin, ilgili yönetmelik seviyesine çıkarıldığını düşünüyorum. Kesim süreci de denetlenebilir hale geldiğinde Afyonkarahisar ili genelinde bu sektörde çok önemli değişim sürecini atlatmış bir il olacaktır. Bu sistem hayata geçtiği takdirde Afyonkarahisar örnek bir il haline gelecektir. Kontrol edilebilirlik bizim işimizi kolaylaştırabileceği gibi et üreticileri açısından da bir güven telkinidir. Gelecekte bu işten daha çok ekmek yemek istiyorlarsa bu işe 4 elle sarılmaları gerekir. Bu işin tanıtımı bile çok önemli” dedi.
TÜM KESİMHANELERE
KURULACAK
Afyonkarahisar’da tüm kesimhanelerde kameralı sisteme geçileceğini kaydeden Arap, “Biz bu uygulamayı tüm belediye ve özel kesimhanelerde gerçekleştireceğiz. Kamera ile 24 saat merkezi buradan izleme şeklinde harekete duyarlı, 24 saat kontrol altında olabilecek bir sistem. Bayram öncesinde teknik altyapı oluşturmak için firmalarla görüşüldü. Kesimhane sahipleri içinden seçtiğimiz komisyon bizim nezdimizde teknik olarak firmalarla görüştü. Bu uygulamayı internet altyapısı ya da uydu sistemiyle sağlayacak bir sistemi kesimhanelerde düşünüyoruz. Kesimhanenin büyüklüğüne göre 2,3,5 kamera olabilir. Bizim için önemli olan hayvan girişi ve kesimin yapıldığı yer. Belki 1 kamera yetmeyecektir. Biz personelin idari işlerinin yapıldığı bölümün herhangi bir yönünü takip edecek değiliz. Kişilerin dinlenme ya da yemek yedikleri alanlar bizi ilgilendirmiyor. Bizi sadece hayvanların kesildiği ve girdiği noktalar ilgilendiriyor” ifadelerini kullandı.
24 SAAT KAMERADA
Kaliteli ve şeffaf üretim tarzını benimseyen firmaların denetime soğuk bakmayacağının altını çizen Arap, kaçak et kesiminin önüne geçmek için gayret ettiklerini aktardı. Arap, “24 kesimhanemiz var. Hastalıklı, tüketime izin verilmeyecek hayvanların kesimini engellemek gerekiyor. Küpe ve belge kontrolü yapılıyor. Kesim saatinde veteriner hekimimiz bulunduruluyor. Bizim veteriner hekimi görevlendirdiğimiz saatler dışında kesilmek istenen hayvanlar, hastalıklı, küpesiz, riskli olabilir. 24 saat kayıt esaslı, görüntü aldığında uyarı verecek, hangi faaliyetler yapılmış, bunları takip edeceğiz” dedi.

Veteriner hekimler görev başında

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, kesimhanelerde veteriner görevlendirdiklerini, bu uygulamanın da Türkiye’de ilk olduğunu kaydetti. 12 hekimi, kesimhanelerde istihdam ettiklerini hatırlatan Arap, “Karkas ete bakarak kimse etin sağlıklı olup olmadığını anlayamaz. Hayvan daha kesime geldiğinde, dış bakısı, tüylerinin durumu, gözlerindeki durumu, birçok etkeni inceleyerek bir kanaat oluşur. Kesim sonrasında da iç organlara bakarak birtakım hastalık belirtileri tespit edilebilir. Kesim öncesi ve sonrasında etin sağlıklı olup olmadı��ına karar verebilir. Sadece karkasa bakarak etin sağlıklı olup olmadığını bilmek mümkün değil. Veteriner hekimlerimiz, bu görevi yerine getiriyor” diye konuştu.

MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme