• Haberler
  • Genel
  • Kentsel dönüşümde süreç işliyor – Kocatepe Gazetesi

Kentsel dönüşümde süreç işliyor – Kocatepe Gazetesi

İlan edilen iki ayrı alanda gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm çalışmalarının detaylarını anlatan Şehir Plancısı Mahmut Arslan, sürecin devam ettiğini kaydetti Şehir Plancısı Mahmut Arslan, Afyonkarahisar'da merkez nüfusunun yaklaşık olarak 200 bin kişi olduğunu belirterek, mücavir alanın 26 bin 700 hektar, planlı alanın 10 bin 600 hektar olduğunu ifade etti. AFYON’DA İKİ BÖLGE BELİRLENDİ İl merkezinde [&hellip]

Kentsel dönüşümde süreç işliyor

İlan edilen iki ayrı alanda gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm çalışmalarının detaylarını anlatan Şehir Plancısı Mahmut Arslan, sürecin devam ettiğini kaydetti

Şehir Plancısı Mahmut Arslan, Afyonkarahisar’da merkez nüfusunun yaklaşık olarak 200 bin kişi olduğunu belirterek, mücavir alanın 26 bin 700 hektar, planlı alanın 10 bin 600 hektar olduğunu ifade etti.
AFYON’DA İKİ BÖLGE BELİRLENDİ
İl merkezinde toplam 48 adet mahalle bulunduğunu belirten Şehir Plancısı Mahmut Arslan, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunun kapsamında merkezde yaklaşık 42 hektar olarak tespit edilen iki riskli alan olduğunu söyledi. Bu iki bölgeden birinin Mısri Cami ve yakın civarı olduğunu belirten Arslan; “Mısri Cami ve çevresi 17 hektarı kapsarken ikinci bölgemiz ise İmaret ve yakın civarındaki 25 bin hektarlık alandır. Yapı bakımından dokusu incelendiğinde organik dokular iki ve üç katlı yapılardan oluştuğu görülmektedir. Kent içi yollarda ulaşım akslarına dahil olamamaktadır. Çünkü organik dokuda ki yollar birbirini karşılamamakta veya günümüz taşıt trafiği ve ihtiyacına yönelik hizmet verememektedir. 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kanununun 5’nci maddesine göre riskli alan ilan edilebilecek yerler için dokümanlar bulunmaktadır.” dedi.
ÇEŞİTLİ DOKÜMANLAR İSTENİYOR
Mahmut Arslan, riskli alan ilan edilmeden önce alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebi ile can ve mal kaybına yol açma riskine dair teknik raporun olması gerektiğini kaydetti. Alanda daha önce afetler meydana gelmişse bunlara dair bilgiler, alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı sınırlandırma haritası varsa uygulama ilan planı, alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesinin dosyada yer alması zorunluluğuna da değinen Arslan; “Alanın uydu görüntüsü veya foto haritası, zemin yapısı sebebiyle riskli alan olarak tespit edilmesi isteniyorsa yer bilimsel etüt raporu, alanın özelliğine göre bakanlıkça istenecek bilgi ve belgeleri ihtiva edecek şekilde hazırlanan dosyaya istinaden bakanlıkça belirlendiğini kaydetti.” diye konuştu.
TAKİP VE
UYGULAMA
BELEDİYEDE
Afyonkarahisar’da ilk olarak tespit edilen riskli alanın Mısri Cami ve yakın çevresi ve Örenbağ olduğunu söyleyen Mahmut Arslan, buralarda yapı kalitesinin düşük olması mevcut yapılaşmaların ekonomik yapılarının dolmuş olması, acil yardım ile itfaiye olaylarının olması durumunda ulaşım açısından uygun olmayan yollardan dolayı hizmetlerin aksadığına değindi. Arslan, Mısri Cami kentsel dönüşüm alanında; Hacı Cafer, Hacı Eyüp, Hacı Nuh, Hacı Alioğlu, Mecidiye, Dairecep, Gündoğmuş ve Karamanoğulları mahalleleri sınırları içerisinde yaklaşık 17 hektarlık alan Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan olarak ilan edildiğini kaydetti. 22 Mayıs 2013 tarihi itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Belediye Başkanlığına olur alındığını anlatan Arslan; “Alınan olur ile Mısri Cami ve yakın çevresindeki kentsel dönüşümdeki bütün yetki Belediyemize aktarılmış olup takibini Belediye olarak biz yaparak uygulamasını sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
YAŞAM KALESİTE ÇOK DÜŞÜK
Mısri Cami civarında özel mülkiyet olarak 23 ada da toplam 905 adet parsel ve toplam1995 mülkiyet, kamu olarak 14 ada da toplam 57 adet parsel 65 mülkiyet toplam 2060 adet mülkiyet bulunduğundan söz eden Arslan şöyle konuştu: “Bina sayısı cins değişikliği yapılmayan 108 adet, cins değişikliği yapılan 770 adet, boş arsa olarak 93 adet toplamda 878 adet bina bulunmaktadır. Parsel sayısı ise 962’dir. Parsel sayısı ise 962’dir. Toplam nüfus 3 bin 200 kişi olarak belirlenmiştir. Genelde iki katlı yapıların yapı ömürlerini tamamladıkları görülen Mısri Cami çevresinde bir aracın ilerlemesi darlık nedeniyle çok zordur. 17 Hektarlık alanı kapsayan dokunun genel yapısı bu şekildedir. Araçların zor hareket edebileceği, yapıların da ömrünü tamamlamış olduğu bir ve iki katlı, yaşama kalitesinin çok düşük olduğu yapılar bu alanı oluşturmaktadır. Riskli alan tespiti de tamamen üzerindeki yapılardan dolayı seçilmiştir.”
İKİNCİ BÖLGE ÖRENBAĞ
Mahmut Arslan, ikinci bölge olarak Örenbağ mevki Kentsel Dönüşüm alanında ise Gökçe, Aksaraylı, Barbaros, Metli, Sümer, Nakilci, Bademli, Fakıpaşa, Hacı Mustafa, Hacı Abdurrahman, Hacı Nasuh mahalleleri sınırları içerisinde yaklaşık 25 hektarlık alan Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edildiğini kaydetti. 27 Haziran 2013 tarihinde Afyonkarahisar Belediyesine buradaki tüm süreci takip etmek için olur alındığını aktaran Arslan; “Örenbağ mevkinde özel mülkiyet sayısı 50 ada da toplam 1088 adet parselde, 1923 mülkiyet, kamuya ait 41 ada da toplam 184 adet parsel ve 184 mülkiyet toplam 2107 mülkiyet bulunmaktadır. Cins değişikliği yapılmayan 877 adet bina, cins değişikliği yapılan bina sayısı ise 186 adet, arsa 123 adet toplam 1063 adet bina mevcuttur. Parsel sayısı 1277 adettir, tescilli bina sayısı 11 adettir. Toplam nüfus 3 bin 621 kişiden oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.
SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Yapılacak olan afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi işi için kullanılmak üzere Belediye’ye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1 milyon 800 bin TL ödenek ayrıldığını söyleyen Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu kentsel dönüşüm alanlarının ihaleleri yapılarak müellif ya da müelliflerin belirlenmesine yönelik teknik şartname hazırlanarak Bakanlığa iletilmiştir. Gerekli dokümanların tamamlanmasından sonra ihaleye çıkılarak müellif ya da müellifler belirlenecektir. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarca çok sık sorulan bir soru var. Şu anda henüz ihale aşamasında olup, ihaleye çıkmadığımızdan dolayı ne müellif belirlendi ne de plan proje hazırlandı. İhaleye çıkıldıktan sonra müellif belirlenecek sonrasında planlama ve modelleme süreçleri başlayacak.”
Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme