• Haberler
  • Genel
  • Kentsel dönüşüm zaman istiyor – Kocatepe Gazetesi

Kentsel dönüşüm zaman istiyor – Kocatepe Gazetesi

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentsel dönüşüm için vatandaşın aceleci davranmaması gerektiğini söyledi. Çoban, kentsel dönüşümün tamamlanması için sürenin en erken 1,5 yıl, en geç 3 ile 5 yıla ihtiyaç duyulduğu öngörüsünde bulundu Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentsel dönüşüm ile ilgili kamuoyunda merak edilen detayları anlattı. Çoban, Mısri Camii etrafındaki mahallelerle ilgili olarak dosyanın hazırlanıp Çevre [&hellip]

Kentsel dönüşüm zaman istiyor

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentsel dönüşüm için vatandaşın aceleci davranmaması gerektiğini söyledi. Çoban, kentsel dönüşümün tamamlanması için sürenin en erken 1,5 yıl, en geç 3 ile 5 yıla ihtiyaç duyulduğu öngörüsünde bulundu

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentsel dönüşüm ile ilgili kamuoyunda merak edilen detayları anlattı. Çoban, Mısri Camii etrafındaki mahallelerle ilgili olarak dosyanın hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildiğini söyledi. Çoban, kentsel dönüşüm için en az 1,5 ile 3-5 yılı geçen bir sürenin geçeceği tahmininde bulunarak, vatandaşın buna hazırlık olması gerektiğini ifade etti.
DÖNÜŞÜM ZAMANA YAYILACAK BİR ÇALIŞMA
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak adlandırılan çalışma ile ilgili Meclis’ten çıkan yasanın, yaklaşık 4-5 ay önce yürürlüğe girdiğini belirtti. Bu kanun kapsamında Türkiye’nin tamamında vatandaşlarda; Belediye’nin kentsel dönüşüm için öngördüğü alanların hemen yıkılacağı düşüncesinin hakim olduğunu kaydeden Çoban; “Sanki hemen TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da Belediye, Valilik buraya konutlar dikecek, vatandaşa dağıtacak. Böyle bir şey yok. Bunun için, kentsel dönüşüm için bir alanın Belediye Meclisi’nce Çevre Şehircilik Bakanlığı’na önerilmesi gerekiyor. Sadece önerilmesi de yetmiyor. Bu alanla ilgili binaların tek tek tüm durumları, o alanın jeolojik yapısı, zemin etüt raporları olmak üzere hepsinin de çalışılması gerekiyor. Ayrıca burada nasıl bir imar plan çalışması yapılır. Bununla ilgili teklifler yapılıyor. Yine burada en önemlisi tapu maliklerinin durumlarıyla ilgili bilgiler tek tek çıkartılıyor. Örneğin biz bu yasanın çıkacağını bildiğimiz için, Mısri Camii etrafındaki mahallelerimizle ilgili biz biraz hazırlıklıydık. Bununla ilgili hemen hemen Türkiye’de Çevre Şehircilik Bakanlığı’na ilk dosya sunan Belediyelerden bir tanesiyiz.” dedi.
ESAS SORUN BULUNAMAYAN HİSSEDARLAR
Örenbağ denilen Hıdırlığın eteğindeki mahallelerin dosyasının hazırlık safhasında olduğunu, bu alan için zemin etüt raporları henüz yaptırılmadığını anlatan Burhanettin Çoban, bu raporları beklediklerini söyledi. Dosyanın hazır olması halinde kendilerini bekleyen en büyük tehlikenin fazla sayıdaki hisseli gayri menkuller olduğunu kaydeden Çoban; “Örneğin Mısri Camii’nin etrafındaki mahallelerde hisseli gayrimenkuller oldukça fazla. Hisseli gayrimenkullerin bazı sahiplerine ise ulaşılamıyor. Örneğin 50 metrekarelik bir evde ölmüş bir vatandaşın hissesi var. Diyelim ki bu hisse üçte bir oranında. Bunun 20 tane de mirasçısı var. Mirasçılarının birisi Erzurum’da, birisi Konya’da, birisi de Washington’da. Adama diyorsunuz ki; ‘Gel burada senin dededen kalma bir mülkte hissen var. Bura ile ilgili noterden vekaletname ver.”http://m.kocatepegazetesi.com/”Orada benim hisseme bir metrekare bile düşmüyor. Bir metrekare düşse bile benim hissem orada edecek 200 TL. Benim burada konsolosluğa gidip vekalet vermem, Türkiye’ye gelip imza atmam çok acayip bir masraf. Dolasıyla ben böyle bir şeye giremem. İşimden gücümden kalamam, bu masrafı yapamam.’ diyor. Bu anlattıklarım bulunabilen hissedarlarla ilgili. Esas sorunumuz bulunamayan şahıslar.” diye konuştu.
“HUKUKÇUYUM İTİLAFLARI ÖNGÖRÜYORUM”
Mısri Camii etrafındaki mahallelerde hisseli gayrimenkullerle ilgili verdiği örneğe devam eden Burhanettin Çoban; “Mesela oradaki pek çok gayrimenkulde deniyor ki; Mehmet karısı Hatice, Ahmet kızı Fatma gibi. Soyadları yok, bunlar kim? Bunları tek tek tespit etmek, mirasçılarını bulmak, adreslerini bulup bunlara tek tek tebligat yapmak yıllara sari bir durum.” dedi. Vatandaşların 5 Ekim’de kentsel dönüşüm çalışmaları doğrultusunda Türkiye’de kazma vurulmaya başlandığı düşüncesine kapıldıklarını söyleyen Çoban; “Hemen bizim buralara da böyle bir şey yapılacak şeklinde düşünceler olabiliyor. Asla böyle bir şey yok. Bu en erken yapılsa 1,5 yıl bazen bu süre 3 ile 5 yılı bile geçebilir. Vatandaşım��z bunu bilsin. Eğer tapuda böyle problemler olmasa işimiz çok daha hızlı olur. Ama Mısri Cami etrafındaki mahallelerin durumunu ben çok iyi biliyorum. Kendimde hukukçu bir insanım. Çıkabilecek itilafları tek tek öngörebiliyorum. Bu kayıp kişiler tek tek bulunup onlardan noterden vekaletname alınmadan işlem yapamıyoruz. Maalesef işlerimiz çok uzun. Afyon’da yaşanan bir örneği vermek istiyorum. Biz göreve geldiğimizde hemen el attığımız konulardan bir tanesi de Ataköy kavşağındaki eski sosyal konutlarımızdı. Beton raporlarına göre burada değil insanların oturması, burada hayvanlar bile kalamazdı. Çünkü binada beton diye bir şey kalmamıştı. Hemen boşaltılıp yıkılması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.
SÜRECİ İŞLEMLER UZATABİLİYOR
Yıkımı yapılan sosyal konutlardaki birinci etapta yüz vatandaşın yaşadığını, herkesin 60’ar metrekare konutları olduğunu, buradaki konutlara konut demeye şahit isteneceğini kaydeden Çoban, oturulamayacak durumdaki bu konutların her birine müteahhit yüz metrekare, sıfır daire vererek anlaşma imzaladığını hatırlattı. İkinci kısımda 60 tane vatandaşın bulunduğunu belirten Çoban şöyle konuştu: “İkinci etapta 60 konut sahibinden 57’si imza atarken 3’ü imza atmadı. Niye imza atmadılar? 60 Metrekarelik dairelere karşılık yüz metrekare daire alanlara karşılık bunlar içinde 1 daireye üç daire isteyenler ya da 300 bin, 500 bin TL gibi akla hayale gelmeyen rakamlar isteniyor. Hala daha biz bunları çözebilmiş değiliz. Maalesef bulanamayan insanlar, bulunup da fırsatçılık yapmak isteyen az sayıda da olsa insanlar var. Bunlarla ilgili işlemler uzayabiliyor. Biz Afyon’da da Mısri Camii etrafındaki mahallelerle ilgili olarak dosyamızı hazırlayıp Bakan’a teslim etmişsek de, burada benim tahminime göre en erken 1,5 yıl, 3 ile 5 yılı geçen bir süre dahi olabilir. Vatandaşımızın buna hazırlıklı olması gerekiyor.”

Haber: BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme