• Haberler
  • Genel
  • Kentsel dönüşümde vatandaşın rızası gözetilecek

Kentsel dönüşümde vatandaşın rızası gözetilecek

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen sürecin uzun bir zaman diliminde gerçekleşeceğini belirtti. Vatandaşın rızası gözetilerek bir uygulama yapılacağının altını çizen Okumuşer, Afyonkarahisar’daki belediyelerden rezerv alan ve riskli alan tespiti istediklerini kaydetti Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen ve 5 Ekim’de ilk temsili uygulaması gerçekleştirilen hasarlı yapıların tespiti ve yıkımı, [&hellip]

Kentsel dönüşümde vatandaşın rızası gözetilecek

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen sürecin uzun bir zaman diliminde gerçekleşeceğini belirtti. Vatandaşın rızası gözetilerek bir uygulama yapılacağının altını çizen Okumuşer, Afyonkarahisar’daki belediyelerden rezerv alan ve riskli alan tespiti istediklerini kaydetti

Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen ve 5 Ekim’de ilk temsili uygulaması gerçekleştirilen hasarlı yapıların tespiti ve yıkımı, Afyonkarahisar’da da gerçekleştirilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Afyonkarahisar’da merkez ve ilçe belediyelerine konuyla ilgili yazı gönderildiğini, çalışmaların Bakanlık onayına sunulacağını söyledi. Okumuşer, “Bakanlığımızın 25 Temmuz 2012 tarih ve 11697 sayılı yazısı ile ilimizdeki Rezerv Alan Tespiti’ne yönelik dosyaların Bakanlığımıza gönderilmesi talep edilmiştir. İlgi yazıya istinaden Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, Emirdağ Belediye Başkanlığı, Çay Belediye Başkanlığı, Kızılören Belediye Başkanlığı, İscehisar Belediye Başkanlığı, Gökçek Belediye Başkanlığı’na talepler gönderildi. Riskli Alan tespiti’ne yönelik Müdürlüğümüze talep dosyası sunan Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’na ait dosya Bakanlığımıza iletildi” dedi.
BAKANLAR KURULU ONAYLAYACAK
Afyonkarahisar’ın kentsel dönüşüm uygulanacak iller arasında yer aldığını belirten Okumuşer, “Afyonkarahisar kentsel dönüşüm uygulamasının kapsamındaki illerin arasında geliyor. Bugünden başlayıp yarına bitecek bir uygulama değil. Bunun bütçesinin oluşturulması çalışmaları yapılıyor. İlçeleri de kapsıyor. Biz müracaatlarını aldık. İlçe Belediyelerimize, kaymakamlıklarımıza İl Özel İdaresi’ne bildirdik. Rezerv alanları bize bildirdiler biz de Bakanlığımıza bu dosyaları ilettik. Bakanlar Kurulu’nda onaylandıktan sonra ilimizde belirlenmiş olacak. Afyon Belediyesi de bir riskli alan bildirdi. Bu da zincirin halkasından bir tanesi. Hasarlı yapıların tespiti henüz başlamadı. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılacak, yetkilendirme yapılacak. Vatandaş odaklı bir hizmet bu. Vatandaş isterse, rıza gösterirse uygulanacak” diye konuştu.
UZUN BİR SÜREÇ OLACAK
Riskli binaların tespitiyle ilgili yetkinin Yapı Denetim Firmaları’na verileceğini hatırlatan Okumuşer, “Riskli binaların tespiti ile ilgili ilimizde 14 Yapı Denetim kuruluşları yetkilendirilecek. Özel firmalar ve tüzel kişilikler müracaat edilirse Mühendis Odaları’na kayıt belgesini istiyoruz. Bazı başka belgeler isteyerek firmalar da yetkilendirilecek. Bu, bir defaya mahsus bir durum değil. 5, 12, 15, 20 yıllık süreçte 7 buçuk milyon riskli yapıyı yıkabileceğiz. Yapının yaşı, yapılış tarzı, mühendislik hizmeti alınmış mı, kullanılan malzeme standartlara uygun mu, bunlar araştırılacak. Belediyeler yapı stoklarını belirleyebiliyor. 19 milyon yapımızın olduğu, 5-6 milyon binanın 1999 depreminden sonra yapıldığı varsayılıyor. Birkaç milyonun güçlendirildiği belirtiliyor. Kişi bazında anlaşma yoluna gidilecek. Can çok önemli” ifadelerini kullandı.
MÜHLET VERİLECEK
Mevzuat hakkında da bilgi veren Okumuşer, “6306 sayılı Afet riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre, uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilir. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunulur. Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır” dedi.
PARSELLERİ MALİKLER
DEĞERLENDİRECEK
Okumuşer, kanun hakkında şu bilgileri verdi: “Üzerindeki bina yıkılarak arsa hâline gelen taşınmazlarda, bu parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Bu karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Üzerindeki bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetindeki taşınmazlar için Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından acele kamulaştırma yoluna da gidilebilir.” (Kocatepe)

AFYON’DA DA YIKIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Oruç, Türkiye’de 5 Ekim’deki temsili yıkımların hiçbirinde özel mülkiyet olmadığını belirtti. Oruç, Afyonkarahisar’da da bir yıkımın gerçekleştirildiğini vurgulayarak “Türkiye genelinde 6 bin 500 yapıyı kapsayan Hava İkmal Komutanlığı’nda bulunan bir misafirhanenin yıkımını gerçekleştirdik. Küçük bir binaydı” dedi.

Bakmadan Geçme