Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

KENT TRAFİĞİNİ RAHATLATMA – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 2 Ekim 2015 Cuma 03:00:00
  Trafik akışında sorun mu var? Tıkanma nasıl önlenir? Sıkıntı nasıl giderilir. Okulların açılmasıyla hareketlenen trafik baş ağrıtmaya devam ediyor. Öncelikle yapılması gereken tedbirleri yerine getirmek, daha sonra da çare aramak için bilirkişiye başvurup tavsiye ve kararlarla çözüme ulaşmak yerinde olur.
Taşıtlardan kaynaklanan sorunlar deyince trafiğe giren araçların fazlalığı akla geliyor. Taşıt sayısını azaltmak için toplu taşımaya giderek araç çokluğunu azaltmak (Sadece Uydukent hattında çalışan minibüs sayısı:70 olduğu söyleniyor. Bu sayıya Çavuşbaş, Bayındırlık, Tureks ve şehir içi ve ilçelerden gelen özel araçlar hariç. Başka semtlere yolcu taşıyan araçları da eklersek; şehir içindeki yoğunluğun önemini daha iyi anlarız. Okul servis saatlerinde ayarlama yaparak birbiriyle çakışan sefer sayısını azaltma yoluna gidilebilir.
Yoldan kaynaklanan tıkanmalarda belediyenin rolü büyük. Güzergâh seçiminde en uzun yerleşim yeri nazara alınarak, halkın ihtiyacını karşıladığı Çarşı, Gar, Okul, Otogar, Hastane, Pazar yeri, Piknik alanı, Kaplıcalar vb. yerleri kapsayan yollar belirleyerek buralara kolayca ulaşım sağlamak.
Duraklar belirtilirken siteler, apartmanlar, en uzak yerleşim yerinden gelecek yolcu da düşünülerek durak yerini kavşak noktasına almak. Elektrik, kanalizasyon, telefon, internet altyapısı onarımında akan trafiği engellememek için alternatif yollar yapmak.
Kavşaklara battı-çıktılar açmak. Trafiğin aksamaması akışın normale dönmesi için Afyon şehirde biri Karayolları kavşağı diğeri; Türkiye’de Karayollarının kesişme noktası olarak bilinen özellikle Ege ve Akdeniz’e tatile giden turistlerin harekete geçmesiyle yoğunlaşan Antalya-İzmir yolunu, Ankara-İstanbul yoluna bağlayan yere; çok acele Battı-çıktı yapımına ihtiyaç var.
Şehir içinde kişilerden kaynaklanan sıkıntılar da var. Durak harici yerlerde gelişi güzel durmak, beklemek ve indi-bindi yapmak. Acemi ya da trafik kurallarına aykırı hareket eden dikkatsiz sürücülere para cezası ve başka müeyyideler uygulamak. Sadece seyreden sürücülere değil, trafik kurallarını hafife alıp ihlal eden yayaları da cezalandırmak (Özellikle kaldırımdan inip caddede yürüyenleri) Çocuklara, engellilere, yaşlılara, trafik akışı içersinde geçişlerini kolaylaştırarak geçiş üstünlüğü ve toleransı tanımalı. Bazı insanlar dalgındır, hastadır, kulağı duymaz, gözü görmezdir ya da trafik kurallarını bilmezdir. Bu tip yayaların yardıma ihtiyacı olur. Böyle insanları korumak ve gözetmek, hassas davranmak sağlam kişilerin boynunun borcudur. Hani bir söz vardır: “Ben olamam sencileyin, sen olursun bencileyin” “Noldum deme ne olcen de” aynı duruma hepimiz de düşebiliriz. Kendimizi onun yerine koyalım. Biz de zamanla güçsüz olabilir, sakat kalabiliriz. Kimse yarın ne olacağını bilemez. Bu tip insanlara yardımda uzak durmayalım. Duyarlı olalım.
Önceki Dönem Ak Parti Milletvekili Sait Açba, Afyon Gazeteciler Derneğini ziyaretinde Turizmin gelişmesi için Afyon Gazlıgöl arasında mevcut Demiryolu alt yapısını raybüsler vasıtasıyla kullanılabileceğini Gazlıgöl A. Çetinkaya Garı- Termal oteller Bölgesi- Gazlıgöl güzergâhında ring seferlerinin gerçekleştirilebileceğini, Gazlıgöl Bölgesinin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söylemişti. Çok yerinde bir tespit. Görünen köy kılavuz istemez. Şehrin ortasında dört yöne giden Demiryolu ağı var. Bu varlığı hayata geçirip halkın hizmetine sunmak lazım. Büyük şehirlerde raylı sistemin, toplu taşımada trafiğin yükünü azalttığı küçümsenemez. Kendi kendini amorti eden bir kurum içinde olduğumuz halde; kullanmaktan çekindiğimiz bu sistem, bize neden yabancı gelir bilmem.
Cumanız Mübarek olsun. Allaha Emanet olun. Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER