• Haberler
  • Genel
  • Kentleşme ve kentlileşme için çalışma raporu hazırlandı

Kentleşme ve kentlileşme için çalışma raporu hazırlandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi (AKÜSAM) Afyonkarahisar’ı ilgilendiren konuları bilimsel çalışma konusu yaparak, Afyonkarahisar’ın kentleşme ve kentlileşme sorununa yönelik bir çalışma raporu hazırladı AKÜ Sosyoloji Bölümündeki Araştırma Teknikleri Dersi Uygulamaları ve Çağdaş Türkiye’nin Toplumsal Yapısı dersi çerçevesinde, öğrenci ve ilgili öğretim elemanlarıyla teorik ve uygulamalı olarak yapılan çalışma kapsamında hazırlanan raporda “Kentleşme Nedir?”, “Kentleşme [&hellip]

Kentleşme ve kentlileşme için çalışma raporu hazırlandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi (AKÜSAM) Afyonkarahisar’ı ilgilendiren konuları bilimsel çalışma konusu yaparak, Afyonkarahisar’ın kentleşme ve kentlileşme sorununa yönelik bir çalışma raporu hazırladı

AKÜ Sosyoloji Bölümündeki Araştırma Teknikleri Dersi Uygulamaları ve Çağdaş Türkiye’nin Toplumsal Yapısı dersi çerçevesinde, öğrenci ve ilgili öğretim elemanlarıyla teorik ve uygulamalı olarak yapılan çalışma kapsamında hazırlanan raporda “Kentleşme Nedir?”, “Kentleşme Sorunları Nelerdir?”, “Kentlileşme Nedir?”, “Afyonkarahisar Örneğinde Kentleşme ve Kentlileşme Sorunları” başlıklı konuları ele alındı. AKÜSAM Müdürü Doç. Dr. Osman Konuk yönetiminde AKÜ Sosyoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından hazırlanan çalışma kapsamında Afyonkarahisar Valisi, Afyonkarahisar Belediye Başkanı, İmar Müdürü ve Fen İşleri Müdürü ile görüşmeler yapılarak, Afyonkarahisar’ın kentleşme ve kentlileşme sorununa ilişkin bilgiler alındı. Doç. Dr. Osman Konuk, öğrenciler tarafından yapılan görüşmelerin detayları ve Afyonkarahisar’ın mevcut toplumsal yapısı ile ilgili şunları söyledi:
“Afyonkarahisar ilinin nüfusu, 2010 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 697 bin 559’dur. Şehirlerde yaşayanların oranı yüzde 52, köyde yaşayanların oranı yüzde 48’dir. Yine aynı nüfus sayımı sonucuna göre, il merkezi nüfusu 173 bin 100, ilin nüfus yoğunluğu ise kilometre başına 49 kişidir. 2010 yılında kayıtlı işsiz sayısı 13.087’dir. Kayıtlı işsizlerin yüzde 30’unu 25-29 yaş arası gençler oluşturmaktadır. 2011 yılının Eylül/2011 ayı sonu itibariyle kayıtlı işsiz sayısı 15.442’dir. Kayıtlı işsizlerin yüzde 23’ünü 25-29 yaş arası gençler oluşturmaktadır. Burada 2010 yılında 25-29 yaş arası işsizlik oranının yüksek olduğunu ancak işsiz sayısının 2011’e oranla daha az olduğunu görmekteyiz. Bu da işsizliğin Afyonkarahisar’da arttığını göstermektedir. İlde; 2 çocuk yuvası, 2 yetiştirme yurdu, 1 yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi, 2 huzurevi ve 7 çocuk evi bulunmaktadır.”
BALKANLIOĞLU ZİYARET EDİLDİ
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile bir araya geldiklerini, bu görüşmede sordukları soruların cevapları doğrultusunda fikir ürettiklerini kaydeden Doç. Dr. Osman Konuk, “Vali İrfan Balkanlıoğlu Afyonkarahisar’da kentleşmenin her ne kadar sekteye uğrasa da yerinde ve emin adımlarla ilerlediğini beyan etmiştir. Konuşmamızda ilk olarak kenti ve kentleşmeyi tanımlamıştır. Bu bağlamda kenti şu şekilde tanımlamaktadır: kent, medeniyetin yaşandığı bir yerdir ve doğru bir kentleşmenin olmadığı bir yerde medeniyetinde olmayacağı aşikardır. Dar sokaklı, birbirinin ışığını kesen bir yapıdan kentleşme olarak bahsedemeyiz. Valiliğin yürüttüğü politikalara bir göz atacak olursak: Öncelikle kentteki meslek edindirme çalışmaları ve iş arayanların fonksiyonlarını geliştirmeye yönelik çalışmaları yürütmektedirler. İşsizlerin bilgi ve becerilerine göre nerelerde iş bulabilecekleri ile ilgili çalışmalar ve kurslar verilmektedir” diye konuştu.
DAYANIŞMA VE PAYLAŞIM ARTIYOR
Afyonkarahisar’daki önemli bir konunun da eğitim olduğuna dikkat çeken Osman Konuk, “Önce insanların okumaya karşı ikna edilmesi, eğitim kurumlarının arttırılması, çocukların ana okulundan itibaren eğitime entegre edilmesi konusunda çalışmalar yürütmektedirler. Yönetim sürecine sivil toplum örgütlerini de katmaya çalışmaktadırlar. Bu sayede kentte sosyalleşme, dayanışma ve paylaşmayı arttırmaya çalışmaktadırlar. Kent deyince akla güzel binalar, oturmaya mahsus binalar, eğlence yerleri, gezme ve dinlenme yerleri, ihtiyaçlarına kolayca ulaşabilecekleri ortam akla gelmektedir” ifadelerini kullandı.
ÖNCELİK ALTYAPIYA VERİLDİ
Benzer bir görüşmeyi Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la da yaptıklarını ifade eden Konuk, şöyle devam etti:”Belediye Başkanı alt yapı çalışmalarının uzama sebepleri ve bir türlü sonuca ulaşamaması hakkında genel olarak özel sektörün sorumsuzluğunun etkili olduğunu söyledi. Belediyenin 2012 yılında yapacaklarının belirlendiği ancak özel sektör ile koordinasyon eksikliği nedeniyle bu çalışmaların aksadığını belirtti. Ayrıca özel sektörün yeterli ödeneği çıkartamamasından dolayı da işlerin zamanında yetiştirilemediğini ve özel sektöre verilen ihalelerin belediyenin çalışmalarının önüne geçtiğini ve birçok projenin de gerçekleşemediğini belirtti. Alt yapıya yapılan harcamalardan dolayı kentin yollarının, parklarının tam anlamıyla geliştiremediklerini önceliği alt yapıya verdiklerini belirtti. Bu konuda da en kısa zamanda gerekli çalışmaları yürüteceklerini söyledi.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme