• Haberler
  • Genel
  • Keşfedilmeyi bekleyen güzellikler merkezi Afyonkarahisar

Keşfedilmeyi bekleyen güzellikler merkezi Afyonkarahisar

Tarihi, doğal ve kültürel varlıklarıyla Anadolu’da önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’ın bu güzelliklerinden bazıları yeni yeni keşfedilirken, bazıları da keşfedilmeyi bekliyor Yaklaşık 5 bin yıllık bilinen tarihinde Hitit, Frig, Yunan, Roma ve Bizans egemenliğinde kalan Afyonkarahisar, 1200 yılından beri ise Osmanlı’ya yurt olmuş. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı’nı kesin Zafere ulaştıran, Türk milletinin inancı, bağımsızlık aşkı [&hellip]

Keşfedilmeyi bekleyen güzellikler merkezi Afyonkarahisar

Tarihi, doğal ve kültürel varlıklarıyla Anadolu’da önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’ın bu güzelliklerinden bazıları yeni yeni keşfedilirken, bazıları da keşfedilmeyi bekliyor

Yaklaşık 5 bin yıllık bilinen tarihinde Hitit, Frig, Yunan, Roma ve Bizans egemenliğinde kalan Afyonkarahisar, 1200 yılından beri ise Osmanlı’ya yurt olmuş. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı’nı kesin Zafere ulaştıran, Türk milletinin inancı, bağımsızlık aşkı ve mücadele azmini tarih sayfalarına altın harflerle yazdıran Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman Mehmetçiğin Kocatepe’de gerçekleştirdiği Büyük Taarruza ev sahipliği yapmış ve dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri Afyonkarahisar’da atılmıştır.
Mermer, termal turizm, sucuk ve lokumun başkenti olan Afyonkarahisar, İç Batı Anadolu’nun ortasında kara ve demir yollarının kesiştiği kavşak noktasında önemli bir merkez konumunda. Günde 50 bin aracın geçiş yaptığı ve ortalama 2 saatini ayırdığı Afyonkarahisar, tarih boyunca sürdürdüğü doğu-batı, kuzey-güney arasında köprü vazifesi görme özelliğini koruyor. Tarihi mekan, ören yeri, kaplıca ve doğal güzellikleriyle, tarihle doğayı buluşturan Afyonkarahisar, büyük savaşlara da tanıklık etmiş. Bu savaşlardan en önemlisi de Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna zemin hazırlayan Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren Büyük Taarruz’un emrinin verildiği şehir olma özelliğine sahip olan tek şehrin yine Afyonkarahisar olması. Şehrin doğal kültürel ve tarihsel zenginliği ile birlikte kavşak noktasında olması da ekonomik gelişmesinde yararlı oluyor. Lokum, kaymak, sucuk, pastırma ve termal turizm Afyonkarahisar’a iyi gelir getiriyor. Ayrıca İscehisar İlçesi’ndeki zengin mermer yataklarını işletmek üzere o bölgede irili ufaklı çok sayıda atölye bulunuyor. Bunun yanında Alkoid, şeker, selüid, un, yağ, yem, çimento gibi sanayi yatırımları yanında son yıllarda turizm gelirinin payı artmıştır.
Tarihsel ve kültürel zenginlikleri yanında Akdağ gibi doğal güzellikleri ve zengin jeotermal kaynakları bulunan Afyonkara-hisar son 10 yılda termal turizm alanında önemli gelişmeler yaptı. Jeolojik bir oluşum olan İscehisar, Döger, Seydiler bölgesindeki peri bacaları bu yörelerdeki Frig kaya anıtları, mezarları ilin merkezindeki Karahisar Kalesi ve eski evler, camiler, arkeoloji müzesi görülmeye değer kültürel varlıklar arasında. Tokalı Kanyon ile Akdağ Tabiat Parkı özellikle dağcıların rağbet ettiği doğal güzellikler arasında yer alıyor. Kaplıcalarında bulunan üç, dört, beş yıldızlı otellere her yıl yenileri ekleniyor. Mevcut eski tesislerde ise iyileştirme ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kaplıcalara çok fonksiyonlu termal tatil köyü kapsamında düzenlemeler getiriliyor. Yılın on iki ayı hizmet verebilen bir sektör olan termal turizm de ayrıca çok sayıda ikinci konut türünde yapılaşmalar hızla devam ediyor.
Afyonkarahisarin tarihi Hititler’e kadar uzanmaktadır. Hititlerden sonra bölgeye yerleşen Frigler zamanında yazılı belgelere geçiyor. İlk kez Frig Krallığı’ndan Akroneos şehre adını veriyor. Eski Yunan metinlerinde Akronio şeklinde geçen isim Romalılardan kalan eski paralar ve Latince yazılarda Akronium olarak görülmektedir. Bizans egemenliği sırasında dilsel gelişimler sonucu Akroenos olarak adlandırılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra şehre Afyonkarahisar bileşik ismi verilmiş. Afyon, bilindiği gibi gelincikgillerden haşhaş adındaki bitkinin, olgunlaşmamış ürününden elde edilen koyu renkli bir maddedir.
Afyonkarahisar’da Eski Tunç Çağından beri varlığı bilinen sıcak su kaynakları, Frig döneminde kullanılmaya başlanmış. Gazlıgöl ve Hüdai kaplıcaları, bu dönemden itibaren şifa arayanların uğrak yeri olmuş. Önceleri geleneksel kaplıca tedavisi veya hamam ihtiyacı için kullanılan kaplıcalar, günümüzde termal tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olarak hizmet veriyor. İlde çok sayıda tesis, bilimsel metotların kullanıldığı fizik tedavi üniteleriyle termal turizmin hizmetine sunulmuş bulunuyor. Hitit, Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıların yaşadığı kent, bu medeniyetlerin eserlerinden oluşan açık hava müzesi konumunda bulunuyor. Afyonkarahisar’a gelenler, Frig Vadisi ve ören yerleri, Dinar Ören Yeri, Emirdağ Hisarköy Ören Yeri, İhsaniye-Döğer Ören yeri, Aslankaya, İhsaniye-Kayıhan beldesi Göynüş Vadisi Ören Yeri, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Ayazin köyü Ören Yeri, peri bacaları ve kaya yerleşim yerlerini ziyaret ediyor. Afyonkarahisar Kalesi ise yüzlerce yıla tanıklığını gözler önüne seriyor. MÖ 3 binli yıllara uzanan tarihiyle Afyonkarahisar, sanat tarihi açısından önemli mimari yapıları da barındırıyor. İhsaniye ilçesindeki ‘Ana Tanrıça Kibele’ adına yapılmış açık hava tapınakları ve Ayazin Kilisesi ile şehir merkezindeki Ulu Cami, Gedik Ahmet Paşa Cami bu eserlerden sadece birkaçı.
Doğa turizminde de iddialı Afyonkarahisarde, Akdağ eteklerindeki Kocayayla, ortalama 1600 metre yüksekliğiyle geyik ve yılkı atlarını barındırıyor. Anadolu’nun çıplak dağları, çölleşmeye yüz tutmuş alanlarının yanında Karadeniz Bölgesi’ni aratmayan ormanları, su kaynakları, çayırları ve zengin bitki örtüsüyle Afyonkarahisar, modern hayatın karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için fırsat oluşturuyor. Kocayayla’daki 20 kilometre uzunluğundaki kanyon ve kanyondan Çivril Gölü’ne dökülen Akçay ise kentin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Öte yandan, Afyonkarahisar milli parkları, Kurtini Mağarası, Dipevler-İnsuyu Mağarası, Suçıkan Mağarası, Buzluk Mağarası, Karacamal ve Dipsiz Mağarası her yıl birçok ziyaretçiye kapısını açıyor. Karakuyu, Eber, Karamık ve Acı Göl ise barındırdıkları kuş çeşitleriyle ayrı ayrı kuş cennetleri konumunda bulunuyor. Marmara’yı Akdeniz’e, Ege’yi İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya bağlayan yolların kesiştiği Afyonkarahisar’dan günün hemen hemen her saati her şehre otobüsle ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca, kentte demir yolu hattı da bulunuyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme