Kentsel dönüşümde bu yıl bin 750 konut yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar'a geldi. Bakan Kurum ilk ziyaretini Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz'a yaptı.'AFYON ANADOLUMUZUN İNCİSİ'Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afyonkarahisar Valiliği ziyaretinde Valilik Defterini imzaladıktan sonra basın açıklaması yaptı. Anadolu'nun özeti olduğunu vurguladığı Afyonkarahisar'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Kurum, 'Her [&hellip]

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar’a geldi. Bakan Kurum ilk ziyaretini Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’a yaptı.
“AFYON ANADOLUMUZUN İNCİSİ”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afyonkarahisar Valiliği ziyaretinde Valilik Defterini imzaladıktan sonra basın açıklaması yaptı. Anadolu’nun özeti olduğunu vurguladığı Afyonkarahisar’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Kurum, “Her karışında şehitlerimizin yattığı Büyük Taarruzumuzun başladığı Afyonumuz da olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Afyon coğrafyasının içinde barındırdığı güzellikleriyle bölgenin incisi konumundadır. Afyon adeta Anadolumuzun incisidir.” dedi.
“AFYON’UN DEVAM EDEN 293 MİLYONLUK YATIRIMI VAR”
Bölgedeki termal turizmin yaklaşık yüzde 30’nun Afyonkarahisar’da yapıldığına değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, termal anlamda şehrin her vatandaşın uğrak noktası olduğuna temas etti. Tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Kurum, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak son 16 yılda Afyonkarahisarımıza yaklaşık 5 milyar TL tutarında yatırım yaptık. Devam eden 293 milyon TL tutarında yatırımımız var. Bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde yaptığımız toplantıda aldığımız kararlarla birlikte bu yatırımlara yenilerini eklemek suretiyle Afyonumuzu bulunduğu noktadan daha iyi seviyelere çekecek çalışmalar yapacağız.” diye konuştu.


“KENTSEL DÖNÜŞÜM AFYON MİMARİSİNE YAKIŞACAK”
Bakan Kurum, Gedik Ahmet Paşa Camii (İmaret Cami) çevresinde yaklaşık 250 bin hektarlık alanda yürütülen ve Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yaklaşık 3 bin 200 hak sahibi olduğunu belirtti. Kurum, “2013 yılında başlatılan Belediyemizin, Vekillerimizin, Sayın Bakanımızın, Valimizin çok büyük özverileriyle bu safhaya getirdiği İmaret Camii çevresindeki yaklaşık 250 bin metrekarelik alanda Kentsel Dönüşüm Projesini başlatıyoruz. Yaklaşık 3 bin 200 hak sahibimiz var. Burada yapacağımız proje Afyonumuza bu bölgeye, yerel mimariye uygun, az katlı gerçekten bizim özlemini duyduğumuz örnek bir proje olacak. Dört katı geçmeyen tarihi ve kültürel değerlerin ön plana çıktığı örnek bir Kentsel Dönüşüm Projesi gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
“İLK ETAPTA 500 KONUT İNŞA EDİLECEK”
Gedik Ahmet Paşa Camii (İmaret Camii) çevresinin yanı sıra Mısri Camii çevresinde de 170 bin metrekarelik alanda Kentsel Dönüşüm Projesinde aynı oranda hak sahibinin mevcut olduğunu açıklayan Kurum, “Burada da aynı şekilde projeyi gerçekleştirerek, az katlı, yerel mimariye uygun Afyon’a, bölgeye değer katacak bir projeyi başlatmış olacağız. Hem Mısri Camii etrafında hem İmaret Camii etrafında ilk etapta beşer yüz konut inşa edeceğiz. Bunda öncelik aciliyet sırasına göre projelerimizi hesaplayacağız. 2019 yılı içerisinde iki bölgede de 500 konut inşaatına başlamak suretiyle inşallah bu Kentsel Dönüşüm Projelerini 2023 yılına kadar tamamlamak için işin başlangıcını vermiş olacağız. Burada oturan vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde ister yerinde kalmaları isterlerse Küçükçobanlı Dörtyol mevkiinde üreteceğimiz 750 konutluk projeden yer vermek suretiyle Kentsel Dönüşüm Projesini üç alanda gerçekleştirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.
“KÜÇÜKÇOBANLI’DAKİ PROJE DE ÖRNEK OLACAK”
Kurum, 2019 yılında İmaret Camii ve Mısri Camii çevresindeki Kentsel Dönüşüm Projesi doğrultusunda bin konut inşa edileceğini, Dörtyol mevkiinde de 750 konut üretimiyle toplamda bin 750 konut inşa edileceğini söyledi.
Kurum şöyle konuştu: “Bin 750 konut üretimiyle Kentsel Yenileme Projesini Afyon’da başlatmış olacağız. Küçükçobanlı (Dörtyol) mevkiinde yapacağımız projede yine bizim mimarimize, geleneklerimize uygun, az katlı, içerisinde sosyal donatıların, bahçelerin olduğu, camisinin olduğu örnek bir proje olacak. Afyon yerel malzemelerinin kullanıldığı bu bölgeye yakışır bir proje şeklinde gerçekleştirilecek.”
“AFYON’UN MİLLET BAHÇESİ SPOR KOMPLEKSİ YANINDA”
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde hedefin 81 ile Millet Bahçesi yapmak olduğunu kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şunları söyledi:
“81 ilimize Millet Bahçesi yapmayı hedefliyoruz. En az bir Millet Bahçesi yapma hedefiyle yola çıktık. İkinci yüz günde 28 ilimizde 25 milyon metrekare alanda Millet Bahçesi yapmak. En az bir Millet Bahçesi yapma hedefiyle yola çıktık. İkinci yüz günlük hedefte 28 ilimizde 25 milyon metrekare alanda 52 Millet Bahçesi yapacağız. Afyonkarahisar’da da Millet Bahçesi için Spor Kompleksimizin yanında bulunan 159 bin metrekarelik alanda Millet Bahçesi yapıyoruz. Bu alan aynı zamanda termal turizmin de gerçekleştiği çok önemli bir lokasyondur. Bu lokasyonda hem motokros hem spor hem de Millet Bahçesi içerisinde gençlerimizin, çocuklarımızın, yaşlılarımızın eğlenip vakit geçirebilecekleri alanlar olacak. Bu alanlar içerisinde birde Millet Kıraathanemiz olacak. Gençlerimiz burada kitap okuyacaklar. Ücretsiz çay ve kahve içecekler. Burada derslerini çalışabilecekler ve kültürel anlamda da Afyon için, turizm için şehrimize gelen vatandaşlarımızın da geldiğinde hem Spor Komplekslerinde hem de Millet Bahçelerinde vakit geçirebileceği çok önemli bir proje olacak. Bu projeyi bitirdiğimizde Afyon etrafında ki diğer komplekslerle birlikte Afyon adeta turizmin Anadolu da ki merkezi haline gelecek.”


“FRİG VADİSİNDE ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ”
Bir diğer Millet Bahçesi Projesini Şuhut ilçesinin Çayır Göleti etrafında 80 bin metrekarelik alanda gerçekleştireceklerini açıklayan Kurum sözlerine şöyle devam etti: “Bu Millet Bahçesini de İlbank Genel Müdürlüğümüz ve Şuhut Belediyemiz birlikte yürütecekler. Yapay gölet ve etrafında ki çevre düzenlemesi projesiyle bölgeye Afyonumuza değer katacak bir proje olacak. İlk ve ikinci yüz günlük eylem planları çerçevesinde Kütahya-Eskişehir ve Afyon olmak üzere üç ilimizi kapsayan Frigya Vadisi Projemiz var. Proje yaklaşık 550 bin hektarlık bir alanda gerçekleştirilecek. Anadolu Medeniyetleri Müzesi olarak bu proje gerçekleştiriliyor. İlk yüz günde bu proje içerisinde belli sosyal donatı projelerini gerçekleştirdik. Şimdi yine bu proje içerisinde yaklaşık 5,5 milyon TL bedelli çevre düzenlemesi, sosyal, kültürel alanların olduğu projeyi de Bakanlığımız olarak 2019 yılı içerisinde başlatacağız. Anadolu Medeniyetleri Müzesi adına önemli bir adım atmış olacağız. ”
“BAKAN EROĞLU’NUN HİZMETLERİ BÜYÜK”
Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu’nun Afyonkarahisar’a çok büyük hizmetlerde bulunduğunu belirten Kurum, “Sayın Bakanımızın Afyon’a çok büyük hizmetleri var. Hem Düzenli Depolama Tesisleri hem Atık Su Arıtma Tesisleri hem de bölgede ki derelerin ıslahı noktasında çok büyük hizmetleri var. Ben tüm Afyonlular ve ülkemiz adına Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Veysel Eroğlu’na bu hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Yüzde 94 Düzenli Depolama Hizmeti veriyoruz ki bu Türkiye de ender görülen hizmetlerden bir tanesidir. Antalya da yaptığımız toplantıda hedefimiz bilindiği üzere 2023 yılına kadar düzenli depolama hizmetlerini nüfusa vermek suretiyle yine atık su arıtma tesisleri ki şu anda yüzde 74’nü nüfusumuza veriyoruz. 2023 yılında da inşallah nüfusumuzun yüzde yüzüne varacak düzenli depolama ve atık su arıtma hizmetini vermek istiyoruz. Bu hedefle yola çıktık.” dedi.
“AKTARMA İSTASYONU 5 İLÇEYİ KAPSIYOR”
Afyonkarahisar’da yüzde 94 seviyesinde Düzenli Depolama Hizmeti verildiğinin altını çizen Kurum, “Düzenli Depolama Hizmetine 5 ilçemizi kapsayan bir tane Aktarma İstasyonu eklenecek. İstasyonu İl Özel İdaremiz ve Bakanlığımız birlikte bir kısmını hibe bir kısmını da kredilendirme şeklinde yapacak. Aktarma İstasyonu işine 2019 yılında başlanıp inşallah kısa zamanda bitirip yüzde yüzüne Düzenli Depolama Hizmeti vermiş olacağız. Bu projede yine bu bölge için çok önemlidir.” diye konuştu.
“EBER GÖLÜ ÇEVRESİ DÜZENLENECEK”
Eber Gölü Çevresi Düzenleme Projesi kapsamında İl Özel İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birlikte bir proje yürüteceğini söyleyen Kurum, “İlbank Genel Müdürlüğümüz ile İl Özel İdaremiz Eber Gölü etrafında ki çevre düzenleme işini aynı Frigya da olduğu gibi bir çevre düzenleme projesi yapacak. Bunun adına Millet Bahçesi de denilebilir. Bu çevre düzenleme projesiyle buranın doğal ve kültürel değerlerinin ön plana çıktığı, bölgenin turizm gelirlerinin, istihdamının arttırılacağı projeyi de Eber Gölü etrafında gerçekleştirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.
“ULU CAMİ BEDESTEN ARASINDA 368 RESTORASYON”
Afyonkarahisar merkezde Ulu Camii Bedesten Çarşısı arasında 368 adet bina bulunduğunu ifade eden Kurum, “Ulu Camii Bedesten Çarşısı arasındaki 368 adet bina tarihi, kültürel. Tescilli olmamasına rağmen bölgenin kültürel değerlerini yansıtan ve geçmişten günümüze gelmiş gelecek nesillere aktarımı gerektiren önemli bir projedir. Bu proje kapsamında daha önce Valiliğimiz 80’e yakın binanın restorasyonunu yaptı. 368 binanın restorasyonu sözkonusu. Bu projeyi tamamını aynı anda başlatmak suretiyle 2019 yılı içerisinde 368 adet binanın yenilenmesi ve Sokak Sağlıklaştırma Projesini de yine İl Özel İdaremiz ve Bakanlığımız birlikte yürütecek. Bir kısmını da Belediyemizle birlikte yürüteceğiz. Maliyetin bir kısmını Bakanlığımız bir kısmını da Afyonkarahisar Belediyemizin karşılaması suretiyle 2019 yılı içerisinde tüm alanda Sokak Sağlıklaştırma Projesine girmiş olacağız.” ifadelerine yer verdi.
“TRAFİK VE HAVA KİRLİLİĞİ ÇÖZÜLECEK”
Bakan Kurum şehirdeki trafik sorununu çözecek belli alanlarda otopark yapmak, yeni yol ve kavşak düzenlemelerini içeren projeleri Afyonkarahisar Belediyesi’nce kendilerine iletildiğini söyledi. Bu projelerin süratle yapılacağını aktaran Kurum, 2019’dan 2023 yılına kadar şehirde trafik sorunu ve hava kirliliği kalmayacak şekilde Afyonkarahisar’ın daha iyi bir noktaya taşınacağını sözlerine ekledi. Kurum’un Valilik ziyaret ve basın açıklamasında; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Veysel Eroğlu, İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Mehmet Zeybek ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen de hazır bulundu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme