• Haberler
  • Gündem
  • Kentsel dönüşüm tercih bildiriminde tansiyon yükseldi

Kentsel dönüşüm tercih bildiriminde tansiyon yükseldi

Bakan Kurum’un tercih belirtmek için açıkladığı 30 Haziran tarihine kısa bir süre kala, Kentsel Dönüşüm Projesi’ne itiraz eden hak sahipleri “hayır” tercihlerini bildirmek üzere Kentsel Dönüşüm Ofisi’ne dilekçelerini verdiler. Dilekçelerin teslimi sırasında zaman zaman gergin anlar da yaşandı   Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kentsel Dönüşüm Projesinin ilk etabının uygulanacağı Mısri Mahallesi'ndeki hak sahiplerinden bazıları dün [&hellip]

Bakan Kurum’un tercih belirtmek için açıkladığı 30 Haziran tarihine kısa bir süre kala, Kentsel Dönüşüm Projesi’ne itiraz eden hak sahipleri “hayır” tercihlerini bildirmek üzere Kentsel Dönüşüm Ofisi’ne dilekçelerini verdiler. Dilekçelerin teslimi sırasında zaman zaman gergin anlar da yaşandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kentsel Dönüşüm Projesinin ilk etabının uygulanacağı Mısri Mahallesi’ndeki hak sahiplerinden bazıları dün öğleden sonra bakanlığın istediği cevap dilekçesini teslim etmek üzere Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Ofisine gitti. Hatırlanacağı üzere bakanlık 30 Haziran 2021 tarihine kadar hak sahiplerine karar süresi tanımıştı. Yaşanan gerilim nedeniyle polis ve zabıta güvenlik önlemi aldı.
“ÇOĞUNLUK HAYIR DİYOR, PROJE BİZE SORULMADI”
Zafer Kent Meydanı üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Ofisine dilekçelerle başvuran bazı hak sahipleri hayır tercihinde bulunacaklarını ilan etti. Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Tugan konu hakkında açıklama yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in kentsel dönüşüm projesinde tercihin vatandaşa ait olduğu ifadelerine değinen Tugan, “Sayın Bakanımız ve Sayın Belediye Başkanımız açıklamalarında vatandaş isterse dönüşümün yapılacağını istememesi halinde bırakacaklarını söylediler. Biz hak sahiplerimizi davet ettik. Evet ya da hayır olarak tercihte bulunulacak. Basın mensupları da burada olan hak sahiplerinin ‘hayır’ dediğini duydunuz. Çoğunluk hayır diyor. Bizler kentsel dönüşümü başından beri biliyoruz. Bizler kentsel dönüşüme karşı değiliz. Bizler kentsel dönüşümde yapılan bu projeye karşıyız. Bize sorulmadan yapılan bu proje halk tarafından kabul görmedi.” dedi.
“BİZ DİYORUZKİ BİR KERE DE
FAKİRİ GÜLDÜRÜN”
“Halk tarafından kabul görmeyen projenin bir an önce iptal edilmesini.” istiyoruz diyen Tugan, “Bizler çok bir şey istemiyoruz. Bizler 50-100-150 senelik dedelerimizden kalan, alınterimiz olan bu helal topraklarımıza, eski stadyum bölgesinde TOKİ’nin sattığı arsalara ne emsal verildiyse o emsali istiyoruz. Biz çok bir şey istemiyor hakkımız ne ise onu istiyoruz. Verilen bu fiyatlarla ilgili daha öncede konuştuk, boş durması bundan çok daha iyidir. Şu anda arsanın ölüsü, dirisi zaten o paradır. Bizler eski usule göre ev fiyatının verilmemesini projede elde edilecek bir kar varsa bu karın vatandaşa dağıtılmasını istiyoruz. Bu proje bittikten sonra çıkmaz sokak kalmayacak. Ara sokak kalmayacak. Eski ev, kötü ev kalmayacak. Hemen tüm arsaların hepsi eşit değerde ve kıymetli olacak. Biz bu kıymetin vatandaşa teslim edilmesini istiyoruz. Biz bu işte tabii ki yeşil alan olsun istiyoruz. Karaman Mahallesi gibi olmasın. Bu işte kat yükselecekse kat yükselsin. Biz diyoruz ki buyurun bir kere de fakiri güldürün. İçimizde zengin varsa bile bu mahallenin yüzde 80’i fakirdir. Bırakın verin yüksek katı bu mahalleler bir coşsun. Yani fakir fukara ev görsün.” diye konuştu.
“DETAYLAR YÜZDE YÜZ
AÇIKLANIRSA BU İŞ DEVAM EDER”
Mısri Mahallesi’nde hak sahiplerinin mevcut projeyi kabul etmeleri halinde 180 ay borç ödeyeceklerini söyleyen Tugan, “Biz niye 180 ay borç ödeyeceğiz? Çoğu insanımızın 180 ay boyunca borç ödeyebilecek yaşı yoktur. İnsanlarımızın yaşı 60-70 olmuş. Çoğu kişi 30-40 yaşından sonra buralardan ev almak için 95 yaşına kadar yaşayabileceğinin garantisimi var? Bizler kentsel dönüşümün bir an önce yapılmasını istiyoruz. Bu projenin iptalini istiyoruz. Oturalım insanların mağdur olmadıkları, Burhanettin Çoban beyin yaptığı projeyi detaylarıyla görelim. Bu çok önemlidir. Biz şu anki projenin detaylarını bilmiyoruz. Daire resimleri var ama dairenin içini göremiyoruz. Hangi daireyi alacağımızı bilmiyoruz. Dükkân fiyatları neden açıklanılmadı? İnsanlarda karamsarlık var. Dükkânlar kimlere verilecek? Projenin doğruluğunu veya yanlışlığını tartışmıyoruz. Bu açıklamalar yapılmazsa krediler nasıl kullandırılacak? Daireler ne kadar olacak, ne zaman teslim olacak? Detayları yüzde yüz açıklanırsa bu iş devam eder.” şeklinde konuştu.
“TÜM DETAYLAR NET AÇIKLANMALI”
Müteahhitle anlaşma yapılması halinde musluktan, radyatör markasına kadar bilgi sahibi olacaklarına dikkat çeken Tugan şöyle konuştu: “Biz sadece TOKİ’den alacağımız dairenin metrekaresini bilebiliyoruz. Başka bildiğimiz bir şey yoktur. Tabii ki TOKİ yapabilir. Ama detaylarını açıklamak şartıyla yapmalıdır. Kim ne alacak, kim hangi daireyi alacak açıklanılmalıdır. Biz TOKİ’nin yapmasına değil projeye karşıyız. TOKİ elbette yapabilir ama tüm detayları net açıklamak kaydıyla yapmalıdır. Hangi daireyi kim alacak? Hangi dükkânı kim alacak? Vatandaş bunu bilmiyor. Dükkân fiyatlarının belirsizilği insanlar içinde huzursuzluk oluşturuyor. En büyük handikap budur.”
“DIŞARIDAN GELENLERE
KUCAK AÇILDI VATAN
İNSANLARI DA KUCAKLANSIN”
Mısri Mahallesi sakinlerinden 75 yaşındaki Nazik Elbir, borçsuz ev sahibi olmak istediğini dile getirdi. Elbir şunları kaydetti: “Ben 75 yaşındayım. Hem evimi vereceğim hem 180 bin TL ödemem mümkün değildir. Ben devletten aylık alıyorum. Ben devlete mi vereceğim devlet bana mı verecek? Ben nasıl ödeyeceğim? Yaşım 75 bugün varım yarın yoğum. Çocuklarıma kalsa bile onlar yövmiye ile çalışan pazarcı kirada duruyorlar. Evleri kira kendilerini anca idare ediyorlar. Ben nereye gideceğim? Biz borçsuz evimizi istiyoruz. Yapılsın karşı değiliz. Biz devletin adamıyız, milletin adamıyız. Bu yaşta bize günahtır. Sesimizi Cumhurbaşkanımız duymadı. Hele ben eşiğinde yatayım. Allah onun ayağına taş dokundurmasın. O bizim başımıza geldi dünyayı gördük. Nasıl ki dışarıdan gelenlere kucak açıldıysa vatanının insanını daha kucakla. Biz devletimize öyle inanıyoruz.”
ÖZCAN: BAKANLIĞIMIZIN MAĞDUR ETMEYECEĞİNE İNANIYORUZ
Mecidiye Mahallesi Muhtarı Deniz Özcan konu şöyle konuştu: “Biz devletimizi de milletimizi de seviyoruz. Bakanlığımızın bizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz. Burada Belediye Başkanımıza da güvenmek istiyoruz. Biz aslında TOKİ’nin kaliteli iş yapacağına da inanmıyoruz.” Dairecep Mahallesi Milli Birlik Caddesi Özgöz Apartmanında oturduğunu belirten Şükriye Kocaer, apartmanlarının depreme dayanıklı olduğunu ve yıkılmamasını talep etti. Kocaer, apartmanın yıkımı halinde değerinin verilmesi beklentisini sözlerine ekledi.
“DEVLET KOCA DÜNYAYI BESLİYOR
BİZİMDE HAKKIMIZI VERSİN”
Mısri Mahallesi’nde hak sahiplerinden Emine Kılınç, siyaseten bir buhran içerisinde olduklarını ifade etti. Kılınç şöyle konuştu: “Biz bugün siyaseten bir buhran içerisindeyiz. Eğer biz halkı böyle zorlarlarsa kimse kusura bakmasın kaybeden yine devlet ve biz oluruz. Başka kimse değil. Ya devlet ya millet biraraya gelecek güzelce bir orta nokta bulunacak. Ben binamı 50 bin lira bedelle borç harç yalıtım yaptırdım. Biz Belediye’ye gittiğimizde bize Belediye dedi ki ‘Kardeşim istediğin kadarını yap. Size 10 gün mühlet. Yıkılacağı da belli değil.’ Ben daha borcunu ödemeden evim başıma yıkılacak. Kiralık daire arıyorum en kötüsü bin 500 liradan başlıyor. Biz hem borç ödeyeceğiz, hem borçlanacağız, hem de Allah muhafaza nasıl yaşayacağız? Ne yiyip ne içeceğiz? Çocuklarımı bırakıp gidip bende çalışmak zorunda kalacağım. Bunun açık doğru tarafı budur. Devlet bizi düşünüyorsa koca dünyayı besliyor, bizim de hakkımız versin. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Biz devletten fazlaca nema istemiyoruz. Bol kazanç para istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz, anamızın babamızın bize miras bıraktığı malın üzerindeyiz. Başkaca diyecek birşeyim yok.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme